Artikelbild

Bada med din hund

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Lära hunden att simma

Första gången du simmar med din hund är det viktigt att ni håller er till grunt vatten. Man kan använda leksaker för att aktivera hunden, men se till att ni inte kommer för långt ifrån varandra. Hjälp gärna hunden i början med att paddla med tassarna. De flesta hundar gör det automatiskt, men se ändå till att vara förberedd på att hjälpa till – speciellt om det är en yngre hund.

Alla hundar kan inte simma. Men många av de raser som inte kan simma går att läras upp. En del raser har det svårare än andra att lära sig simma, såsom hundar med tung överkropp och korta muskler –som till exempel bulldogg.

Det går att underlätta för din hund i vattnet genom att använda ett flythjälpmedel anpassat för din hunds storlek och vikt. Det är viktigt att man lär upp hunden att ta sig upp ur vattnet själv – oavsett om det är i havet eller i en pool. Simning är uttröttande så låt aldrig hunden överanstränga sig själv i vattnet. Lär den istället att vara försiktig.

Bada med hunden i pool

Om du badar med hunden i en pool så se till att hunden inte dricker poolvattnet eftersom det kan ge besvär som kräkningar, diarré och andra problem. Detsamma gäller vatten i dammar och sjöar. Ta med färskt dricksvatten till din hund så att den inte känner ett behov av att dricka dåligt vatten.

Lämna aldrig hunden utan uppsikt i eller nära vattnet. Framförallt inte om vädret är ostadigt, då vågor och underströmmar kan riskera att dra med sig hunden ut i havet. Sand och små stenar kan lätt rispa, irritera huden och hundens tassar.

Båt med hund

Om du tar med din hund på en båt så är det viktigt att du skaffar en bra flytväst till hunden.

Du bör även se till att det finns tillräckligt med dricksvatten ombord– särskilt om ni stannar länge en varm sommardag. Hunden blir varmare än dig under sommaren och behöver dricka mer.

Efter bad

Se till att tvätta din hund noggrant med hundschampo efter en dag med lek i pool, hav eller sjö. Kloret i poolen kan torka ut huden och det kan finnas bakterier och parasiter i hav och sjö.

Om din hund ofta simmar och badar är det bra att prata med din veterinär för att få råd om vilken typ av schampo som passar just din hund samt hur ofta du bör tvätta hunden hemma.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson