Artikelbild

Vad kostar det att ha en hund?

Uppdaterad för 1 vecka sedan ·

De flesta förstår säkert att det inte är endast kostnaden för själva köpet som man behöver betala för, utan att köpa och äga en hund medför en del andra kostnader. Därför kan det vara bra att känna till dessa innan man tar beslut att skaffa en ny familjemedlem.

Hund i famn

Förutom löpande kostnader för hundmat, koppel, vattenskålar, borstar, hygienartiklar, hundsäng med mera så tillkommer kostnader för veterinär och försäkringar och priserna för dessa varierar var man bor i landet.

En medelstor rashund kostar omkring 13 000 kronor i inköp. Därtill kommer kostnader för vaccination, försäkring, kurser, foder, bajspåsar och tillbehör. Man bör därför räkna med från 3.000–7.000 kronor per år. (Generellt kostar en liten hund mindre än en stor.)

Vissa hundraser behöver trimmas och klippas årligen, medan andra flera gånger om året. Det kan kosta allt från ett par hundralappar till över tusenlappen per gång. Därför bör man se över sin ekonomi innan man köper en hund eller hundvalp för att säkerställa att ekonomin klarar dessa extrakostnader.

Därutöver finns även andra utgifter som till exempel hunddagis, vilket i snitt kostar 100-200 kr per dag beroende på hundens storlek.

Hund i famn

Summan av kardemumman – det kostar att ha en hund, men många tycker att det är värt varenda krona. Därför är det bra att ha sin hund försäkrad. 80-90 procent av alla svenska hundar är försäkrade. Det är bra att få hjälp ifall din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka.

För att förenkla för våra kunder har vi ett samarbete med ICA Försäkring. Hos ICA Försäkring kan du läsa på vad det innebär att ha en försäkring, vad som ingår och välja mellan olika alternativ så att det passar just dig.

ICA Försäkring


Senast redigerad för 1 vecka sedan
Skriven av André Andersson