Artikelbild

Några myter om hundar

Uppdaterad för 5 månader sedan ·

Äter hundar gräs för att kräkas?

Det stämmer att hundar ofta kräks av att äta för mycket gräs, men det finns inget som tyder på att hundar äter gräs för att kräkas. Snarare äter de gräs för att de tycker om smaken, anser olika hundexperter. Att de sedan kräks är en fullt naturlig reaktion. Men det kan också vara ett tecken på mag- eller tarmproblem, varför vi rekommenderar att ni uppsöker en veterinär för att kontrollera hur det står till.

Får hundar torr nos när de är sjuka?

Tyder en torr hundnos på att den är sjuk? Nej, så behöver det inte vara.

Hundens nos byter temperatur och fuktighet flera gånger om dagen, vilket sker utan att hundens hälsa för den delen förändras. Hundar brukar t.ex. ha torr nos när de precis har vaknat. Däremot kan det vara ett tecken på sjukdom om hundens nos är torr en längre period och får skorpor. I det läget rekommenderar vi att ni uppsöker en veterinär för att kontrollera hundens sjukdomstillstånd.

Är hundar färgblinda?

Har du hört att hundar bara ser i svartvitt? Det stämmer inte. Efter en mängd undersökningar av hundars ögon har nu forskare kommit fram till att hundar ser olika färger. Deras analyser visar att hundar ser genom en blå och grön-gul lins samt olika nyanser av grått.

Man kan inte lära en gammal hund att sitta

Det är ett känt faktum att man inte kan lära gamla hundar att sitta (vilket man brukar säga om människor också).

Det är ett uttryck för en ovilja att förändras och stämmer till viss del. Men ofta beror det på att många hundägare haft problem med att lära sina äldre hundar olika trick. Det är dock fullt möjligt att lära en gammal hund nya saker, men det kan ta lite längre tid. Tänk på att äldre hundar har mindre energi och därför kan behöva lite fler pauser.


Senast redigerad för 5 månader sedan
Skriven av André Andersson