Artikelbild
Du och din hund
Inkallning

En hund får inte vara lös om inte ägaren kan kalla in den på första försöket. Här finns lite tips på hur du kan träna din inkallning med din hund.

Du måste kunna lita på att din hund alltid kommer till dig när du tillkallar den, även om den vill göra något annat, som till exempel jaga en kanin eller liknande. För att det ska fungera så måste din hund se upp till dig som en resursperson, någon den kan lita på och har nytta av i alla situationer. Det kan till exempel handla om att få en arbetsuppgift, få mat av eller att söka trygghet hos dig.


Viktigt att börja träna tidigt

En ung valp har inte utvecklat sin jaktlust eller fått ett stort intresse för andra hundar när den är liten, därför är det viktigt att använda exempelvis godis eller kärlek som lockelse för att den ska lära sig när du kallar på den. När du ser att din valp förväntar något från dig så ska du ropa på den. Träna så ofta som möjligt.

Upprepa samma träning

När du är ute och tränar inkallning så ska du inte ropa på den om du inte är säker på att den tänker komma, det är viktigt att inget kan överta lusten att springa till dig. Gå runt lite hit och dit, göm dig bakom ett träd eller något annat när du kan, visa dig inte men försök håll uppsyn ändå och låt valpen hitta dig. Håll koll på hur valpen reagerar när den inte kan se dig eller hitta dig, och hjälp valpen genom att ropa på den så att den inte springer åt fel håll.

På egna äventyr

Någon dag kommer du att få uppleva att din valp har glömt all träning som ni har gjort tillsammans.
Din hund hittar något riktigt spännande som är roligare än dig. När detta händer så bör din valp få uppleva att du inte är så glad som du brukar vara, gå åt motsatt håll utan att ropa för att se om era lekar där du gömt dig har skapat en vana hos hunden att komma efter dig när du är borta.

Valpen ska vilja gottgöra dig när du blir sur, passa på att vända och springa iväg från den plats som fångat hunden eller valpens uppmärksamhet, försök locka med hunden. När valpen kommer efter dig så ger du den godis eller leker lite.

Försök hitta en liknande situation så fort som möjligt för att få det bekräftat att det du precis övat på gett ett resultat och hunden har lärt sig.  Om den inte har lärt sig så att försök ge mer lek, mer godis eller vara mer sträng, sedan är det bara att repetera tills det fungerar.


Redigerad
Skriven av André Andersson för