Artikelbild
Att välja rätt hund
Köp aldrig en smuggelhund
Smuggelhundar blir vanligare för varje år

Det blir allt vanligare och vanligare att valpar som smugglas in illegalt till Sverige annonseras ut på olika köp och sälj sidor. Det är enkelt att få tycke för en valpbild och ignorera alla varningssignaler som man kan se. 

Det är väldigt viktigt att ta sig tiden att kontrollera bakgrunden till valpen, alltför många svenskar inser inte att dom har köpt en smuggelhund förens dom besöker en veterinär för första gången. Hos oss på Skaffa Hund så kan du med säkerhet veta att du köper av en svensk medborgare, då man loggar in med sitt personnummer och du kan se en säljares senaste recensioner.

Sju tips för att minska risken att bli lurad

Människor som smugglar hundar har koll på hur de kan lura dig på enklast sätt. En person som ska köpa en hund för första gången kan enkelt falla för deras lögner och tro blint på det dom säger. Om du får en dålig känsla eller om du misstänker att det kan vara en smuggelhund så dra dig hellre ur affären så att du är säker. Men nedan finns det tips som man kan använda sig utav för att känna sig säker.

  • Hälsa på hemma hos  uppfödaren och träffa tiken och valparna.
  • Kontrollera om valpen  är id-märkt och registrerad hos SKK om den är renrasig, och om det är en blandras så kontrollera att den är registrerad hos jordbruksverket.
  • Acceptera inte att få stamtavlan skickad hem till dig i efterhand, om valpen har en stamtavla ska du få den samtidigt som du hämtar valpen.
  • Kolla upp att mamman till valparna är registrerad i Sverige.
  • Se till att säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet.
  • Kräv papper på att valpen är vaccinerad och avmaskad.
  • Valpen bör vara besiktad av en veterinär max sju dagar innan ditt köp.

Dyra kostnader

Valpar som smugglas till Sverige illegalt har haft en tuff resa och mår inte bra. De fraktas ofta drogade Valpar som kommer till Sverige illegalt har en tuff resa bakom sig och mår inte bra. Många av  de valpar som hittas i tullen är i såpass dåligt skick att de måste avlivas direkt.

Om man har köpt en smuggelhund så kan det bli en oerhört dyr affär eftersom valpen kan vara smittad av massor av olika sjukdomar. Valparna insjuknar snabbt och eftersom det inte finns någon försäkring på dessa valpar så blir det väldigt dyra veterinärkostnader direkt.

Köp aldrig en smuggelhund

Så länge vi i Sverige köper smuggelhundar så kommer smugglingen fortsätta. Det är upp till dig som valpköpare att aldrig köpa en hund som du misstänker kan vara insmugglad. Hämta aldrig en hund på en parkeringsplats, ett parkeringsgarage eller dylikt. Även om du köper för att du tycker synd om valpen så bidrar du till att fler hundar kommer lida samma öde. 

 


Redigerad
Skriven av André Andersson för