Artikelbild

Vanliga hundsjukdomar och hälsoproblem

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Förgiftning

Ofta ser man inte på en gång att ens hund har blivit förgiftad. De akuta symptomen kan du se om hunden får diarré, kräks, andas hastigt eller är väldigt uppjagad. Men symtomen kan komma senare. Det kan handla om att hunden är trött, hängig, får feber, inte vill äta eller få bleka slemhinnor.

Hudproblem

I Sverige är det tjugo procent som besöker en veterinär med anledning av någon form av klåda eller andra hudproblem. Hudproblem är ofta jobbiga att ha att göra med och kräver tid och ansträngning för att bli av med.

Kennelhosta

Kennelhosta är ett namn på flera olika smittämnen som orsakar hosta hos hundar. Kennelhosta är mycket smittsamt bland hundar och namnet säga komma från att det kan bryta ut och smitta hela kennlar. Hostan har kikhosteliknande symptom – som om hunden satt något i halsen. Om du misstänker att en av dina valpar har fått kennelhosta så ska du isolera den från andra hundar och hålla den inomhus tills symtomen försvinner.

Om hunden verkar allmänpåverkad och får ihållande hög feber eller om den har svårt att andas bör den undersökas av en veterinär. Om febern kommer tillbaka efter några dagars hosta bör veterinär kontaktas.

Vid veterinärbesök bör hunden lämnas i bilen eller utomhus så inte andra hundar som väntar blir smittade.

Magtarmproblem

Problem med mage och tarm hos hundar är ett av de vanligaste anledningarna till att hundägare uppsöker veterinär. Det kan vara kräkningar, diarré eller förstoppning hos hunden. Besvären kan vara på grund av många orsaker och det är viktigt att kontakta veterinär om problem är intensiva eller om det förekommer ofta.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson