Artikelbild

14 viktiga frågor att ställa till uppfödaren när du köper hund

Uppdaterad för 1 år sedan ·

Här kommer några viktiga frågor man skall ställa till uppfödaren för att öka säkerheten och för att kolla hur seriös säljaren verkar vara:

 1. Varifrån kommer hunden?
 2. Är mamman och pappan släkt? Ställ alltid frågan. Inavel är aldrig lyckat. Som alltid när man avlar på hundar är det viktigt att det inte blir frågan om inavel. Det handlar också om att välja en bra tik och en bra hanhund när man skall avla. De ska vara friska och bra i temperamentet.
 3. Är mamman till valparna registrerad i Sverige?
 4. Är det en tjuvparning eller var det planerat? Om man tagit valpar med samma föräldrar tidigare be om telefonnummer till någon ägare till dessa tidigare valpar. Ring och fråga om hundarna och om uppfödaren. Fråga t.ex. har hunden varit helt frisk? Hur är hunden i temperamentet? Lugn, glad, livlig, vek, vass, eller….? Passar hunden med barn?
 5. Får jag stamtavlan nu? Om valpen har en stamtavla ska du få den senast när du hämtar valpen. Om säljaren vill skicka den till dig i efterhand så finns det förmodligen varken en kennel eller en stamtavla.
 6. Vad ingår i priset?
 7. Får jag papper på att valpen är avmaskad, ID-märkt och veterinärbesiktigad (intyg max 7 dagar gammalt)? Om inte – fundera på om du ska köpa just denna hund. Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Kontrollera om valpen är id-märkt och registrerad hos SKK om den är renrasig. Om det är en blandras, kontrollera att den är registrerad hos Jordbruksverket. Begär att få se registreringen av mamman som bevis. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
 8. Hur gammal är hunden? Tänk på att det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
 9. Vad händer om hunden blir sjuk eller fel upptäcks på hunden – köper uppfödaren tillbaka den då?
 10. Är hunden öron- eller svanskuperad? Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
 11. Vilket temperament har mamman?
  • Är hon frisk – eller har hon haft några besvär av något slag? Hälsa på hemma hos uppfödaren samt träffa tiken och valparna. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Acceptera inte det.
 12. Vilket temperament har pappan? Är han frisk – eller har han haft några besvär av något slag?
 13. Är det ok att kontakta uppfödaren efter köpet om man behöver råd eller vill fråga?
 14. Får jag ett köpeavtal?
  • Står säljarens fullständiga namn, personnummer, adress och telefonnummer med på köpeavtalet? Acceptera inte att du bara får personens mobilnummer.

Sittande hundar


Senast redigerad för 1 år sedan
Skriven av André Andersson