Artikelbild

Motion och aktivering

Uppdaterad för 5 månader sedan ·

Valpar mår bra av att röra på sig. Att klättra, balansera och springa är träning för valpens kropp och sinne. Det skall dock ske i lagom mängd och inte för mycket. Valpen behöver ingen motion egentligen. För mycket träning kan vara skadlig för en växande kropp. För de flesta raser gäller att man inte bör gå på för långa promenader. Man bör inte jogga eller cykla med hunden förrän den nått över ett års ålder. Om du är osäker på när din hund kan börja med längre motionsrundor så är det bra att fråga valpens uppfödare om vad som kan vara lagom.

Skogen är ett bra alternativ

Man bör, som vi skrev tidigare inte promenera för långt med en liten hundvalp. Men att komma ut i skogen tycker hundar om så att dem får använda sin kropp och dessutom får känna alla spännande dofter. Så ta gärna med ut i skogen där ni kan vara ensamma. Sätt dig på ett fallet träd eller en sten och låt hunden utforska. Är hemvägen lång så kan man alltid bära en liten valp.

Hund i skog

Valpar blir fort trötta

Om promenaderna till en början mest tjänar som koppelträning så kan man gradvis öka längden utifrån hur långt valpen orkar gå. Ta det successivt och var uppmärksam om valpen visar tecken på trötthet. Promenera inte längre än vad din valp orkar.

Hundar

Kul med andra hundar

Det är nyttigt att valpen får träffa och leka med andra hundar, vilket får dem att kännas bra. De kan ha roligt tillsammans, men se till att vara försiktig och hålla uppsyn under hela leken. Om det är en liten hund och en stor hund som leker, och de är lika gamla så kan det vara så att den större hunden tar i för hårt och råkar skada den mindre hunden under leken utan att veta om det själv. Men innan man sätter ihop hundarna så är det jätteviktigt att kolla med den andra ägaren om hunden är snäll innan ni låter era hundar leka.

Stress kan uppkomma vid lek

Många hundar tycker att det är roligt att springa efter en boll eller en pinne. Men när man kastar iväg saker som valparna jagar så innebär det att dem drar iväg fort och tvärbromsar när dom har hittat pinnen eller bollen. Detta sliter på leder och ligament när de är små eftersom de växer. Hunden kan bli för fixerad vid kast och jaktlekar. Försök istället att leka olika lekar så att det inte skapar en negativ stress hos hunden. Ett tips är att träna kommando med dummies.

Lekande hund

Inomhusaktiviteter som aktiverar valpen

Det finns många roliga aktiviteter som man kan göra inomhus. Man kan träna på små tricks och kontaktövningar. Som till exempel gömma en godisbit eller något annat bakom ett stolsben som valpen inte ser, sen låta den söka och använda kroppen samt huvudet för att tänka. Småsaker som detta kan aktivera din valp så att den blir lycklig.


Senast redigerad för 5 månader sedan
Skriven av André Andersson