Artikelbild

Intervju med Tormarpa Lilly

Uppdaterad för 1 år sedan ·

Tormarpa Lilly

Vem är Tormarpa Lilly?

Jag heter Lilly och när jag startade bloggen bodde jag på ett ställe som heter Tormarp! Så det är helt enkelt därför jag kallar mig det.

Men jag, Lilly är i alla fall en hundinstruktör (och utbildad hunddagisföreståndare) som delar med mig av mina tips på blogg, instagram, youtube och såklart på kurser och privatlektioner! Jag brinner för vardagslydnad – all den där träningen man inte ens tänker på att man lägger på de basic sakerna för att få vardagen att kännas kul med hund!

Hur länge har du ägt en hund?

Jag är uppvuxen med hund så förutom några år då jag pluggade utomlands har jag väl alltid ägt hund. Min första egna skaffade jag i slutet av 2013 och då satte det riktigt nördiga hundintresset in!

Hur ofta tränar du med din hund?

Jag tror man tränar hela tiden, utan att kanske tänka på det. Till exempel varje gång man är ute med hunden så tränar vi ju egentligen – på att gå fint i koppel, på att möta andra hundar, på att komma på inkallning. Jag tror att man ”tränar” massa saker utan att för den sakens skull ha en plan eller godisar med sig.

Sen tränar jag för tävling kanske en gång i månaden, och spår en gång i veckan! Men mest är det långa promenader, vandringar och vardagsgrejer.

Har du några speciella tips för nyblivna hundägare hur de kan få bättre aktivering, vardagslydnad och komma närmare sin hund?

Såklart! Jag skulle rekommendera att strunta i alla kommandon i början! Nyblivna valpägare framför allt är så himla snabba på att lära in ”sitt”, ”ligg” och ”vacker tass” och sånt. Och det är jättebra – men man KAN lära en gammal hund allt det. Jag tycker att det är viktigare att lära hunden att om man kollar på mig så händer kul saker, om kopplet är slakt kommer man framåt och att hantering är superfestligt! Och allt det är lite lättare när valpen är ny.

Att fokusera på relationen och se vad ens hund gillar och ogillar vinner man mycket på. Att uppmuntra det hunden gör rätt och att lära sig läsa sin hund.

En kul utmaning är att försöka sätta en timme (eller gå en promenad) som man bara får säga ”BRA” till hunden. Många tjatar utan att tänka på det. Att faktiskt vara tyst och förebygga problemen innan de ens uppstår så man slipper säga något är ett bra sätt att bli medveten om vad man snackar om med hunden! Hundar är inte födda med att kunna svenska, så att hålla på och säga nej och fy och sluta är inte så lönsamt. Speciellt inte för relationen.

Så, sammanfattningsvis: uppmuntra det hunden gör rätt (de gör massor av rätt utan att man kanske tänker på det), ha kul ihop och lär dig läsa din hund!

Kan du berätta lite om din blogg?

Tormarpalilly.se startades när jag var mammaledig och den var från början tänkt att vara mer som en dagbok, det klassiska gamla bloggformatet. Men nu är det nästan bara hundträning! Lite friluftsliv och alltid personlig, men mer kunskapsbaserad.

Jag vill samla massa bra hundtips på ett lättsamt och personligt sätt, utan att för den delen frångå det viktiga i att hålla mig uppdaterad kring modern hundträning. Jag saknade en blogg som var något mellanting mellan bara artiklar och bara dagboksinlägg. Jag vill gärna ha det personligt och trevligt, men utan att ta bort kunskapen. Jag skriver främst utifrån perspektivet Hundinstruktör men vill aldig att det ska kännas torrt och präktigt!

Vad gör man som en H-märkt hundinstruktör?

Att vara H-märkt innebär att man besitter den kunskap och de utbildningar som Sveriges Hundföretagare satt som standard för branschen. Att kalla sig hundinstruktör kan vem som helst göra, för det är ingen skyddad titel. Det är lite läskigt faktiskt… Så för mig var det en viktig grej att ha H-märke! Det innebär liksom att jag kan det jag behöver kunna och att jag inte håller på med en massa fuffensmetoder!

Har du några tips på hur man går tillväga om man vill börja med tävling i olika hundsporter?

Var med och hjälp till på tävling! På brukshundklubben. Det är seriöst mitt bästa tips. Jag läste alla regelböcker och gick kurser innan jag började tävla men det var först när jag hjälpte till och skrev domarprotokoll på tävling som poletten trillade ner! Dessutom drivs hundklubbar av ideella krafter så alla som vill tävla behöver faktiskt bidra också. Win win!

Sen är det viktigt att träna på ett sätt som hunden tycker är kul! Många hundar har favorittricks som de kan göra var som helst utan belöning – så ska ett lydnadsprogram kännas. Som en radda tricks som hunden tycker är kanonkul! På tävling får man inte belöna hunden så det är viktigt att träna med det i åtanke.

Vi vet att du har hundkurser och privatlektioner, vad kan man förväntas lära sig?

Individanpassad, peppig och konkret träning! Jag tycker min främsta egenskap som hundintruktör och när jag håller kurs är att jag gör det enkelt. Jag använder inte en massa krångliga ord och jag försöker få alla att skratta mycket. Är man glad så är det roligare att gå kurs, och det smittar av sig på hunden!

Nu öppnar jag snart dörrarna till min första onlinekurs som handlar om koppelträning och hundmöten – där får man ta sig igenom all teori i sin egen takt hemma och även ställa frågor som jag svarar på i livesändningar i en grupp varje vecka! Helt nytt upplägg för mig och jag hoppas kunna hjälpa ännu fler genom att ha det online – utan att tumma på kvalitén. Ska bli jättekul!

Det var allt för den här intervjun vi tackar dig Lilly för svaren på alla frågor

Tack själv!


Senast redigerad för 1 år sedan
Skriven av André Andersson