Artikelbild
Avel och parning
När får min hund para sig?

Är du intresserad och har bestämt dig för att låna din tik få valpar så är parningen det första riktiga konkreta steget. Här kan du läsa om tikens löpcykel och om hur en parning mellan olika hundar går till.

Någon gång efter sex månader till ett och ett halvt års ålder så blir nästan alla tikar könsmogna och börjar löpa för första gången. Det innebär att de är fertila och kan få egna valpar. Det förekommer att tikar inte har någon ägglossning under det första eller ibland även det andra löpet.

Tikar är inte fysiskt eller psykiskt fullvuxna när de är blir könsmogna, så man ska dröja med valpar i minst ett år efter de blivit könsmogna. Enligt svensk lag så är det det förbjudet att para tikar som är yngre än 18 månader. Även Svenska Kennelklubben har regler mot just det här.

Dessa lagar gäller alla hundraser, det är lika olagligt att para en ung golden retriever som en cocker spaniel som inte är över 18 månader. Man brukar ofta rekommendera att tiken ska ha fyllt två år innan hon paras för att tiken ska känna sig så redo och mogen för det som möjligt.

För att det ska gå så smidigt till som möjligt så bör man göra olika hälsoundersökningar, för vissa raser är de även obligatoriska. En tik bör inte vara för gammal när den får sin första kull eftersom det ökar risken för olika komplikationer. Läs på om just din ras för att ta reda på mer information.

Det finns olika regler gällande just detta, enligt SKK:s regler så får inte en tik vara sju år eller äldre när hon paras för första gången. Tikar som har haft valpar tidigare och ska paras när de är äldre än sju år får göra det om man har ett veterinärintyg som inte är äldre än en månad vid parningen och som visar att hon är i tillräckligt god form för att orka med en valpkull.

Tikar löper vanligtvis två gånger om året. Inom vissa raser är perioderna betydligt glesare utan att detta på något vis är onormalt. Det finns regler man ska följa gällande hur ofta en tik får paras, hur många kullar tiken får ha totalt m.m. beroende på ras. Läs på mer om just din hundras.


Redigerad
Skriven av André Andersson för