Artikelbild

Råd till dig som ska köpa valp

Uppdaterad för 1 vecka sedan ·

Valpens karaktär

Det är alltid olika individer i en kull. Vissa är lite lugnare och vissa är vildare. Det finns de som är mer framåt och de som är lite försiktiga.

En som vill tävla med sin hund bör inte ha kullens lugnaste valp. Samtidigt bör den som söker en sällskapshund inte ha den vildaste. Försök också att hitta en valp som passar din personlighet. Dessutom kan valparnas personlighet förändras från ena dagen till den andra beroende på lite olika stadier av utveckling hos valparna.

Din och valpens kunskap

Tänk på att du måste lära dig förstå en valps behov och personlighet. Dessutom skall du lära din valp en mängd saker som du själv kanske aldrig tidigare har tänkt på eller praktiserat. Ställer du felaktiga krav kan det få trista följder för valpen.

Har du aldrig haft hund tidigare blir du som en förstagångsförälder. Du kanske vill för mycket och har för höga ambitioner i relation till för liten kunskap, vilket ibland leder till frustration. Många valpar lär sig tidigt vad ordet nej betyder, men den har förmodligen inte förstått att den själv agerade på ett felaktigt sätt.

Köp helst inte en valp som vuxit upp som ensamvalp, då valpen under uppväxten inte fått den viktiga sociala träning den behöver av andra jämnåriga valpar.

Hur är tiken till valparna?

En mycket viktig aspekt är tiken till valparna. Dra alltid öronen åt dig om uppfödaren inte har tiken hemma alternativt av någon anledning inte låter dig träffa henne. Om det upprepas vid ytterligare besök, välj en annan uppfödare. Alla föräldrar är inte bra fostrare och det gäller i lika hög grad hundar som människor. Vissa tikar är ointresserade av valparna, ibland även rädda och engagerar sig därför minimalt i deras utveckling. Tänk på att det är lika viktigt att du väljer rätt mor till din valp som vilken valp du väljer.

Ta hjälp av uppfödaren vid - de har ju levt med valparna under många veckor och har iakttagit dem. Läs mer under artikeln Uppfödarens kompetens och engagemang.

Dolda fel

Är valpen försäkrad mot dolda fel? Många uppfödare har denna försäkring för att få ett skydd för sig själva och sina köpare. Som en möjlighet för dig har vi valt att samarbeta med ICA Försäkring, vilket av flera oberoende bolag anses vara ett bra och prisvärt alternativ. 9 av 10 skadekunder hos ICA Försäkring ger dem högsta betyg.

ICA Försäkring


Senast redigerad för 1 vecka sedan
Skriven av André Andersson