Artikelbild
Du och din hund
Rumsrenhet
Rumsren valp

Detta kan vara väldigt jobbigt och det krävs stort tålamod för att försöka få din hund rumsren. Bli inte arg när valpen kissar inne, det resulterar bara i att valpen blir rädd för dig och undviker att kissa i din omgivning. Det finns artiklar om att man ska trycka ner valpens nos i kisset, men det ska du absolut inte göra, för det är extremt obehagligt och dessutom så förstår inte valpen överhuvudtaget varför du gör så mot den, och den kommer fortsätta att kissa inne oavsett. Ofta de första månaderna så behöver valpen kissa ofta, när valpen har sovit och vaknat, så är det bra att direkt gå ut och gå en liten runda, så att den får kissa. Direkt efter att valpen har ätit är det bra att släppa ut valpen så att den får bajsa. Desto oftare du springer ut med valpen, desto snabbare kommer valpen att lära sig at man utför sina behov utomhus och inte inomhus. Det är mycket springande under nattid också, en valp klarar sig inte en hel natt förens efter åtminstone 6 månaders tid. 

Rastning massvis gånger per dag

Din hundvalp kan bli lite orolig när den blir kissnödig, den kanske gnäller och letar efter en lämplig plats att utföra sina behov på, om du ser detta, var snabb och lyft hundvalpen med ena handen under baken och bär ut den direkt. 

Rastning på samma plats

En hund valp söker sig till samma ställe där de sist kissade, det är bra för dig som nybliven hundägare att försöka hålla koll på detta stället när du tror att din hundvalp kan vara nödig. Det är inte alls ovanligt att valpar kan vara mycket långsammare att kissa ute än inne, eftersom den inte känner igen sig lika bra och vill utforska. Ha tålamod och ge inte upp. Beröm valpen lugnt och fint när den kissar så kan det hjälpa dig att skapa en god vana.

Tidningar

Om du bor i en lägenhet eller om du inte kan ta dig ut snabbt så kan det vara bra att vänja s in valp att kissa på en tidning, efter några veckor så kan valpen hålla sig lite längre och då kan du hinna ut istället för att den utför sina behov inomhus. Om valpen inte lyckas kissa utomhus, ta med dig en tidning ut så kommer den att kissa. Men gör endast detta ett par gånger, få det inte att bli en vana.


Redigerad
Skriven av André Andersson för