Artikelbild

Några råd för nyblivna hundägare

Publicerad för 5 månader sedan ·

Skötsel

Det är mycket som behöver skötas om – ögon, öron, munhygien, pälsvård och kloklippning. Det är viktigt att ta hand om sin hund för att lägga grunden till en lång och trygg relation.

Hund i bil

I bilen ska hunden sitta fastspänd med säkerhetsbälte eller i bur. Man får inte lämna hunden ensam i bilen under sommaren eller under vintern. Om dessa regler kan man läsa mer här.

Hundlåda

Försök att organisera allt du använder till hunden i en låda – som till exempel klotång, fästingplockare, bajspåsar, olika sorters kammar. Då kan du enkelt hitta det du letar efter då allt är på samma ställe.

Resa med hunden

För att få ta med hunden på utlandssemestern så måste hunden vara id-märkt, ha giltig vaccination mot rabies och ha EU-pass för sällskapsdjur. För att resa med hunden inom Sverige med bil, tåg eller buss så behöver man inga uppgifter – bara följa de regler som gäller när man åker med hund i buss eller bil.

Träning i miljön

Det finns många olika sätt att hjälpa din hund att känna sig mer trygg i miljön. Försök vänja hunden vid olika typer av miljöer och situationer – som till exempel åka bil, buss, tåg eller hiss. Man kan läsa mer om det här.


Skriven av André Andersson