Artikelbild
Du och din hund
Bada med din hund
Ta det försiktigt

Första gången du simmar med din hund är det viktigt att ni håller er till grunt vatten. Man kan använda leksaker för att aktivera hunden men se till att ni inte kommer för långt ifrån varandra. Hjälp gärna hunden i början med att paddla med tassarna, de flesta hundar gör detta på automatik men se ändå till att försöka hjälpa, speciellt om det är en yngre hund. Alla hundar kan inte simma, många av de raser som inte kan simma går att läras upp men en del raser har det svårare än andra, till exempel hundar med tung överkropp och korta muskler som till exempel en bulldogg har det i regel svårare att lära sig simma.

Det går däremot att underlätta det för din hund i vattnet genom att använda sig utav ett flythjälpmedel anpassat för din hunds storlek och vikt. Det är viktigt att  man lär upp hunden att ta sig upp ur vattnet själv, oavsett om det är i havet eller i en pool. Simning är uttröttande så låt aldrig hunden överanstränga sig själv i vattnet, lär den istället att vara försiktig.

Håll koll

Om du har en egen pool så se till att inte låta din hund dricka poolvattnet eftersom det kan ge besvär som kräkningar, diarré och andra problem. Detsamma gäller vattnet i dammar och sjöar. Ta med färskt dricksvatten till din hund så att den inte känner ett behov av att dricka dåligt vatten. 
Lämna aldrig hunden utan uppsikt i eller nära vattnet. Framförallt inte om vädret är ostadigt, då vågor och underströmmar kan riskera att dra med sig hunden utåt. Håll också koll på hundens tassar. Sand och små stenar kan lätt rispa och irritera huden.

Båt med hund

Om du vill ta med din hund på en båt så är det viktigt att du skaffar en bra flytväst, du bör även se till att det finns tillräckligt med dricksvatten. Hunden blir varmare än dig under sommaren och dricker mer. Om du planerar att ta med dig hunden ombord på båt, är det viktigt att du skaffar en bra flytväst. Du behöver även se till att det finns tillräckligt med dricksvatten ombord – särskilt om ni stannar länge en varm sommardag. 

Efter bad

Se till att tvätta din hund noggrant med hundschampo efter en dag med lek i pool, hav eller sjö. Kloret i poolen kan torka ut huden och det kan finnas bakterier och parasiter i hav och sjö. Om din hund ofta simmar och badar är det bra att prata med din veterinär för att få råd om vilken typ av schampo som passar just din hund, samt hur ofta du bör tvätta hunden hemma.


Redigerad
Skriven av André Andersson för