Artikelbild

Om hunden är borta

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Hunden är borta

Om din hund har försvunnit så finns några saker som du själv kan göra för att ni lättare ska kunna återfinna varandra.

Det händer att hundar springer bort eller försvinner på annat sätt – och det är både skrämmande och stressande. Men faktiskt har de allra flesta hundar återförenats med sina ägare inom några timmar – antingen på egen hand eller med hjälp av upphittaren, polisen, grannar eller andra.

Om din hund är borta – gör så här:

Steg 1. Se över din närhet

Leta i närhet till där du bor och i områdena där du brukar rasta hunden. Ofta rör sig hundar åt samma håll som de brukar gå med sin ägare.

Steg 2. Ring polisen

Ring polisen på telefonnummer 114 14 och anmäl hunden försvunnen.

Steg 3. Tala med grannar och gör en efterlysning

De allra flesta hundar hittas som sagt tillbaka till sin ägare inom några timmar. Men om hunden är borta längre kan du:

Prata med grannar, personer som passerar, m.fl. De har kanske sett eller hört något. Sätt upp lappar där du bor och efterlys hunden. Du kan också kontakta djurhemmen i ditt närområde. Efterlys hunden i lokaltidningen och/eller på internet. Det finns en mängd olika webbsidor samt Facebook-sidor och -grupper för olika län och städer där man kan efterlysa sin hund.

Steg 4. Kontakta DjurID.se

Kontakta DjurID.se (SKKs ägarregister) och meddela att hunden är försvunnen. De har en egen sida där man kan anmäla bortsprungna hundar: Bortsprunga hundar - DjurID.se. Kontrollera samtidigt att dina kontaktuppgifter i registret är korrekt så att den som hittar din hund också kan hitta dig.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson