Artikelbild

Resa med hund

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Att ta med sig hunden utomlands är roligt. Det kan vara smidigt om man har koll på vilka regler som gäller i landet man tänker besöka och vad som krävs för att hunden ska få komma in i Sverige igen.

När du reser utomlands med din hund så måste hunden uppfylla kraven för vaccinationer och id-märkning.

För att få ta in hunden i Sverige igen så krävs det att hunden är id-märkt, har en giltig vaccination mot rabies, ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Man ska också anmäla att man tar in hunden till tullen.

Olika regler i alla länder

Du kan alltid höra med ambassaden i det land som du skall resa till för att ta reda på vilka krav och regler som gäller för att ta in din hund i deras land. Eftersom det skiljer sig väldigt mycket från land till land så bör man börja med att söka på internet för landet ifråga för att se vilka regler som gäller.

Resa med hund

Microchip och hundpass

Reser man inom EU så måste hunden märkas med microchip. Alla hundar inom EU ska märkas med microchip. Om din hund är gammal och inte har ett microchip så fungerar det ofta om man har ett pass. Men vi rekommenderar att du chipmärker hunden för att minska eventuella misstag vid gränserna.

När du besöker länder utanför EU måste din hund ha ett individuellt hundpass (ett EU-pass för sällskapsdjur), där id-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Prata med din veterinär för att få ett pass till din hund.

Jordbruksverket

Innan utresa bör man kolla upp att alla hunduppgifter stämmer med de som Jordbruksverket har. Om något är fel vid hemresa så kan hunden få sitta i karantän i veckor och i vissa fall månader. Se därför till att ha rätt information och kontakta dem för frågor angående just din hund.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson