Artikelbild

Så väljer du rätt hundmat

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Hur väljer man egentligen foder till sin hund? Ofta när man köper en valp så får man med ett foder som den är van vid, men vad gör man när det har tagit slut? Köper man likadant eller testar man något nytt?

Det är många frågor som man ställer sig och det finns inga enkla val. Man får testa sig fram vad som passar just sin hund.

Hundens behov

När man väljer foder till sin valp är det bra att veta vad man bör leta efter. En fullvuxen hund och en valps näringsbehov skiljer sig åt. En stor hundras kan vid födseln väga 1% av sin vuxenvikt. Det innebär en väldigt stor viktökning innan hunden är vuxen. Då förstår man också vilka otroliga mängder energi och foder som går åt under valpens uppväxt.

Matar hund

Rätt hundfoder

Det kan vara svårt ibland att hitta rätt hundfoder. Man kan fråga runt i olika butiker eller höra sig för med kenneln man köpte hunden av om vad deras hundar gillar att äta.

För att hjälpa dig hitta rätt foder till din hund så har vi – utifrån ett antal parametrar – skapat Matguiden. Här finns alla olika foderalternativ från en mängd olika tillverkare. Beroende på vad du svarar på parametrarna presenteras förslag på vad du skall välja åt just din hund med betyg hämtade från Konsumenternas. Du kan svara på parametrarna här.

För att ytterligare förenkla ditt köp så kan du klicka dig vidare till ditt foderval och köpa varan direkt hos leverantören.

Hur länge ska man ge hundfoder?

Vanligen rekommenderas valpfoder tills dess att hunden är cirka 12 månader gammal. Det bästa brukar vara att titta på förpackningen på det valpfoder som man har, det brukar anges hur länge man ska servera valpfoder. För större hundraser så kan man ibland ge valpfoder tills dess att hunden är 15 månader gammal.

Hur mycket valpfoder ska man ge?

När valpen är mellan 2-4 månader gammal ger man valpen mat upp till fyra gånger per dag. Ungefärliga tider är morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll med fyra till fem timmars mellanrum. Att börja träna din valp att äta torrfoder kräver tid och rutiner. Du ställer ned maten och väntar och om valpen inte vill ha så tar du bort maten.

Många ger sina valpar lite a-fil med fodret. Bra för magen så länge de är små, men se upp med mjölkprodukter till vuxna hundar eftersom vuxna hundar inte kan bryta ner laktosen.

Ungefärlig mängd torrfoder per måltid varierar. Uppfödaren brukar lämna rekommendationer för just din valp. Torrfodret blötläggs i vatten 15-20 minuter före servering. Man blötlägger för att minska komplikationer i mage och tarm, då valpen är såpass ung och inte har ett helt färdigutvecklat matsmältningssystem.

Något annat man bör tänka på?

  • Det är bättre att ge valpen torrfoder än att ge vanliga matrester, då de förra innehåller mer näring
  • Byt inte foder för ofta då valpen lärt sig uppta näringsämnena från just det fodret
  • Ge aldrig ben ifrån djur då det kan skada valpens tarm
  • Blötlägg alltid torrfoder till valp

Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson