Artikelbild

Så väljer du rätt hundras

Uppdaterad för 5 månader sedan ·

Val av hundras bör göras med omsorg eftersom ni förhoppningsvis ska tillbringa 10-15 år (en del storvuxna raser har dock kortare medellivslängd) tillsammans. Då gäller det att man trivs ihop.

Sätt dig och eventuellt övriga familjemedlemmar därför gärna ned med var sitt papper och penna och ställa er några frågor: Hur vill jag att hunden ska se ut som vuxen. Kanske stor, finns det i så fall tillräckligt mycket utrymme för hunden utan att den alltid är i vägen? Pälsval är en viktig fråga eftersom långhåriga hundar smutsar ned mycket mer och i de fall där hunden har underull, i de flesta fall också luktar mycket fränare.

Se över din livssituation med jobb, fritid och intressen. När du har allt under kontroll och vet hur din vardag ser ut så kan man börja leta efter en hund.

Det finns över 350 hundraser i Sverige att välja mellan, en del mer vanliga än andra och en del mycket sällsynta, vilket innebär att chansen är stor att du kan hitta en kombination av både utseende och egenskaper som passar dig och din familj.

Vissa raser är utpräglade jakt-, bruks- och vallhundar, vilka inte mår bra om de inte får arbeta. En del hundraser kräver mycket pälsvård, andra kräver mer motion och aktivitet. Det finns stora hundar, små hundar, hundar med mycket päls, hundar som fäller päls, hundar som kräver trimning.

Hund och människa

Sunt förnuft när man väljer ras

När du ska välja hund så måste man kunna hantera det med sunt förnuft. Har du haft en ras tidigare som fungerat bra eller en ras som fungerat mindre bra? Kolla runt bland annonserna på vår Annonssida och se ifall det finns en hund till salu av en kennel eller säljare som passar just dig. Var inte rädd att ställa frågor – de svarar mer än gärna på alla frågor så länge man är seriös och trevlig.

För att ta reda på mer information om olika rasers egenskaper, besök Svenska Kennelklubbens hemsida. Där kan du länka dig vidare till de olika rasklubbarnas hemsidor och finna information om rasspecifika egenskaper etc.

Ta hjälp av uppfödaren och gå inte bara på utseendet

Alla hundar fungerar olika. Mycket är rasspecifikt, men temperament kan variera från hund till hund. Försök att besöka uppfödaren eller säljaren för att få en helhetsbild av just den valpen som du är intresserad av. Ta hjälp av uppfödarna. De är väldigt duktiga på att hitta en valp som passar just dig och din livssituation. Leta efter en hund som fungerar med dig själv och din familj – gå inte enbart efter utseende.

Stamtavla

Med hundar som har en stamtavla har man fördel av att man vet vilken bakgrund hunden har. Du kan se och kontrollera hundens hälsa och mentalitet. Även om en hund inte har en stamtavla så kan den ha gått igenom tester och undersökningar. Fråga om detta har gjorts och be att få informationen skriftligt.

Vanliga sjukdomar

Vissa sjukdomar är vanligare hos vissa hundraser. Läs på ordentligt och prata med uppfödaren för att få all information som finns så att du inte får reda på saker efter du genomfört ditt köp. Om det är en blandras så finns inte alltid denna information lika enkelt. Tänk på att statistik inte är en garanti för att veta om din hund kommer bli drabbad eller inte. Men det ger en överblick över de vanligaste sjukdomarna.

Hundens ursprungliga arbetsuppgift

Ursprungligen så har varje hundras använts för ett speciellt ändamål. Det är få raser som fötts upp för att endast vara sällskapshundar. De har från början fungerat som jakthundar, vallhundar eller vakthundar. Det är viktigt att du förstår varför den ras avlades fram som du tänker köpa. Vi har samlat information om varje ras som du kan ta del av här. Man kan också göra ett rastest som vi har skapat, där du kan få idéer om en ras som kan passa dig, den hittar du här.

Hitta uppfödare

När du har gjort ditt val och bestämt dig för en hundras så är det dags att hitta en uppfödare. Det gör du enkelt på vår Annonssida genom att söka efter hundrasen som du är intresserad av. Var noga med att tala om vilka förväntningar du har till uppfödaren så att den kan guida dig och säkerställa att rasen är rätt för dig. Läs recensioner och annonser och om det verkar rätt så kontakta säljaren.

Internet, litteratur och hundutställningar

Det finns många bra och givande hemsidor om hundar - såväl rasspecifika som generella. På det viset kan du gallra bort ett stort antal raser som inte passar dig. Surfa gärna runt på internet för att lära dig mer.

Det finns också mycket litteratur om hundar. Här hittar ni två bra böcker inför ditt hundköp:

  • Stora boken om att skaffa och leva med hund av Åsa Ahlbom och Anders Hallgren (Semic 2007, ISBN 978-91-552-3596-3)
  • Valp på väg av Ingrid Tapper (Prisma 2004, ISBN 91-518-4343-9)

Du kan också besöka hundutställningar. Där kan du titta på olika hundraser och träffa hundägare som ge dig värdefull information inför ditt blivande hundköp.


Senast redigerad för 5 månader sedan
Skriven av André Andersson