Artikelbild
Upphämtning och köp
Goda råd för din första valp
Första dagarna

Det är väldigt viktig för valpen att få tid att anpassa sig och känna sig trygg med sin nya familj, ett nytt hem för hunden betyder massor av nya intryck och en stor omställning i hundens liv. Det är viktigt att ge valpen mycket tid och kärlek de första dagarna, så att valpen känner sig hemmastadd direkt. Ett bra tips är att till exempel ligga bredvid valpen på golvet för att visa att ni är på samma nivå och att allt är lugnt.

Valp och barn i hushållet

Om du har barn är det viktigt att inte låta dem vara ensamma med valpen, ett barn måste lära sig att en hund inte är en leksak och måste behandlas med stor respekt. Låt hundvalpen själv välja om den vill leka, och när. Om den visar tecken på att den vill vara ifred, så måste barnen respektera det då den kan känna sig rädd. Det är bättre att valpen får känna sig bekant med alla i familjen i lugn och ro innan man börjar leka med valpen, ta det i valpens takt.

Har man andra husdjur i hemmet så måste valpen också lära känna dessa i sin egen takt, påtvinga inget lek.
Vaccinering

Den första vaccineringen görs av din uppfödare i nästan alla fall, när du har köpt valpen så får du en vaccinationsplan så du vet vilka vaccinationer som behövs och när man bör ta dessa. Kontakta en veterinär för att boka in en tid för vaccination. Många valpar tycker det är läskigt att gå till en veterinär, så försök att vara lugn så förmedlar du en känsla av trygghet istället för att du känner att du tycker synd om valpen.

Vid vilken ålder är min valp fullvuxen

Det varierar från hundras till hundras, stora hundar brukar räknas som vuxen senare än små hundar. Du kan höra med din veterinär eller hunduppfödaren för ett korrekt svar angående just din hundras. 

En schäfer beräknas som fullvuxen efter 20 månader.

 

 


Redigerad
Skriven av André Andersson för