Artikelbild

Rumsrenhet

Uppdaterad för 7 månader sedan ·

Rumsren valp

Det kan vara väldigt jobbigt och det krävs stort tålamod att få din hund att bli rumsren. Bli inte arg när valpen kissar inne. Det resulterar bara i att valpen blir rädd för dig och undviker att kissa i din omgivning.

De första månaderna så behöver valpen kissa ofta, såsom när valpen har sovit eller vaknat. Då är det bra att gå ut direkt och gå en liten runda så att den får kissa. Det är mycket springande under nattetid också. En valp klarar sig inte en hel natt förrän efter åtminstone 6 månaders tid.

Det finns artiklar om att man ska trycka ner valpens nos i kisset, men det ska du absolut inte göra. Det är extremt obehagligt och dessutom förstår inte valpen överhuvudtaget varför du gör så mot den – den kommer fortsätta att kissa inomhus oavsett.

Tänk också på att det direkt efter att valpen har ätit är bra att släppa ut valpen så att den får bajsa.

Ju oftare du går ut med valpen, desto snabbare kommer valpen att lära sig att man utför sina behov utomhus och inte inomhus.

Rastning massvis gånger per dag

Din hundvalp kan bli lite orolig när den blir kissnödig. Den kanske gnäller och letar efter en lämplig plats att utföra sina behov på. Om du ser detta, var snabb och lyft hundvalpen med ena handen under baken och bär ut den direkt.

Rastning på samma plats

En hundvalp söker sig till samma ställe där de sist kissade. Det är bra för dig som nybliven hundägare att försöka hålla koll på det stället när du tror att din hundvalp kan vara nödig. Det är inte alls ovanligt att valpar kan vara mycket långsammare att kissa ute än inne eftersom den inte känner igen sig lika bra och vill utforska. Ha tålamod och ge inte upp. Beröm valpen lugnt och fint när den kissar så kan det hjälpa dig att skapa en god vana.

Tidningar

Om du bor i en lägenhet eller om du inte kan ta dig ut snabbt så kan det vara bra att vänja sin valp att kissa på en tidning. Efter några veckor så kan valpen hålla sig lite längre och då kan du hinna ut istället för att den utför sina behov inomhus. Om valpen inte lyckas kissa utomhus, ta med dig en tidning ut så kommer den att kissa. Men gör endast detta ett par gånger, få det inte att bli en vana.


Senast redigerad för 7 månader sedan
Skriven av André Andersson