Artikelbild
Du och din hund
Resa med hund

Att ta med sig hunden utomlands är roligt, och det kan vara smidigt om man har koll på vilka regler som gäller i landet man tänker besöka och vad som krävs för att hunden ska få komma in i Sverige igen.

När du reser utomlands med din hund så måste hunden uppfylla kraven som krävs gällande vaccinationer och id-märkning. För att få ta in hunden i Sverige igen så krävs det att hunden är id-märkt, har en giltig vaccination mot rabies, ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Man ska också anmäla att man tar in hunden till tullen.

Olika regler i alla länder

Du kan alltid höra med landets ambassad för att ta reda på vilka krav och vilka regler som gäller för att ta in din hund i deras land. Eftersom det skiljer sig väldigt mycket från land till land, så bör man göra en enkel sökning på landet för att se vilka regler som gäller.

Microchip och hundpass

Reser man inom EU så måste hunden märkas med microchip. Alla hundar inom EU ska märkas med microchip. Om din hund är gammal och inte har ett microchip så fungerar det ofta om man har ett pass ändå, men det rekommenderas ändå att chipmärka hunden för att minska eventuella misstag vid gränserna.

När du besöker länder utanför EU måste din hund ha ett individuellt hundpass (ett EU-pass för sällskapsdjur), där id-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Prata med din veterinär för att få ett pass till din hund.


Skriven av André Andersson för