Artikelbild

Ta hjälp av uppfödarens kompetens och engagemang

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Ta hjälp av uppfödaren

Ställ frågor till uppfödaren om föräldradjuren och den närmaste släktens hälsa, mentalitet, exteriör och funktionalitet. Vilka förväntningar har uppfödaren på den planerade kullen? Stämmer de överens med den typ av hund som du söker? Fråga gärna uppfödare om hur de upplever de olika valparna. Uppfödaren har ju levt med valparna under många veckor och har iakttagit dem. Därmed har uppfödaren kunnat skaffat sig en uppfattning om deras respektive personligheter. Men tänk på att uppfödaren aldrig kan garantera att en viss valp lämpar sig för ett visst ändamål. Besök gärna flera uppfödare för att skapa dig en egen uppfattning om rasen.

En del uppfödare låter inte heller valpköparen själv välja valp utan placerar valpen där uppfödaren tror att den passar bäst utifrån din personlighet och hur du har tänkt använda hunden. I de fall där du får välja din valp själv, välj inte den sötaste bara för att den är söt. I slutändan kommer din hund att vara den finaste hunden som finns, trots att den kanske inte var sötast i valplådan.

Skapa en god relation med uppfödaren

Försök utveckla en god relation med uppfödaren, då det är ovärderligt att kunna ringa och fråga om saker du undrar över. Uppfödaren i sin tur är säkerligen också glad över att få löpande information om valpens utveckling och hjälper säkert gärna till att besvara frågor.

Hund som håller i ett löv

Besök uppfödaren och valparna vid flera tillfällen

För att kunna skapa dig en uppfattning om hur valparna är bör du besöka uppfödaren vid flera tillfällen. Vid första besöket kanske valparna precis lekt och var trötta.

Självklart får du en väsentligt bättre bild av valparna om du har tillfälle att göra fler besök och kan se hur de utvecklas samt lära känna den valp som du väljer. Är det långt till uppfödaren så försök att stanna lite längre så att du har möjlighet att besöka uppfödaren två gånger. De flesta uppfödare som en gång har accepterat dig som valpköpare låter dig säkerligen spendera tid med valparna för att du skall kunna lära känna dem.

Besök också gärna fler uppfödare så att du kan titta på fler vuxna hundar innan du bestämmer dig. Var glad om en uppfödare ställer många frågor om dig och din familj, då chansen ökar att du får rätt valp med dig hem är större.

Känner du förtroende för uppfödaren?

Tänk också på att det är viktigt att känna förtroende för uppfödaren. Lika viktigt att hitta din valp är att känna förtroende för uppfödaren som förhoppningsvis finns tillgänglig även efter det att köpeskillingen är erlagd. Välj en uppfödare som du känner är intresserad av fortsatt kontakt. Försök också att lära känna de vuxna hundarna i flocken så att du får en uppfattning om deras personligheter. Tänk på att köpa valp från en välkänd uppfödare garanterar inte bättre valpar - speciellt inte om det är en uppfödare som har många kullar per år. Många uppfödare är mer intresserade av att sälja än att syna dig från topp till tå.

Uppfödarens möjlighet att skapa en bra miljö för valparna

Det finns oerhört mycket en uppfödare kan göra för sina valpar så att de får en så bra start i livet som möjligt innan leverans. Valpar som fått uppleva mer än bara sin valphage och som fått följa med på korta promenader, bilturer, som träffat andra hundar, barn osv står redan innan leverans mer pall för förändringar och stress än den valp som levt sina första 8 veckor mer isolerat och skyddat. Speciellt viktigt är det när det gäller raser som har en genetisk disposition för rädslor såsom ljud, människor, hundar, etc.

Uppfödarens kompetens att välja rätt valt åt dig

Uppfödaren är i den i särklass mest kompetente att välja rätt valp för dina önskemål, men det innebär naturligtvis att det är en uppfödare som haft tid att lära känna valparnas olika personligheter.

Skall man välja samma ras som grannen?

Att köpa samma ras som grannen för att just hans hund är så oerhört trevlig är ingen garanti för att hunden är rastypisk och i många fall är det mer intressant att fråga sig vad som är orsaken. Hur mycket träning ligger bakom för att hunden är just så trevlig så att du skulle vilja ha en likadan. Om du ändå bestämmer dig för en likadan ras försök så långt det går att undersök linjerna bakom denna hund och prata med ett par uppfödare om denna individ är en bra representant för sin ras.

Att välja rätt ras och rätt uppfödare kan många gånger uppfattas som ett lotteri, men som så mycket annat i vårt liv underlättar det om vi inte impulsköper en hund utan tar tid på oss att bestämma vilken typ och ålder av hund som är lämplig, hane eller tik och framför allt vilken uppfödare jag vill köpa min hund från.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson