Artikelbild

Välj rätt hundras

Publicerad för 7 månader sedan ·

Se över din livssituation med jobb, fritid och intressen. När du har allt under kontroll och vet hur din vardag ser ut så kan man börja leta efter en hund. Leta efter en hund som fungerar med dig själv och din familj – gå inte enbart efter utseende. Det finns väldigt många raser och blandningar så chansen är stor att du kan hitta en kombination av både utseende och egenskaper som passar dig och din familj.

Sunt förnuft när man väljer ras

När du ska välja hund så måste man kunna hantera det med sunt förnuft. Har du haft en ras tidigare som fungerat bra eller en ras som fungerat mindre bra? Kolla runt bland annonserna och se ifall det finns en hund till salu av en kennel eller säljare som passar just dig. Var inte rädd att ställa frågor – de svarar mer än gärna på alla frågor så länge man är seriös och trevlig.

Ta hjälp av uppfödaren och gå inte bara på utseendet

Alla hundar fungerar olika. Mycket är rasspecifikt, men temperament kan variera från hund till hund. Försök att besöka uppfödaren eller försäljaren för att få en helhetsbild av just den valpen som du är intresserad av. Uppfödarna är väldigt duktiga på att hitta en valp som passar just dig och din livssituation. Ta hjälp och gå inte bara på utseendet.

Stamtavla

Hundar som har en stamtavla har fördel av att man vet vilken bakgrund hunden har. Du kan se och kontrollera vad gäller hundens hälsa och mentalitet. Även om en hund inte har en stamtavla så kan den ha gått igenom vissa tester och undersökningar. Fråga om detta har gjorts och be att få informationen skriftligt.
 

Vanliga sjukdomar

Vissa sjukdomar är vanligare hos vissa hundraser. Läs på ordentligt och prata med uppfödaren för att få all information som finns så att du inte får reda på saker efter du genomfört ditt köp. Om det är en blandras så finns inte alltid denna information lika enkelt. Tänk på att statistik inte är en garanti för att veta om din hund kommer bli drabbad eller inte, men det ger i alla fall en överblick över de vanligaste sjukdomarna.

Hundens ursprungliga arbetsuppgift

Ursprungligen så har varje hundras använts för ett speciellt ändamål. Det är få raser som fötts upp för att endast vara sällskapshundar. De har från början fungerat som jakthundar, vallhundar eller vakthundar. Vi har samlat information om varje ras som du kan ta del av här.

Valt hundras

När du har gjort ditt val och bestämt dig för en hundras så är det dags att hitta en uppfödare. Det gör du enkelt på vår Köpsida genom att söka efter hundrasen som du är intresserad av. Var noga med att tala om vilka förväntningar du har till uppfödaren så att den kan guida dig och säkerställa att rasen är rätt för dig. Läs recensioner och annonser och om det verkar rätt så kontakta säljaren.


Skriven av André Andersson