Artikelbild
Att välja rätt hund
När du bestämt dig för ett hundköp
Hur länge kan en hund vara ensam

Hundar behöver träffa människor och andra djur för att må bra. Hur länge varierar från hund till hund, men valpar klarar knappt ensamhet alls. Att träna på att lämna hunden ensam är bra, så att hunden i senare skede klarar av att vara ensam hemma under en flera timmar i sträck. Om man skjuter upp att träna så kommer det bara att bli jobbigare och stressigare för hunden. En vuxen tränad hund klarar sig 4 till 5 timmar utan problem, men enligt svensk lag får man inte lämna hunden utan tillsyn för länge och bör rasta iallafall var sjätte timme.  Det finns massor av hunddagis där man kan lämna sin hund när man jobbar under en längre period än 6 timmar.

Tid och tålamod för din hund

Det finns två viktiga faktorer när man har en hund, och de är tid och tålamod. Hundar får inte lämnas ensamma för länge. Man bör ha tid att ge hunden flera promenader varje dag, oavsett väder och välmående. Att aktivera hunden genom motion eller lekar är viktigt för deras stimulans så att hunden mår bra.

Vilken sorts hund passar mig

När du väl har bestämt dig för att skaffa en hund, så är det dags att börja fundera över vilken hundtyp som passar just dig. Det finns väldigt många alternativ där ute, och det är väldigt mycket som spelar roll, till exempel om du bor i radhus, villa eller lägenhet. Vill du ha en hund för sällskap, jakt eller utställning? Du kan göra vårt Rastest här.

Vi försöker därefter hitta en ras beroende på vad du svarar på dina frågor, men det är endast tips, du kan alltid försöka hitta en ras som passar dig genom att höra dig runt och läsa om olika. Du kan också läsa och se mer info om raser här.

Fungerar alla hundar med barn

Vissa hundraser fungerar bättre än andra med barn, vi ger tips i vår Rasguide, men generellt så är stora hundraser mer barnvänliga än små hundar, det beror på att små hundar kan vara rädda för barn på grund av deras små kroppar. Små hundar är mer ömtåliga och barn är ofta inte lika försiktiga mot hundar och kan råka skada dem. Men stor som liten så bör man hålla uppsikt över sitt barn när den är med en hund.


Redigerad
Skriven av André Andersson för