Artikelbild

Finns det allergifria hundar?

Uppdaterad för 4 veckor sedan ·

Tyvärr är svaret på den frågan: Nej, det finns tyvärr inga allergifria hundraser med låga allergener. Däremot finns det mer allergivänliga hundar och mängden allergener i hud och saliv kan variera mellan olika hundar och det kan till och med skilja mellan två hundar från samma kull. Därför är det en bra idé att du försöker träffa den hund du funderar på att köpa flera gånger för att se om din allergi känns av eller ej.

Att ha en egen hund står överst på många barns önskelista, men är man allergisk är det bäst att inte ha hund hemma. Till skillnad från pollenallergi är pälsdjursallergi inte säsongsbunden och att varje dag, året runt, utsättas för något som man inte tål kan göra att lindriga besvär från luftvägarna i värsta fall kan utvecklas till svår nästäppa och astma. Även om en del allergiska personer upplever att de tål vissa hundraser bättre än andra finns det tyvärr inga helt allergifria hundar. Inte heller finns det något som tyder på att kroppen kan "vänja sig" vid att man bor med pälsdjur.

Tvärtemot vad många tror är det inte hundens päls i sig som orsakar reaktioner hos allergiker - det är istället proteiner som utsöndras från hundens urin, saliv, hudceller och talgkörtlar. Men eftersom proteinerna fastnar i pälshåren blir även pälsen allergiframkallande.

Allergivänligare hundar

Om en hund är märkt allergivänlig betyder det helt enkelt att den rasen är “relativt osannolik att orsaka en allergisk reaktion”, vilket gör att dessa hundar är det bästa alternativet för att kunna leva med hunden mer eller mindre symptomfritt.

Medan vissa av dessa icke-allergiska hundar har tunga pälsar, är deras päls bara enskiktad, vilket innebär att det inte finns någon underpäls att tappa. Detta gör att mindre fjäll fästs vid möbler och åker runt i ditt hem.

Det bästa alternativet att kontrollera om en hund kommer orsaka allergier för personer med allergier är att spendera lite tid med hunden.

Allergennivåer hos olika hundraser

Sedan 1970-talet har forskarna känt till att alla hundraser bär på samma huvudallergen, vilken kallas för Can f 1. Däremot tyder nyare forskning på att nivåerna av allergenet kan variera - både mellan olika raser och individer. En fransk forskargrupp som undersökte allergennivåerna hos åtta vanliga hundraser fann att labradorerna hade den lägsta genomsnittliga produktionen av allergen, medan pudlarna hade den högsta. Pudlarnas allergenhalt var i genomsnitt åtta gånger högre än labradorernas, men spridningen inom varje ras var stor. Den labrador som hade högst allergenhalt låg till exempel på nivåer som var åtta gånger högre än för den pudel som var lägst inom sin ras. Därför är det väldigt svårt att säga om vissa hundraser är mer allergiframkallande än andra. Studien fann också att allergennivåerna var något högre hos hanhundar än hos tikar och att hundar med eksem producerade något mer allergen. Däremot spelade det ingen roll om hunden var lång- eller korthårig.

Dessa raser är bäst för dig med allergi

Om du vill ha en hund, men verkar få en allergiattack när du är i närheten av en så är du inte ensam. 15% av befolkningen i Sverige allergiska mot pälsdjur och då framförallt hundar och katter, vilket får många potentiella ägare att undra: vilka hundar är allergivänliga?

Även om ingen hund är 100% allergivänlig är det möjligt att hitta mindre allergiframkallande hundraser som är bättre lämpade för allergiker. Dessa hundar har en päls som inte tappar och ger mindre mjäll. Allergener som håller fast vid hundhår är det som orsakar de flesta hundallergier hos människor. Det finns ju egentligen inga allergivänliga hundar, men vissa raser gör det möjligt att njuta av en hunds sällskap även om du lider av allergier.

Det finns också sätt att förbereda ditt hem för att hålla allergener i schack när du har en hund. Var noga med att tvätta ditt husdjurs säng ofta, hänga med i hårklippningen och låt den inte sova på din säng. Det är också bra att ta bort mattor och draperier som kan fånga mjäll. Dammsugare för husdjurshår hjälper också till att avlägsna allergener, och vissa kan till och med hjälpa till att sköta håret och hundallergenerna direkt från din hund.

Mer om vad som orsakar hundallergi och hur du kan minska risken för hundallergi kan du läsa här.

Hund med mycket päls

De 25 bästa hundraserna för allergiker:

Nedan har vi listat de hundraserna som av många anses vara de mest allergivänliga. Men detta betyder inte att de är det just för dig. Vilken ras som fungerar för dig är högst individuellt.

Testa alltid att umgås med rasen och se om det fungerar smärtfritt. Det bästa är om du kan träffa tiken eller hanhunden till den hund du funderar på. Då får du absolut bäst koll.

Raserna beskrivs kortfattat nedan och mer uttömmande under Hundraser: https://skaffahund.se/raser.

 1. Afghanhund
 2. Airedaleterrier
 3. American Indian dog
 4. American Hairless Terrier
 5. Basenji
 6. Bedlingtonterrier
 7. Bichon Frisé
 8. Bichon Havanais
 9. Cairnterrier
 10. Chinese Crested dog
 11. Coton de Tuléar
 12. Irish Softcoated Wheaten Terrier
 13. Irländsk Vattenspaniel
 14. Italiensk Vinthund
 15. Kerry Blue Terrier
 16. Lagotto Romagnolo
 17. Malteser
 18. Perro Sin Pelo del Perú
 19. Pomeranian
 20. Pudel
 21. Samojed
 22. Shih Tzun
 23. Schnauzer
 24. Xoloitzcuintli/Mexikansk Nakenhund
 25. Yorkshire Terrier

1. Afghanhund

Afghanhundar är kända för att vara reserverade och värdiga. Det är en intelligent ras, även om vissa kan uppfatta den som ointelligent på grund av dess självständiga karaktär. Det gör att ägaren behöver en större förståelse för dess karaktär än de flesta andra hundraser, vilka inte själva har några tydliga åsikter om saker och ting.

Afghanhundar bör noga tränas att lyssna och komma på inkallning - helst redan i valpåldern.

De är väldigt snabba och har en kropp byggd för att kunna nå höga hastigheter. Om en afghanhund råkar komma loss kan den springa iväg långt utan att du hinner ikapp den. Den har därför bl.a. använts som jakthundar genom historien.

Den långa pälsen är ett av rasens mest markanta och utseendemässigt uppskattade drag. Afghanhundar kräver regelbunden motion och omvårdnad - såsom hårklippning och ska helst badas samt borstas två gånger i veckan beroende på var du beger dig ut med hunden.

Deras unika rörelsemönster med huvudet upprätt istället för nedsänkt när den springer ger hundrasen ett uppseendeväckande, graciöst och aristokratiskt uttryck som ofta uppskattas på hundutställningar.

2. Airedaleterrier

Airedaleterriern användes ursprungligen till jakt på utter och flodråttor. Idag används den mest som aktiv och uppskattad utställnings- och sällskapshund. De är dessutom intelligenta och lojala. Airedaleterriern behöver regelbunden fysisk och psykisk aktivering för att må bra.

Airedaleterriern är precis som andra terriers en hund med en päls som fäller väldigt sällan. Dess sträva dubbelpäls bör kammas en gång i veckan med stålkam. Då denna hund inte fäller lika ofta som många andra raser producerar den vanligtvis mindre mjäll som kan utlösa allergier. Det gör den till ett bra val av hundras om du är allergisk mot andra hundraser.

En annan positiv aspekt är att Airedaleterriern inte dreglar särskilt mycket, vilket gör den till en mer allergivänlig hundras.

3. American Indian dog

Denna ras ser nästan ut som en varg, är väldigt intelligent och har därför lätt för att lära sig saker. Den är inte särskilt vanlig här i Sverige, utan återfinns främst i USA. I USA används den bland annat som räddningshund, terapihund och sällskapshund.

Hundens päls anses vara hypoallergenisk, vilket är bra för pälsdjursallergiker, och fäller endast en gång per år på våren. Vill man ha en stor hund som liknar en varg är alltså American Indian Dog det givna valet.

4. American Hairless Terrier

American Hairless Terrier är en livlig, vänlig och intelligent följeslagare. Med rätt ledning, träning och uppfostran fungerar de bra tillsammans med barn, katter och andra hundar, men kan ibland vara lite avvaktande gentemot främlingar.

De lämpar sig bra för stadsbor på grund av deras minimala träningsbehov, men som alla andra aktiva hundar mår den dock bra med mycket mentala aktiviteter och fysisk motion. De behöver också regelbundet bada och klippa sina naglar.

American Hairless Terrier är normalt sätt lätta att träna och att leva med, men kräver socialisering som valp. Det innebär att hunden i sina tidiga månader och år med fördel bör exponeras för olika människor och miljöer för att bli en riktig familjehund.

Som valp har hunden päls, men deras glesa päls är kort och luddig och skiljer sig märkbart från pälsen hos till exempel en Rat Terrier. Strax efter födseln börjar de tappa pälsen och när valparna är mellan 6 och 8 veckor gamla har de blivit helt hårlösa med mjuk och slät hud. Deras rosa hud är oftast täckt med fräknar eller små fläckar som kommer att öka med åldern och blir allt mörkare med tiden på grund av exponering mot solen.

5. Basenji

Basenji härstammar från Afrika och tros vara en av de äldsta hundraserna. Den skäller inte som en vanlig hund gör, utan istället ger den ifrån sig ett läte som bäst kan beskrivas som en joddling eller ett däck som bromsas på asfalt.

Basenji är i grunden en duktig jakthund och används som sådan i Afrika, men i Sverige används rasen främst som sällskapshund.

Värt att känna till om basenjin är att den kan vara envis och därmed lite svårtränad. Det är dock en väldigt älskvärd hundras med många fördelar.

Basenji är en trevlig ras som inte fäller och som producerar väldigt lite mjäll. Pälsen är mycket kort och lättskött. Då rasen är väldigt renlig av sig så putsar den sig ofta, precis som en katt gör.

Eftersom den är så renlig luktar en Basenji inte hund.Dessutom dreglar den mindre. Det är därför en utmärkt hundras för allergiker.

6. Bedlingtonterrier

Den vänliga, älskvärda terriern är normalt sett tyst och bra med främlingar, vilket gör att de oftast blir glada när någon hälsar på. Vanligtvis kommer de bra överens med barn och är oftast väldigt tålmodiga. Men även om de verkar vara mjuka och tysta kommer de inte låta sig retas av andra hundar, utan kommer markera om de känner sig hotade.

Bedlingtonterriern älskar att röra på sig, men den behöver inte intensiv träning. Det räcker med regelbunden lektid och dagliga promenader gör den nöjd. Rasen passar dessutom väldigt väl som agilityhund.

Bedlingtonterriern är känd för sin lockiga, ulliga päls som liknar ett lamm. Likt liknande hundar, såsom Airedaleterriern, är även bedlingtonterriern försedd med en mer allergivänlig päls.

Bedlingtonterriers är en ras som fäller ganska sällan och när så sker rör det sig om en väldigt liten mängd päls som fälls, vilket är positivt då det blir mindre päls som kan framkalla allergi. Regelbunden klippning och borstning är bra för att hålla pälsen fin - inte minst för att minimera allergier för dig som är pälsallergiker.

7. Bichon Frisé

Bichon frisé är en naturligt vänlig, glad och lekfull hund som älskar aktivitet. Rasen kräver måttligt med motion, har lätt för att lära och är angelägen om att vara sin ägare till lags. De är utpräglade sällskapshundar och kommer vanligtvis väldigt bra överens med barn och andra husdjur, vilket gör den bra för nya hundägare.

De vanligaste speciella kännetecken för rasen är de tre svarta prickarna i ansiktet, de runda mörka ögonen och den svarta söta nosen som tillsammans bildar en liksidig triangel.

Bichons hår växer ständigt och tappar inte, varför regelbunden hårklippning är viktigt för att förhindra allergiska reaktioner. Pälsen är vit och väldigt len och klipps för att framhäva hundens proportioner. Många brukar rundklippa huvudet för att framhäva de vackra, gulliga ögonen och få ett familjevänligt uttryck.

Bichon frisé är en ras som är väl lämpad för dig som skaffar hund för första gången. Här får du en lätthanterlig hund i mindre storlek som även kan utföra diverse hundsporter. Då hunden inte fäller sin päls är detta ofta ett bra val för allergiska personer.

8. Bichon Havanais

Bichon Havanais är en charmig liten sällskapshund med ursprung på Kuba. Det är en glad, tillgiven och lättlärd hund som gärna är med överallt och kan lära sig många roliga tricks.

De knyter ofta starka band med sin familj och skyddar den till varje pris. Det är viktigt att de får mycket social träning från tidig ålder så att de lär sig vara med människor och andra djur.

Bichon Havanais har en lång silkeslen päls som kräver regelbunden pälsvård, men den fäller inte. Den behöver inte klippas eller trimmas, men vissa väljer att göra det. Däremot måste pälsen kammas regelbundet och hunden bör få bara varannan vecka för att pälsen ska hållas ren. Risken för att den ska orsaka en allergisk reaktion sägs vara betydligt mindre än med många andra hundraser.

En Bichon Havanais dreglar dessutom vanligtvis lite och till råga på allt producerar de endast en liten mängd mjäll.

Detta gör dem till en av många bra hundraser för allergiker, då risken för att de utlöser allergier är förhållandevis låg.

9. Cairnterrier

Cairnterrier är en hundras som kommer från den skotska ön Sky. Det är en arbetande terrier som är härdig och aktiv. Den har funnits sedan 1500-talet. Där var hundens främsta uppgift att jaga råttor, räv, utter, grävling och andra skadedjur. Cairn Terriers är kortbenta och längre än vad de är höga. I början kallade man rasen för korthårig skyeterrier.

De fäller endast väldigt lite, men bara om deras pälsar vårdas på regelbunden basis. Om du inte har tid eller kunskap nog att göra detta, kan det vara ett dåligt val av ras för en allergiker. Dessutom producerar de mindre mjäll, vilket sammantaget kan göra dem bra som hundras för allergiker.

10. Chinese Crested dog

Chinese Crested är en vaken, glad och lekfull hund som passar bra som sällskapshund. De är små och klarar sig bra i familjer med lugna barn, men ogillar att lämnas ensamma alltför länge. De härstammar från Kina, där de funnits i minst 600 år.

Medelhöjden på en vuxen hund är 28–33 cm för en hane respektive 23–30 cm för en tik. Chinese Crested dog är en relativt lätt hund och ska inte väga mer än 5,4 kg som fullvuxen. På grund av dess storlek behöver den normalt sett inte mer än 30 minuters motion om dagen, även om den oftast klarar mer än så om du är en aktiv person som gillar att vara ute.

Cresteds tappar lite eller inget hår och pälsen finns i många färger samt kombinationer, vilket ger många val till hundägaren.

Det finns två varianter av rasen: den hårlösa (med hårtofsar på huvud, ben och svans) och powder puff som har dubbel päls med långt och mjukt hår. Det finns också två kroppstyper: en lite smalare och slankare och en tyngre och grövre typ. Båda varianterna ska badas en gång i veckan. Den nakna för att hålla huden ren, medan den pälsade bör badas för att undvika tovor.

Både den nakna och pälsade versionen av rasen anses vara bra allergivänliga hundar. Dock kan den hårlösa varianten bäst eftersom den har minst hår som framkallar allergi. Powder puffens (varianten med lång päls och mjukt hår) skall borstas en eller två gånger i veckan. På den hårlösa varianten bör man borsta tofsarna på svans, fötter och huvud, och smörja in huden när den blir torr.

Det är också viktigt att skydda huden mot solen så att den inte blir solbränd.

11. Coton de Tuléar

Coton är franska för bomull och Tuléar syftar på hamnstaden Toliara på Madagaskar, där hundrasen härstammar ifrån.

Coton de Tuléar är en liten och härdig hund som är glad, ivrig, lojal och lekfull hund samt även med vaktinstinkt. Rasen är stabil, lättlärd och mycket sällskaplig mot människor och andra hundar. Deras temperament är ett av rasens huvudsakliga kännetecken, vilket visas genom dess avslappnade och komiska sidor.

Den är intelligent och lär sig fort konster och övningar, varför den lämpar sig bra för agility och utställningar. Men den passar också perfekt som en lugn och social familjehund.

Coton de Tuléar kräver oftast regelbunden och tidig träning. De kan vara svåra att få rumsrena och kan bli ganska högljudda om de inte tränats tillräckligt.

Deras långa vita päls är ganska lång och känns som bomull. Den kräver mer eller mindre daglig trimning för att hålla allergin i schack. De anses vara en relativt allergivänlig hundras.

12. Irish Softcoated Wheaten Terrier

Irish Softcoated Wheaten Terrier är en medelstor terrier från Irland. Den har en mankhöjd ca 46 cm för hanar och en vikt kring 20 kg. Det är en rätt tuff, livlig och självständig hundras som passar i en aktiv familj med en ägare som har pondus och envishet.

Pälsen kräver en del arbete, då den bör kammas och badas regelbundet. Om du vårdar hundens päls fäller den inte särskilt mycket. Faktum är att denna hunds päls mer liknar hår än något annat. Det kan vara en anledning till att hundallergiker reagerar mindre på denna ras.

De brukar dessutom skälla mindre än många andra terriers och genom att de dreglar mindre än andra hundar är den även i detta hänseende mer allergivänlig.

13. Irländsk Vattenspaniel

Den Irländska Vattenspanieln känns igen på sin skarpt böjda päls och avsmalnande “råttsvans”. Rasen är generellt väldigt lättlärd, men kan kräva en kärleksfull fast hand och mycket tid för träning. Den är aktiv och energirik samt behöver daglig träning - vare sig det är fågeljakt eller lek med familjens barn.

Den alerta och nyfikna rasen är en mästerlig simmare och används ofta som en stötande/apporterande hund. Vidare är den hårt arbetande och modig i fältet samt lekfullt tillgiven hemma. Denna starka och intelligenta ras är spanielfamiljens clown.

Rasen har en finlockig och relativt tät päls som täcker hela kroppen - förutom nosen och svansen som är släthåriga. Deras vattenavvisande dubbelpäls kräver borstning och kamning en gång i veckan. Hunden bör också badas en gång i månaden.

Dessa hundars päls fälls ganska sällan, vilket gör detta till ett bra val av hundras för allergiker.

14. Italiensk Vinthund

Den italienska vinthunden är inte alls från Italien utan från Egypten. Den är den minsta rasen inom gruppen vinthundar med en mankhöjd på 32-38 cm och en maxvikt på 5 kg. Den är otroligt snabb för sin storlek, vilket gör att den används mycket i hundkapplöpning. I Sverige är den däremot en väldigt populär sällskaps- och familjehund, då den trivs i sociala sammanhang och älskar att vara nära och mysa. Italiensk vinthund är dessutom en ras som är känd för att vara väldigt lojal och lekfull.

Med sin korta, silkeslena päls och noggranna renlighet faller denna ståtliga vinthund in i kategorin allergivänlig hund. De har en väldigt tunn päls och fäller knappt alls. Den kräver inte heller mycket pälsvård, men kan dock vara känslig för kyla. De dreglar dessutom väldigt lite, vilket även det är positivt för hundägare med allergi. Vintertid kan du därför behöva iklä hunden ett hundtäcke för att hålla den varm. Sammantaget är det bra hundras för allergiker.

15. Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terrier är energisk och rolig, men kan ibland vara envis vilket kräver en dominant ägare. Rasen tycker om att vara del av en aktiv familj som kan erbjuda daglig träning. Dessa hundar är dessutom väldigt smarta och energifulla. De mår gott av sällskap och att ofta socialiseras.

Kerry Blue Terriern har ett långt huvud, men det är relativt platt. Bröstet är djupt och kroppen är vanligtvis ungefär lika lång som hög. Valparna föds svarta och efter ungefär arton månader från födsel börjar de skifta i en gråblå nyans.

Kerry Blue Terrierns päls är mjuk och krullig, vilken de vanligtvis fäller ungefär en gång varannan vecka snarare än flera gånger om dagen. Deras lättskötta päls saknar underull och därför fäller den inte så mycket. Pälsen behöver regelbundet borstas och trimmas. Kerryn ska badas var 2-4:e vecka och efter badet ska hundens päls fönas. Tack vare sin lättskötta päls och det faktum att hunden inte fäller så mycket är en Kerry Blue Terrier ett gångbart alternativ för allergiska hundägare.

16. Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo är en glad, mellanstor sällskapshund med massor av energi som behöver mycket aktivitet. Den gillar att leka och fungerar generellt sett bra med andra hundar. Den är aktiv och lättlärd oavsett om det gäller promenader, agility eller sök. Hunden beskrivs som väldigt tillgiven sin ägare och vänlig mot andra hundar.

Rasen har ökat rejält i popularitet de senaste åren och är nu en av de populäraste hundraserna i Sverige.

Gillar du tryffel eller att vara ute i skogen är detta en perfekt hund - det är idag den enda hundras som är helt specialiserad för tryffelletning. På grund av tryffelns värde - och rasens vilja att nosa här och där - kan en bra Lagotto vara mycket inkomstbringande. Den kan även användas för att leta andra svampar.

Lagottons tjocka, mjuka och krulliga päls har en grov ytstruktur som är vattenavvisande. Den fäller väldigt lite - likt andra hundraser med krullig päls - men kräver ganska mycket skötsel. De kräver trimning och regelbunden borstning för att förhindra att den fäller mycket hår. Klippning bör göras cirka en gång i månaden och nedklippning årligen. Håret i öronen är rikligt och ofta krulligt. Hunden skall redan från valpstadiet tränas vid att även få öronen klippta och håret i örongången. Hunden producerar inte heller särskilt mycket mjäll. Därför är Lagotton ett bra alternativ om ni söker en allergivänlig hundras.

17. Malteser

Maltesern är en pigg och vaken hund som gillar att gå på promenader, men även att ligga och gosa i knät. De är kända för sina golvlånga pälsar och är lekfulla, charmiga och anpassningsbara lekkompisar. Även om den är liten är Maltesern känd för att vara modig, lekfull och orädd. Den är vanligtvis energisk och kärleksfull. Under den helt vita pälsen har den en kompakt kropp som rör sig med en smidig och enkel gång. Helhetsbilden visar fritt, flödande elegans och balans. Det oemotståndliga Malteser-ansiktet - med sina stora, mörka ögon och sin svarta “knappnäsa” - erövrar många människors kärlek.

Den långa, silkeslena, vita pälsen på Maltesern är iögonfallande och härlig samt anses vara mer eller mindre hypoallergent. Den måste försiktigt borstas och kammas mot huden varje dag för att hålla sig fin samt för att förhindra fällning, men också trassel. Maltesern producerar dessutom väldigt lite mjäll och detta är ännu en anledning till att det är en populär hundras bland allergiker.

Maltesern bör också badas regelbundet och tvättas med pälsbalsam för att hålla håret snyggare och fräschare.

Kontrollera öronen varje vecka och ta bort överflödigt hår eller vax och eventuellt ansamlat skräp.

När Malteser blir äldre är de utsatta för tandsjukdomar, varför deras tänder bör borstas ofta - helst varje gång pälsen borstas. De har också snabbt växande naglar, vilka bör trimmas regelbundet.

18. Perro Sin Pelo del Perú

Perro Sin Pelo del Perú var känd i Sydamerika redan före inkaindianerna. Det finns säkra bevis i form av bilder på keramik från de olika civilisationerna före Inka. De nakna hundarna ersatte i dessa bilder andra viktiga ”symboldjur”, exempelvis puman, ormen eller falken. Av dessa bevis kan man sluta sig till att denna nakna hund förekom under de arkeologiska tidsperioderna före Inka, det vill säga mellan 300 f.Kr. och 1400 e.Kr.

Den är smidig och intelligent och är utstrålar hastighet, styrka och uthållighet. Perro Sin Pelo del Perú är lojala och skyddar gärna sin familj. De har även mycket energi och behöver en hel del motion.

Rasen finns i tre storlekar - liten, medelstor eller stor - och en av två sorter - pälslös eller bepälsad, vilka båda kan födas i samma kull. Oavsett sort kan rasen ha många olika hud- och pälsfärger samt mönsterkombinationer. Den pälslösa varianten kan vara en av de bästa hundraser för allergiker som står att finna. När det kommer till pälsvård krävs dock en minimal insats.

19. Pomeranian

Pomeranian, eller dvärgspets som de också kallas, kommer från det tysk-polska området Pommern med härkomst från den tyska spetsen. De är de minsta av Spets-raserna och har ett mini-rävliknande utseende med mycket päls. Pomeranian är en populär utställningshund.

Pomeranians är aktiva och glada små hundar som älskar att stå i centrum för all uppmärksamhet. Då de är väldigt intelligenta så är det också lätt att lära dem tricks - och lekar kan de inte få nog av. Idag är Pomeranian en väldigt populär hundras i Sverige och runtom i världen tack vare deras vänliga karaktär tillsammans med att de älskar att behaga sina ägare. De bildar ett starkt band med en person i hushållet, men de är vänliga mot andra familjemedlemmar och människor som de träffar ofta.

Pomeranian tar absolut plats på listan över allergivänliga hundar.

Pälsen är lättskött och tovar sällan sig. Den behöver borstas varannan vecka och varje vecka den fäller.

20. Pudel

Pudel är en aktiv sällskapshund som finns i fyra olika storlekar; stor-, mellan-, dvärg- och toypudel och alla anses vara renodlade sällskapshundar.

De är en av de smartaste hundraserna i världen och en utomordentligt trevlig sällskapshund som passar i alla sammanhang. De vill alltid vara med där det händer. Pudeln är också lämpad för agility tack vare att de är lättlärda och sin intelligens. Detta tillsammans med en trevlig personlighet gör Pudeln till en högt uppskattad familjemedlem.

Den har en unik päls som den inte fäller och producerar även mindre mjäll än de flesta andra hundar. Om man bada sin Pudel varannan vecka och håller rent hemma så blir man av med mer av de hudflagor som är allergena. Pudeln är vanligtvis är en bra hundras för allergiker.

21. Samojed

Samojed är en större och väldigt uthållig hund med ursprung från Sibirien med ett varg- eller isbjörnsliknande utseende. De är väldigt gladlynta och trevliga hundar som trivs i ett kallare klimat och fungerar utmärkt som draghund. Det är en aktiv och självständig hund som behöver mycket fysisk och mental träning. Den är perfekt för den aktiva familjen eller den som vill ha en kompanjon i olika bruksgrenar. Då rasen anses envis och självständig är det viktigt att man som ägare vet vad som krävs för att träna en Samojed. Lyckas man med det så har man en kompis i både vått och torrt.

Man skulle kunna tro att detta absolut inte är någon hundras för allergiker, men faktum är att verkligheten är en annan. Samojeder fäller förvisso en hel del, men har en så pass tjock päls att pälsen förhindrar att döda hudceller förs ut i luften och triggar allergier. Det är tack vare sin tjocka päls som den funkar för allergiker, då det i pälsen finns ett inbyggt kvalsterskydd. Dessutom är pälsen enklare att sköta om än man kan tro. Värt att understryka är dock att den päls som hunden fäller kan föra ut mjäll i luften. Sammantaget anses Samojeder bra för hundälskare som är allergiska.

En annan hundras som brås på samojeden och ofta anses vara ännu lite mer allergivänlig är Eurasiern.

22. Shih Tzun

Shih Tzun är en liten och trevlig familjehund som älskar att mysa med sin familj och lämpar sig väl med andra hundar.

Shih Tzun har en hårliknande päls och kännetecknas av sitt långa hårsvall, vilket kräver en hel del pälsvård för att pälsen ska hållas i ett bra skick. Till skillnad från många andra raser fäller inte Shih Tzun särskilt mycket. Helst ska hunden badas en gång i veckan och borstas kontinuerligt. Genom att regelbundet borsta igenom pälsen kan man minska den mängd mjäll som produceras. Därigenom kan den fungera fint för dig som är allergisk mot andra hundraser.

23. Schnauzer

Schnauzern är en aktiv, glad och lekfull hund som passar bra in i familjen. Den är väldigt barnkär och är känd för sitt fina, stabila temperament och lekfullhet. Den gillar att vara med där den händer, men brukar oftast gilla att hålla sig nära husse och matte. Den fungerar även bra i och effektivt i stallet. Den finns i tre olika: Dvärgschnauzer, Mellanschnauzer och Riesenschnauzer, vilken är störst.

Schnauzern dreglar och fäller mindre än andra hundraser, vilket gör den perfekt som en allergivänlig hund.

24. Xoloitzcuintli/Mexikansk Nakenhund

Xoloitzcuintli är en mexikansk hundras med ett namn som är lika svårt att uttala som det är att stava. Du kan dock kalla rasen för ”Xolo” om du tycker det är enklare. Den är väldigt alert och lojal, vilket gör att den fungerar utmärkt som vakthund. Den används idag dels som sällskapshund, men även inom utställning, agility och lydnad. Hunden beskrivs som intelligent, livlig och alert.

Det har en kort och platt päls med minimal fällning. Denna närmast hårlösa hundras passar bra som allergivänlig hund. Tänk bara på att skydda hundens hud på sommaren med solkräm och på vintern lär hunden behöva ett täcke.

25. Yorkshire Terrier

Yorkshireterriern, ibland även kallad ”Yorkie”, är en pigg, alert och orädd liten hund som blir max 3,2 kg. Det är en svårslagen sällskapshund, men kan även bli en fena på agility. Men det krävs som alltid många timmars träning. Letar du efter en liten, social, pigg och orädd hund kan detta vara rasen för dig.

Den är dessutom - sin långa päls till trots - även allergivänlig eftersom den inte fäller och inte heller producerar särskilt mycket mjäll. Yorkshireterrierns päls klassificeras snarare som hår. Dock bör man kamma igenom pälsen en gång om dagen. Tack vare sin speciella päls anses Yorkien vara en allergivänlig hundras.


Senast redigerad för 4 veckor sedan
Skriven av André Andersson