Artikelbild

De 10 smartaste hundraserna

Uppdaterad för 7 månader sedan ·

Många hundägare tycker att just deras hundras är den smartaste, men vilken hundras är egentligen smartast? Psykologiprofessorn Stanley Coren lät hundtävlingsdomare i USA och Kanada svara på hur bra olika kennelklubbars hundar presterade på lydnadstävlingar, där den viktigaste faktorn var hur snabbt olika hundraser kunde lära sig nya kommandon.

Resultatet sammanställdes sedan till en lista som redovisas i hans bok Hur intelligent är din hund?. Men tänk på att listan inte redovisar vilken hundras som passar bäst som husdjur.

10. Australian cattledog

Australian cattledog
Bildkälla: https://www.petfinder.com/dog-breeds/australian-cattle-dog/

Australian cattledog är en korsning mellan släthåriga highland collies och vildhunden dingo. Resultatet blev en hundras som är en duktig vallhund, uthållig och tål hetta. Australian cattledog är lättlärd, har bra vaktinstinkt och gillar mycket aktivitet. Kan dock var lite reserverad.

9. Rottweiler

Rottweiler
Bildkälla: https://www.petfinder.com/dog-breeds/rottweiler/

Rottweiler är en hundras som i sin natur är snäll och godsint. Om den blir rätt uppfostrad så är den både lydig och barnvänlig. Den är självsäker, uppmärksam och har stark vaktinstinkt, vilket gör att den fungerar bra som militärhund. Rottweilern behöver en aktiv och engagerad ägare eftersom hundrasen behöver mycket motion och mental stimulans.

8. Papillon

Papillon
Bildkälla: https://www.orvis.com/papillon

Papillon är en dvärghund som är mycket livlig, spänstig och uthållig. Den kan med fördel tränas i agility och lydnad. Hundrasen behöver en hel del motion och stimulans och trots sitt ringa format fungerar den bra som vakthund. Papillons mycket vänliga inre gör att den passar bra som familjehund.

7. Labrador Retriever

Labrador Retriever
Bildkälla: https://thehappypuppysite.com/how-long-do-labrador-retrievers-live/

Labradoren är en snäll, glad och social hundras. Den är därför mycket populär. Labradoren är i grunden en jakthund som tycker mycket om att apportera, spåra och bära olika saker. Den behöver meningsfulla uppgifter att fylla och lämpar sig därför också till ledarhund och narkotikahund.

6. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog
Bildkälla: https://www.orvis.com/shetland-sheepdog

Shetland sheepdog eller Sheltie är en hundras som härstammar från Shetlandsöarna. Det är en mångsidig hund som passar alla sorters ägare. Den är intelligent, allert, tillgiven och lyhörd. Den var ursprungligen en vallhund och gårdshund, men är numera mest en sällskapshund som är populär för hundutställningar och hundsport

5. Dobermann

Dobermann
Bildkälla: http://kennelhjalm.se/generellt-om-hundrasen-dobermann/

Dobermann är en hundras från Tyskland. Den har väldigt hög aktivitetsnivå och kräver en handfast förare som jobbar aktivt med den. Den är arbetsvillig och lämpar sig bra som tjänstehund för polis, väktare och räddningstjänst. Dobermann är trots sitt respektingivande yttre goda familjehundar.

4. Golden Retriever

Golden Retriever
Bildkälla: https://www.thesprucepets.com/dog-breed-profile-golden-retriever-1117969

Golden Retrievern är precis som Labradoren en mycket populär hund. Det är troligtvis på grund av att den är så intelligent och följsam. Hundrasen härstammar från Storbritannien och har en instinktiv kärlek till vatten. Den är också känd för sitt tålamod med barn.

3. Tysk Schäferhund

Tysk Schäferhund
Bildkälla: https://www.orvis.com/german-shepherd-dog

Hundrasen härstammar från Tyskland och ingår i gruppen Vallhundar. De tycker om att arbeta och är uppmärksamma och följsamma. Schäfern är modig, har kamplust och viss hårdhet. Den ska ha ett jämnt humör som gör den lämplig som vakthund, skyddshund och vallhund.

2. Pudel

Pudel
Bildkälla: https://www.modernadjurforsakringar.se/fakta-om-hundar/hundraser/pudel/

Pudel härstammar från Frankrike och är en mycket populär hundras. Hundrasen är känd för sin intelligens och sitt glada lynne. Pudeln fungerar mycket bra som familjehund, då den fungerar bra runt barn. Den är nyfiken, lekfull och social. Den kan lära sig mycket, men behöver uppskattning.

1. Border Collie

Border Collie
Bildkälla: https://www.cesarsway.com/ten-things-you-didnt-know-about-border-collies/

Border collie är en vall- och herdehund samt en av de mest populära vallhundarna i hela världen. Hundrasen behöver mycket motion och psykisk stimulans. Den är lättlärd och energisk. Med rätt uppfostran - där dess arbetsvillighet och energi omhändertas - så kommer border collien vara en harmonisk hund, som är lyhörd mot sin husse och/eller matte.


Senast redigerad för 7 månader sedan
Skriven av André Andersson