Artikelbild
Att välja rätt hund
Vilken hundras ska man välja?

Se över din livssituation med jobb, fritid, intressen. När du har allt under kontroll och vet hur dina vardagar ser ut så kan man börja leta efter en hund. Leta efter en hund som fungerar med dig själv eller din familj och gå inte enbart efter utseende. Det finns väldigt många raser och blandningar så chansen är stor att du kan hitta en kombination av både utseende och egenskaper.

Sunt förnuft när man väljer ras

När du ska välja en hund så måste man kunna hantera det med sunt förnuft, har du haft en ras tidigare som funkat bra eller en ras som fungerat mindre bra? Kolla runt bland annonserna och se ifall det finns en hund till salu av en kennel eller säljare någon som passar just dig. Var inte rädd att ställa frågor, de svarar mer än gärna på alla frågor så länge man är seriös och trevlig.

Ta hjälp av uppfödaren och gå inte bara på utseendet

Alla hundar fungerar olika, man kan utgå från ras mycket men temperament kan variera från hund till hund. Försök att besöka uppfödaren eller försäljaren för att få en helhetsbild av just valpen du är intresserad utav. Uppfödarna är väldigt duktiga på att hitta en valp som passar just dig och din livssituation. Ta hjälp och gå inte bara på utseendet.

Stamtavla

Hundar som som har en stamtavla har fördelen att man vet vilken bakgrund hunden har och man kan se och kontrollera vad som kan finnas både när det gäller hälsa och mentalitet. Även om en hund inte har en stamtavla så kan den ha gått igenom vissa tester och undersökningar, fråga isåfall om detta har gjorts och be om informationen.
 

Vanliga sjukdomar

Vissa sjukdomar är vanligare hos vissa hundraser, se till att läsa på ordentligt och prata med försäljaren för att få all information som finns, så att du inte får reda på saker senare efter du gjort ditt köp. Om det är en blandras så finns inte sån här information lika enkelt. Men tänk på att statistiken inte är en garanti för att veta om din hund kommer bli drabbad eller inte, men det ger iallafall en överblick över de vanligaste sjukdomarna.

Hundens ursprungliga arbetsuppgift

Ursprungligen så har varje hundras använts för ett speciellt ändamål, och det är få raser som fötts upp för att endast vara sällskapshundar. De har från början fungerat som jakthundar, vallhundar och vakthundar. Vi har samlat information om varje ras som du kan ta del av här.

Valt hundras

När du har gjort ditt val och bestämt dig för en hundras, så är det dags att hitta en uppfödare. Då går du helt enkelt vidare till vår Köp sida och söker efter hundrasen som du är intresserad utav. Var noga med att tala om vilka förväntningar du har till uppfödaren, så att den kan guida dig ifall dom känner att rasen kanske inte är rätt för dig. Se över recensioner, läs annonsen, känns det rätt så kontakta försäljaren.


Redigerad
Skriven av André Andersson för