Artikelbild

Så försöker vi stoppa smuggelhundar

Uppdaterad för 9 månader sedan ·

Varför engagerar vi oss gentemot smuggelhundar?

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige illegalt. De är oftast uppvuxna under hemska förhållanden, ej vaccinerade och lider av olika sjukdomar samt är sönderavlade. Våra mål är att stävja detta och förhindra utvecklingen.

Vi vill se en framtid där hundägare kan känna sig trygga med sina köp och där illegal smuggling av hundar är icke-existerande. Där hundar får leva ett långt och fridfullt liv.

Det är viktigt för oss att säkerställa att det inte finns smuggelhundar till salu genom Skaffa Hund. Vi har därför utvecklat arbetssätt som ska tillförsäkra trygga och smidiga försäljningar samt minska antal bedrägerier och motverka smuggling.

Vi kan identifiera om en säljare försöker lägga upp en annons med en smuggelhund, vilket blir möjligt genom våra processer och att de måste logga in med Mobilt BankId. Ifall något går snett så kan vi bistå både säljare och köpare.

Hur ser processen ut?

Processen för att godkänna en annons innebär att vi börjar med att kontrollera informationstexten och bilderna. Sedan görs en kontroll om det finns en hund och - i så fall - vilken ras som är registrerad på personen som vill lägga upp annonsen.

Det är ofta flera parametrar som inte stämmer när vi fattar misstankar. Det kan vara att säljaren skriver att det är en SKK-registrerad hund, men det är klart och tydligt att det är en blandras. Det kan vara att man försöker sälja en 3-4 månaders hund eller att man försöker sälja den billigare än vanligt.

Om vi upptäcker att det inte finns någon hund registrerad på personen så sker flera saker. Till att börja med kräver vi att säljaren skickar in chipnummer på hunden som de vill sälja. Vi kontrollerar sedan chipnumret mot Jordbruksverkets register. Om valpen är för ung och ännu inte har fått ett chipnummer ber vi annonsören att skriva tikens chipnummer istället. Därefter kontrollerar vi att chipnumret och tiken är registrerad på annonsören. Samtidigt sker en sökning av bilden eller bilderna genom Google för att se om bilden är tagen av annonsören eller om den är direkt kopierad från någon annan hemsida. Dessutom kontrollerar vi om personen har lagt upp annonser på andra annonssajter. Om samma person har lagt upp annonser för många olika raser och skrivit i princip samma text på alla annonser är det högst sannolikt att det är smuggelhundar som den försöker sälja eller genomföra ett bedrägeriförsök. Ifall vi kan bocka av många av dessa parametrar, så är det ett bedrägeriförsök och då blockerar vi annonsen och personen från hemsidan.

Om vi har upptäckt att en person försöker sälja en smuggelhund kontaktar vi myndigheter som arbetar med dessa frågor. Slutligen kontrollerar vi om annonsen från denna säljare ligger uppe på någon annan förmedlingssajt. Om vi hittar annonsen hos en förmedlingssajt, där de inte genomför verifieringskontroller, så anmäler vi annonsen till dem.

Finns det några gemensamma faktorer som används?

De flesta annonser för smuggelhundar eller bedrägeriförsök ser olika ut. Men det finns vissa gemensamma faktorer som spelar stor roll när vi kontrollerar. Men tyvärr kan vi inte informera om dessa, då det kan få de oseriösa säljarna att ändra metod och det kan bli svårare att stoppa dem.

Bild på hundar i bur


Senast redigerad för 9 månader sedan
Skriven av André Andersson