Artikelbild
Du och din hund
Motion och aktivering

Valpar mår bra av att röra på sig, att klättra, balansera och springa är träning för valpens  kropp och sinne. Det får ske i lagom mängd dock och inte för mycket. Valpen  behöver ingen motion egentligen, för mycket träning kan vara skadlig för en växande kropp. De flesta raser bör man inte gå på för långa promenader. Man bör inte jogga eller cykla med hunden förrän den nått över ett års ålder. Om du är osäker på när din hund kan börja med längre motionsrundor så är det bra att fråga valpens uppfödare om vad som kan vara lagom.

Skogen är ett bra alternativ

Man bör, som vi skrev tidigare inte promenera för långt med en liten hundvalp, men att komma ut i skogen tycker hundarom, så att dom får använda sin kropp och dessutom får känna alla spännande dofter. Så ta gärna med ut i skogen, där ni kan vara ensamma, sätt dig på ett fallet träd eller en sten, och låt hunden utforska. Är hemvägen lång så kan man alltid bära en liten valp.

Valpar blir fort trötta

Om promenaderna till en början mest tjänar som koppelträning så kan de så småningom öka i hur långt valpen orkar gå. Ta det successivt och var uppmärksam om valpen visar tecken på trötthet. Promenera inte längre än vad din valp orkar.

Kul med andra hundar

Att valpen får träffa och leka med andra hundar är nyttigt och det får dom att kännas bra. De kan ha roligt tillsammans men se till att vara försiktig och hålla uppsyn under hela leken. Om det är en liten hund och en stor hund som leker, och är lika gamla så kan det vara så att den större hunden tar i för hårt och råkar skada den mindre hunden under leken utan att veta om det själv.

Stress kan uppkomma vid lek

Många hundar tycker att det är roligt att springa efter en boll eller en pinne, men när man kastar iväg saker som valparna jagar, så innebär det att dom drar iväg fort, och tvärbromsar när dom har hittat pinnen eller bollen. Detta sliter på leder och ligament när dom är små eftersom dom växer. Hunden kan bli för fixerad vid kast och jaktlekar så det, så försök istället att leka olika lekar så att det inte skapar en negativ stress hos hunden.

Inomhusaktiviteter som aktiverar valpen

Det finns massor av roliga aktiviteter som man kan göra inomhus. Små tricks som man kan träna på, kontaktövningar, till exempel så kan man dra fram en godisbit och gömma den bakom ett stolsben, eller något annat så att valpen inte ser den, sen låta den söka och använda kroppen samt huvudet för att tänka. Småsaker som detta kan aktivera din valp så att den är lycklig.


Redigerad
Skriven av André Andersson för