Artikelbild

När du bestämt dig för att skaffa hund

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Hur länge kan en hund vara ensam

Hundar behöver träffa människor och andra hundar för att må bra. Hur länge varierar från hund till hund, men valpar klarar knappt ensamhet alls. Men det är bra att också träna på att lämna hunden ensam så att den i senare skede klarar av att vara ensam hemma under flera timmar i sträck om ni behöver. Om man skjuter upp att träna så kommer det bara att bli jobbigare och stressigare för hunden. En vuxen tränad hund klarar sig 4 till 5 timmar utan problem, men enligt svensk lag får man inte lämna hunden utan tillsyn för länge och bör rasta den i alla fall var sjätte timme. Det finns många hunddagis där man kan lämna sin hund när man jobbar under en längre eller kortare perioder.

Hundar som sover

Tid och tålamod för din hund

Det finns två viktiga faktorer när man har en hund – att ha tid och tålamod. Hundar får inte lämnas ensamma för länge. Man bör ha tid att ge hunden flera promenader varje dag – oavsett väder och välmående. Det är viktigt att aktivera hunden genom motion eller lekar för att stimulera den så att hunden mår bra.

Vilken sorts hund passar mig

När du väl har bestämt dig för att skaffa en hund så är det dags att börja fundera över vilken hundtyp som passar just dig. Det finns väldigt många alternativ och det är väldigt mycket som spelar roll – till exempel om du bor i radhus, villa eller lägenhet. Vill du ha en hund för sällskap, jakt eller utställning? Genomför gärna vår Rasguiden här så får du hjälp med valet.

Beroende på vad du svarar på våra frågor så försöker vi identifiera en ras som passar dig. Men du skall endast se det som tips från oss. Fråga gärna andra och läs på om de olika raserna. Du kan läsa mer om raser här.

Bar som leker med hund

Fungerar alla hundar med barn

Vissa hundraser fungerar bättre än andra med barn. Vi ger tips i vår Rasguide, men generellt så är stora hundraser mer barnvänliga än små hundar. Det beror på att små hundar kan vara rädda för barn på grund av deras små kroppar. Små hundar är mer ömtåliga och barn är ofta inte lika försiktiga med hundar och kan råka skada dem. Men stor som liten så bör man hålla uppsikt över sitt barn när den är med en hund.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson