Artikelbild

Att para en hund

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Ha inte för bråttom när hundarna ska paras. Det är svårt att snabba på processen. Låt det istället ta tiden det tar. Då mår hundarna bättre också. Det är viktigt att hundarna får en chans att umgås och lära känna varandra innan parningen. Om hundarna inte visar något intresse alls för varandra så är det bättre att åka hem och vänta ett par dagar innan man ger det ett nytt försök.

Om en hund inte är intresserad så ska det respekteras och man ska aldrig försöka para två hundar som helt klart inte gillar varandra – varken genom tvång eller andra artificiella ingrepp. Tvång får över huvud taget inte användas i en parningssituation. Tiken bestämmer själv när det är dags för själva parningen.

När tiken är redo signalerar hon det genom att föra svansen åt sidan och höja vulvan när hanhunden är nära. Hanhunden provar att lägga en tass på hennes rygg. Fräser hon inte ifrån eller skuttar undan så brukar parningen oftast börja.

Vet man att man parat på exakt rätt dag räcker det med en parning. Många föredrar ändå att para en extra gång någon dag senare för att optimera chanserna för en valpkull.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson