Artikelbild
Regler, riktlinjer och lagar
Regler för hund i bil, under vinter och sommar
Farligt att lämna hunden i bilen under vintertid

Varma bilar är en dödsfälla för hunden på sommaren. Men även på vintern är det en fara som inte alla hundägare är medvetna om. Det är til förbjudet att lämna hunden utan uppsikt i bilen om det är kallare än -5°C

När det är minusgrader ute så faller temperaturen fort i en bil som inte är igång. Det är ett begränsat utrymme och det hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe och kondensen gör att det snabbt blir fuktigt och rått. Hundar klara kalla bilar sämre än vad många hundägare tror.

Hunden måste  sitta fastspänd eller i bur när ni åker bil, annars kan man få böter.
Stor skillnad på promenad och stillasittande

Hundens förmåga att hålla värmen varierar beroende på vilken ras det är. Hundar men tjock päls har givetvis sällan problem medan hundar med tunn päls kan behöva täcke på höst och vinterhalvåret. Men en sak har alla raser gemensamt och det är att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den kan hålla sig i rörelse. En hund som klarar promenader i -15°C utan problem kan därför få problem i en kall bil även om temperaturen där är betydligt högre.

Regler för hund i bil
  • Du får inte lämna hunden i fordonet utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller om den går under -5°C
  • Om man reser med bil och hunden är med så måste hunden få rastas och få vatten minst var sjätte timme.
  • Hunden måste vara säkrad ifall du måste bromsa in. Därför är det en regel på att du måste använda en transportbur eller ett speciellt säkerhetsbälte som är gjort för hundar.
  • Viktigt att veta är att om din hund blir sjuk, och du måste transportera hunden till veterinär och om det är brådskande så gäller inte dessa kraven.
Vissa hundar tycker om att sticka ut nosen medans man kör för att känna alla dofter och för att känna vinden i ansiktet. Det går bra, så länge hunden är fastspänd.
Torrt underlag och täcke

Hunden bör inte behöva sitta på något kallt eller fuktigt underlag när det är kallt ute. Det är enkelt att undgå det genom att bädda med lite filtar eller fällar som inte drar åt sig fukt. Om du har en frusen hund kan det också vara en bra idé att låta hunden ha täcke på i bilen. Detta är speciellt viktigt om du har hunden sittande i bilen i väntan på sin tur under träning – då är det extra viktigt att den inte blir kall i musklerna på grund av skaderisken.


Redigerad
Skriven av André Andersson för