Artikelbild

Hundens historia

Uppdaterad för 4 månader sedan ·

Det finns fynd i Europa som visar att det fanns en stark relation mellan människan och hund för redan 100.000 år sedan. Man tränade vargar att jaga och vakta människor från lejon, björnar och andra farliga rovdjur. I utbyte fick vargarna mat, skydd från regn och en andra godsaker – som till exempel något att tugga på. Så började den första relationen mellan människan och hunden.

När stenåldern började så tillbringade människan mycket tid med att föda upp ungar – som var intelligenta och mindre aggressiva. Denna avel resulterade så småningom i det vi kallar hund.

Romarna

Romarna var de första som började använda hundar som husdjur. Relationen blev så stark att de började ta med sig hundarna ut i krig runt om i Europa. När de reste runt i Europa så samlade de på sig olika hundraser och tog med sig dem hem.

Munkar i Rom började föda upp renrasiga hundar för att sälja till de rika. De hängde tunga stenar runt blandrasernas hals för att hindra dem från att para sig med de renrasiga hundarna.

Korstågen

Råttor var ett väldigt stort problem under korstågen. För att förhindra att sjukdomar spreds så använde man små hundar för att jaga råttorna. Exempel på hundraser som användes var till exempel terrier och spaniel.

Hund i sten

Medeltiden

Under medeltiden var jakt populärt som sport i England, vilket ledde till att en rad olika raser blev populära under denna tiden – som till exempel Greyhound och Mastiff.

Den första hundutställningen

Den första hundutställningen genomfördes i England år 1859. Utställningen samlade många hundälskare från hela världen och hjälpte till att säkra de mest populära renrasiga hundarna.

Många nya raser utvecklades under 1800-talet eftersom människor inte längre brydde sig om de specialraser som ägdes av överklassen. Dessa hundraser utvecklades för speciella ändamål – framförallt för att hjälpa till i jordbruket.

Hunden i framtiden

För att kunna använda hunden för nya ändamål krävs att människor förstår hur hunden ska tränas och fostras. Att träna hundar till olika saker har man kunnat göra i flera tusen år. Hundar ökar människors livskvalitet. Det har visat att daglig kontakt med en hund gör att fysiskt sjuka människor återhämtar sig fortare.

Relationen mellan människor och hundar förväntas i framtiden vara på framförallt sällskaps planet som det är idag.


Senast redigerad för 4 månader sedan
Skriven av André Andersson