Artikelbild

Köp aldrig en smuggelhund

Publicerad för 7 månader sedan ·

Smuggelhundar blir vanligare för varje år

Det blir allt vanligare och vanligare att valpar som smugglas in illegalt till Sverige annonseras ut på olika köp- och säljsidor. Det är enkelt att få tycke för en valpbild och ignorera alla varningssignaler som man ser.

Det är väldigt viktigt att ta sig tid att kontrollera bakgrunden till valpen. Alltför många svenskar inser inte att de har köpt en smuggelhund förrän de besöker en veterinär för första gången. Hos oss på Skaffa Hund så kan du med säkerhet veta att du köper av en svensk medborgare, då vi kräver att man loggar in med sitt personnummer. Dessutom kan du se säljares senaste recensioner.

Sju tips för att minska risken att bli lurad

Människor som smugglar hundar har koll på hur de skall lura dig på bästa sätt. En person som ska köpa en hund för första gången faller enkelt för deras lögner och tror blint på det de säger. Om du får en dålig känsla eller om du misstänker att det kan vara en smuggelhund så dra dig hellre ur affären än genomför den. Nedan presenteras tips för att du skall känna dig mer säker:

  • Kontrollera att valpen är besiktad av en veterinär senast sju dagar innan ditt köp.
  • Kräv papper på att valpen är vaccinerad och avmaskad.
  • Se till att säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet.
  • Kolla upp att mamman till valparna är registrerad i Sverige.
  • Acceptera inte att få stamtavlan skickad hem till dig i efterhand. Om valpen har en stamtavla ska du få den senast när du hämtar valpen.
  • Kontrollera om valpen är id-märkt och registrerad hos SKK om den är renrasig. Om det är en blandras, kontrollera att den är registrerad hos jordbruksverket.
  • Hälsa på hemma hos uppfödaren samt träffa tiken och valparna.

Dyra kostnader

Valpar som smugglas till Sverige illegalt har haft en tuff resa och mår inte alltid så bra, då de ofta fraktas drogade. Många av de valpar som hittas i tullen är i såpass dåligt skick att de måste avlivas direkt.

Om man har köpt en smuggelhund så kan det bli en dyr affär eftersom valpen kan vara smittad av olika sjukdomar. Valparna insjuknar ofta snabbt – och eftersom det oftast inte finns någon försäkring på dessa valpar – så blir det väldigt dyra veterinärkostnader direkt.

Köp aldrig en smuggelhund

Så länge det finns personer som köper smuggelhundar så kommer smugglingen att fortsätta. Det är upp till dig som valpköpare att aldrig köpa en hund som du misstänker kan vara insmugglad. Hämta aldrig en hund på en parkeringsplats, ett parkeringsgarage eller dylikt. Även om du köper för att du tycker synd om valpen så bidrar du till att fler hundar kommer få samma öde.

 


Skriven av André Andersson