Artikelbild

Risker med att köpa en blandras

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Att köpa en renrasig hund

Att köpa en renrasig hund av en seriös kennel innebär att du köper en hund där du kan få dess härstamning och som har föräldrar vilka är kontrollerade enligt den rasstandard som finns i Svenska Kennelklubben. Det ger dig en viss trygghet, då du vet mer om hunden du köper. Men, det finns inga garantier att du får en helt frisk hund. En del renrasiga hundar dras med ärftliga sjukdomar och problem. Dock vet du att kenneln har följt de regler och riktlinjer som Svenska Kennelklubben har.

Att köpa en blandrashund

När du köper en blandrashund måste du ha mycket större kontroll själv på vad som gäller. Du har inte alltid en rasklubb eller kennelklubb att luta dig mot. Värt att lägga på minnet är att om man köper en blandrashund så får du oftast ingen officiell stamtavla.

Om du köper en blandrashund vet du ibland inte vilken hund du köper. Om t.ex. parning har skett mellan en labrador och en dobermann vet du inte om du har fått en labrador eller en dobermann. Du vet inte heller vilka sjukdomar som har gått genom föräldrarnas släktskap. Hunden har kanske fått med sig båda rasernas genetiska fel. Du måste således vara försiktig och använda ditt sunda förnuft.

Här kommer några tips på vad du bör kontrollera:

  • Träffa mamman och pappan till valpen. Verkar de friska och trevliga i temperamentet?
  • Titta noga: ser valpen frisk och pigg ut? Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den.
  • Kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt samt att du får dokument på det.
  • Gör alltid upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.
  • Köp aldrig en valp från en säljare i bil. Åk hem till valpsäljaren så att du vet varifrån valpen kommer – då undviker du de mest oseriösa säljarna. Du ser också var valpen tillbringat sina första veckor i livet. Men det är också viktigt att veta var säljaren finns om du vill kontakta denne i efterhand om du skulle ha några frågor.
  • Köp aldrig en hund av en ingivelse. Fundera ordentligt innan du bestämmer dig för att skaffa hund. Du binder upp dig för 10-15 år framöver.
  • Köp aldrig en hund som är yngre än 8 veckor. Valpen behöver sin mammas trygghet och får inte ryckas upp ur sin trygga miljö för tidigt. Den riskerar då att bli otrygg och kanske också sjuk.

Skaffa Hunds rekommendation

Skaffa Hund rekommenderar att du som köpare tänker efter noga och läser på innan du väljer en blandras eftersom det finns många risker och en del oseriösa säljare, vilka ibland tar överpriser. Tänk också på att om du köper en blandrashund så är det viktigt att försäkra hunden. För att underlätta för dig har vi ett samarbete med ICA Försäkring vilka enligt oberoende konsumenternas.se anses vara en av de fem bästa på marknaden. Det här är en hundförsäkring som ger dig den trygghet din hund förtjänar. Försäkringen kan köpas från och med att din hund är sex veckor gammal.

ICA Försäkring


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson