Artikelbild

Hur ska man välja hundens kön?

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Tid och engagemang är avgörande för valet. Det är viktigt att ta ställning till om valet skall bli en tik eller en hane, då skillnaden i temperament mellan könen är stor. Hanar kräver generellt mer engagemang under de första åren för att nå samma resultat som med en tik och är generellt mer självständiga jämfört med tikar. Risken för att de i högre grad utvecklar aggressioner mot andra hundar är också väsentligt större.

Tikar

Tikar löper normalt 2-3 gånger per år (ungefär 3 veckor åt gången). Det medför ett visst merarbete, såsom t.ex. att du kan inte släppa ut tiken hur som helst. En tjuvparning går snabbt om du har otur.

En del tikar blir skendräktiga efter sina löp och det kan vara en jobbig period för såväl tik som hundägare. Men en tik är för det mesta mer lätthanterlig och foglig än en hanhund - de är oftast mildare än hanhundar.

Hanar

Ett vanligt argument för en hane är att du slipper löpperioderna, vilka ibland kan skapa problem för vissa tikar i form av premenstruella besvär och också eventuella skendräktigheter under vilken tiken kan vara ur balans hormonellt och mentalt.

Ibland kan en hanhund känna behov av att klättra på rangskalan, vilket kan innebära dominansproblem och skapa irritationer hos både andra hanhundar och människor.

En del hanhundar blir väldigt frustrerade när tikar i grannskapet löper och då uppvisa beteenden som inte är önskvärda, såsom t.ex. att de försöker rymma, matvägrar och ylar. Dessutom löper inte alla tikar samtidigt.

En del säger att tikar löper 2-3 gånger per år, men att hanar löper konstant - och det ligger något i detta. Hos en del raser skiljer det sig mycket åt mellan de båda könen, men det gäller inte för alla.

Tänk på att varje hund är en enskild individ, varför det är svårt att säga om en tik eller hane generellt är att föredra. Ta gärna hjälp av uppfödares erfarenheter inför valet.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson