Artikelbild

Skötsel

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Vaccinering

Hundar bör vaccineras när de fyller ett år och därefter med två till tre års mellanrum. De bör vaccineras mot valpsjuka, parvo, HCC och mot kennelhosta. Vaccinet mot kennelhosta bör förnyas årligen – speciellt om hunden vistas på ställen där det finns många andra hundar – exempelvis kennel, hunddagis eller tävlingar.

Avmaskning

Vuxna hundar behöver inte avmaskas regelbundet utan endast vid behov, till exempel vid tecken på mask. Hundar som är kennel-, bruks- och jakthundar samt hundar som reser löper större risk att få mask.

Borsta tänder

Använd en mjuk tandborste till att borsta hundens tänder. Om du vill använda en tandkräm, så använd en som är gjord för hundar. Börja med tänderna längst fram. Borsta tänderna i tur och ordning. Borsta tänderna regelbundet. Beröm hunden efteråt så den lär sig gilla tandborstning.

Pälsvård

Långhårig, korthårig, strävhårig eller släthårig. Det finns många olika typer av päls på hundar.

En kort- eller släthårig hund har den klart lättaste pälsskötseln. Där räcker det oftast med ett bad några gånger om året.

En strävhårig hund fäller nästan ingen päls alls. Den kräver dock mer underhåll än de korthåriga hundarna. En strävhårig hund bör trimmas minst några gånger om året och badas var 3-4 vecka.

Långhåriga hundar som till exempel en golden retriever eller annan medellång päls fäller ofta ganska mycket. En ordentlig genomgång med borsten då och då är nödvändigt och de behöver bada ungefär en gång i månaden.

Skötsel av öron

Även hundens öron behöver rengöras ibland. Försök att titta och lukta. Rengör regelbundet när du badar hunden och se till att torka ordentligt.

Kloklippning

Att klippa klorna på hund kan för många vara en jobbig upplevelse – både för hund och ägare. Försök att börja i låg ålder och gör det så tidigt som möjligt. Se till att ge hunden beröm under hela kloklippningen och avsluta sedan med att ge den godis, ben eller leksak.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson