Artikelbild

Kan jag minska allergisymtom från min hund?

Publicerad för 4 veckor sedan ·

Vad är hundallergi?

Hundallergi är en allergisk reaktion mot olika proteiner som finns i hundens hudceller, saliv och urin. Vanliga symtom vid hundallergi är utslag, rinnande näsa och ögon som kliar.

Orsaker till hundallergi

En allergi kommer sig av att immunförsvaret av misstag ser ett helt vanligt ämne som en inkräktare. Immunsystemet producerar därför antikroppar som har som uppgift att ständigt spana efter just det här ämnet. Vid hundallergi är det oftast inte håret i sig som orsakar reaktionen, utan små proteiner från hudceller, saliv eller urin som fastnar i pälsen, och som är helt ofarliga.

De flesta med hundallergi reagerar när de träffar hundar inomhus, men är du känslig kan du även få en allergisk reaktion av hundar utomhus. Du kan få allergiska besvär vid direktkontakt med hund men även av allergen som sprids via luften och hundägares kläder.

Det är inte klarlagt varför vissa utvecklar hundallergi men troligen påverkar både arv och miljö.

Hundallergi hos barn

Hundallergi kan utvecklas när som helst i livet, men det är vanligt att besvären börjar redan som barn. Hundägare för lätt med sig hundhår med allergen på kläderna och det kan därför lätt spridas i skolor och andra offentliga miljöer.

Barn med hundallergi kan känna sig trötta och hängiga i skolan om de ständigt har allergisymtom. Det är därför viktigt att informera skolpersonalen så att de kan hjälpa till. De kan till exempel se till att barn med hundallergi inte behöver vara bänkgranne eller hänga sina kläder bredvid barn som har hund hemma.

Symtom på hundallergi

Vanliga symtom vid hundallergi är:

 • hosta och nysningar
 • rinnande näsa
 • nästäppa
 • kliande, röda och svullna ögon

Vissa kan få astmasymtom - såsom svårt att andas, hackig hosta och pip i bröstet. Om symtomen är besvärliga kan det vara svårt att sova. Vissa hundallergiker får också hudsymtom om de har direktkontakt med hundar i form av nässelutslag, eksem eller klåda.

Kan jag minska problem med hundallergi?

Om du inte ska leva med en hund och har hundallergi bör du undvika direktkontakt med hundar. Vet du att du ska träffa en hund finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa tillfälligt. De läkemedel som används är desamma som används vid pollenallergi.

Men du som bestämt dig för att leva med en hund kan försöka att äta antihistaminer som exempelvis Desloratadin, vilket fungerar för vissa personer. Det kan då räcka med att äta dem allergitabletterna varannan dag. Tipset är att köpa allergitabletter som heter Desloratadin, vilket är en antihistamin precis som vanliga allergitabletter, men som man inte blir lika trött av som man kan bli av vanliga Loratadin-tabletter.

Det finns också speciella hundschampon som kan minska allergenerna som avges i hundens hud och päls. Regelbunden duschning - ca 1 gång per vecka - av hunden med schampot kombinerat med att äta allergitabletter gör att risken för att drabbas av allergiska besvär kan minska avsevärt.

Behandling vid hundallergi

Har du svåra besvär av din allergi finns det läkemedel som läkare kan skriva ut på recept.

Vid svår hundallergi finns en behandling som kallas allergen immunterapi, eller allergivaccination. Det kan minska symtomen under lång tid. Om behandlingen lyckas kan du tåla hundar bättre, men trots att det kallas ”vaccin” är du inte botad och behandlingen fungerar inte för alla. Du får då sprutor med små mängder allergen som ökas lite i taget för att sakta vänja dig vid det ämne du inte tål. Behandlingen pågår i minst tre år och gör att du gradvis vänjer dig vid de allergiframkallande ämnena.

Minska problemen från hundens mjäll och hudfjäll

Hundens hud är den största källan till att allergener sprids. De kommer via hundens mjäll och hudfjäll. Genom att tvätta hundarna med allergenminskande schampo och vårda deras hud kan man avsevärt minska deras utsöndring av allergen och därmed minska människors allergiproblem.

Att tvätta hunden hjälper även till att få bort allergiframkallande ämnen som sprids via luften - såsom pollen - och som kan fastna i hundens päls. Hundens hud mår dessutom bra av att hållas ren från olika hudirriterande ämnen.

Minska problemen från hundens saliv och päls

Saliv som hamnar på golvet kan enkelt torkas upp och man kan i hög utsträckning undvika kontakt med saliv genom att lära hunden låta bli att slicka.

Undviker man att hunden/hundarna vistas i sovrummet hjälper man den allergiska personens immunförsvar att vila och återhämta sig under natten.

Om man är allergiker bör man undvika icke kastrerade hanhundar eftersom detta allergen (ett prostataprotein) finns i urinen hos dessa. När hunden rastas, vilket sker ett antal gånger varje dag, hamnar oftast lite urin i pälsen och när det torkar blir allergenet luftburet.

Minska problemen i miljön

Genom att våttorka hemmet kan man städa bort allergener utan att de rörs upp i luften och kommer in i den allergiska personens kropp via luftvägarna. Torka av det som kan torkas med fuktig trasa.

Dammsug med allergentätt filter utrymmen som är svåra att komma åt. Allergitätt filter (s.k HEPA filter) fångar upp de mycket små partiklarna (allergenerna) som allergiker reagerar mot. Med en vanlig dammsugare finns risken att man istället sprider allergener i luften eftersom dessa små partiklar kan passera igenom en vanlig dammsugares filter. Dammsug mycket noggrant de mattor och textilier som inte kan tvättas.

Centraldammsugare kan också minska förekomsten av allergen i miljön eftersom den suger upp luft och damm och transporterar ut luften (efter uppsamling av damm och partiklar) utanför huset.

Ventilation - bra för både päls- och pollenallergi

God ventilation och vädring kan bidra till mindre allergen i inomhusluften. Men om du är allergisk mot flera luftburna allergen som t.ex. pollen, så är pollensäsongen speciellt besvärlig eftersom ditt immunförsvar då blir belastat med flera allergener samtidigt och allergin byggs på. Under pollensäsongen bör fönstren därför vara stängda.

Om du är pollenallergiker, byt gärna kläder när du varit ute och skölj bort pollen ur håret innan du lägger dig. Samma sak gäller om någon i familjen varit i ett stall med hästar eller varit i kontakt med andra pälsdjur - t.ex. katter - om du är allergisk mot den typen av pälsdjur.

Utbytbara luftfilter inbyggda i ventilationssystemet hjälper till att minska allergen och partiklar i luften och finns ofta i nyare villor. Nyare flerbostadshus kan också ha ventilationsfilter, men det är inte alltid de sköts så bra. Installera därför gärna egna luftrenare i hemmet (speciellt i sovrummet så att immunförsvaret får vila under natten).

Tvättråd

Tvätta det som går att vattentvätta - gärna i minst 60 grader och undvik material och stoppade möbler som är svårstädade.

7 steg för att minska risken för hundallergin

Oavsett om det är din hund eller en annans hund som orsakar dina allergisymtom, kan du minska risken för att känna effekterna av dina allergier i sju enkla steg:

 1. Tvätta hundsängkläder regelbundet.
 2. Byt luftfilter ofta.
 3. Använd en högeffektiv HEPA-luftrenare.
 4. Skapa en “allergifri” zon i ditt hem och förbjud strängt hundåtkomst.
 5. Behandla din hund minst var fjärde vecka med ett allergivänligt schampo.
 6. Borsta din hund 4-5 gånger per vecka med en ordentlig borste.
 7. Överväg regelbunden allergimedicin till dig själv för att lindra dina symtom.

Skriven av André Andersson