Artikelbild

Hur du undviker att bli lurad

Uppdaterad för 9 månader sedan ·

Smuggelhundar blir vanligare för varje år

Det blir allt vanligare och vanligare att valpar som smugglas in illegalt till Sverige annonseras ut på olika köp- och säljsidor. Det är enkelt att få tycke för en valpbild och ignorera alla varningssignaler som man ser.

Det är väldigt viktigt att ta sig tid att kontrollera bakgrunden till valpen. Alltför många svenskar inser inte att de har köpt en smuggelhund förrän de besöker en veterinär för första gången. Hos oss på Skaffa Hund så kan du med säkerhet veta att du köper av en svensk medborgare, då vi kräver att man loggar in med sitt personnummer. Dessutom kan du se säljares senaste recensioner.

Hund i bur

Tio tips för att minska risken att bli lurad

Människor som smugglar hundar har koll på hur de skall lura dig på bästa sätt. En person som ska köpa en hund för första gången faller enkelt för deras lögner och tror blint på det de säger. Om du får en dålig känsla eller om du misstänker att det kan vara en smuggelhund så dra dig hellre ur affären än genomför den. Nedan presenteras tips för att du skall känna dig mer säker:

Människor som smugglar hundar har koll på hur de skall lura dig på bästa sätt. En person som ska köpa en hund för första gången faller enkelt för deras lögner och tror blint på det de säger. Om du får en dålig känsla eller om du misstänker att det kan vara en smuggelhund så dra dig hellre ur affären än genomför den. Nedan presenteras tips för att du skall känna dig mer säker:

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Kontrollera att valpen är besiktad av en veterinär senast sju dagar innan ditt köp och kräv papper på att valpen är vaccinerad och avmaskad.
  • Se till att säljarens fullständiga namn, personnummer, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet. Acceptera inte att du bara får personens mobilnummer.
  • Kolla upp att mamman till valparna är registrerad i Sverige.
  • Acceptera inte att få stamtavlan skickad hem till dig i efterhand. Om valpen har en stamtavla ska du få den senast när du hämtar valpen. Om säljaren vill skicka den till dig i efterhand så finns det förmodligen varken en kennel eller en stamtavla.
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Kontrollera om valpen är id-märkt och registrerad hos SKK om den är renrasig. Om det är en blandras, kontrollera att den är registrerad hos Jordbruksverket. Begär att få se registreringen av mamman som bevis. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Hälsa på hemma hos uppfödaren samt träffa tiken och valparna. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
  • Tänk också på att det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
  • Från alla länder - förutom Norge - är en valp yngre än 15 veckor infört illegalt. Rabiesvaccination kan tidigast ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
  • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

Dyra kostnader

Valpar som smugglas till Sverige illegalt har haft en tuff resa och mår inte alltid så bra, då de ofta fraktas drogade. Många av de valpar som hittas i tullen är i såpass dåligt skick att de måste avlivas direkt.

Om man har köpt en smuggelhund så kan det bli en dyr affär eftersom valpen kan vara smittad av olika sjukdomar. Valparna insjuknar ofta snabbt – och eftersom det oftast inte finns någon försäkring på dessa valpar – så blir det väldigt dyra veterinärkostnader direkt.

Köp aldrig en smuggelhund

Så länge det finns personer som köper smuggelhundar så kommer smugglingen att fortsätta. Det är upp till dig som valpköpare att aldrig köpa en hund som du misstänker kan vara insmugglad. Hämta aldrig en hund på en parkeringsplats, ett parkeringsgarage eller dylikt. Även om du köper för att du tycker synd om valpen så bidrar du till att fler hundar kommer få samma öde.


Senast redigerad för 9 månader sedan
Skriven av André Andersson