Artikelbild

Välja vuxen hund eller valp?

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Valpar är oemotståndliga - vem kan motstå ett gäng spralliga och charmiga små valpar istället för en äldre hund? Att skaffa en valp kan också kännas självklart, då man vill vara med så nära födseln som möjligt för att själv kunna sätta sin prägel på hundens personlighet och utveckling. Men är det rätt för dig med en valp?

Valpar måste få tid

Många människor tycker att de har ont om tid, men det tar en valp inte hänsyn till. De väntar inte till nästa vecka, då du har tid att ta den på träning. Jämfört med en äldre hund så är det mycket en valp skall lära sig. Dessutom är det svårt att välja valp om man inte tidigare haft hund. Vad skall man leta efter? Vad skall man lära den? En äldre hund är mer upplärd.

Äldre hundars erfarenheter och risker

Du kanske är rädd för vad den äldre hunden har varit med om och det skall man ha respekt för. Men det behöver inte innebära någonting negativt i relationen mellan dig och den nyblivna lite äldre kamraten. Det behöver ju inte vara så att den äldre hunden är förbrukad bara därför att den vuxit upp hos andra först, utan det är kanske så att den har lärt sig saker som du kanske slipper lära den.

Men tänk på att hunden många gånger lever oerhört skyddat hos sin uppfödare. Det kan göra att den i en ny miljö utan stödet av äldre hundar kan förändra sitt beteende från att vara en glad spelevink till att bli en ängslig jycke som skäller på allt han ser.

Det tar ofta 3 till 4 veckor för en hund att acklimatisera sig till sin nya miljö. Var noga med att hunden inte stått i hundgård tills du hämtar den, utan att den fått den socialiseringsträning den så väl behöver. Ser du att hunden redan efter en vecka visar tecken på ängslan eller aggressioner ska du nog tänka dig för vad det innebär i form av tid och engagemang från din sida att ta hand om en hund med problem.

Orsaken bakom problemet kan vara att hunden inte tränats socialt i tillräckligt hög grad med andra människor och hundar, utan vuxit upp med den egna flocken i avskildhet. Troligtvis kommer hunden med största sannolikhet aldrig att fungera lika bra som den hund som redan från tidig ålder fått följa med och uppleva olika händelser.

Lösningen kan vara att du kanske kan ta den på prov i en månad för att se om era personligheter och intressen passar ihop. Det är mycket svårare att göra detta med en valp, då mycket mer kommer att påverka utvecklingen än den hund du tar som vuxen.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson