Artikelbild

Regler för hund i bil, under vinter och sommar

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Farligt att lämna hunden i bilen

Varma bilar är en dödsfälla för hunden på sommaren. Men även på vintern är det en fara som inte alla hundägare är medvetna om. Det är förbjudet att lämna hunden utan uppsikt i bilen om det är kallare än -5°C.

När det är minusgrader ute så faller temperaturen fort i en bil som inte är igång. Det är ett begränsat utrymme och det hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe och kondensen gör att det snabbt blir fuktigt och rått. Hundar klarar kalla bilar sämre än vad många hundägare tror.

Hunden måste sitta fastspänd eller i bur när ni åker bil, annars kan man få böter.

Hund i bil

Stor skillnad på promenad och stillasittande

Hundens förmåga att hålla värmen varierar beroende på vilken ras det är. Hundar med tjock päls har givetvis sällan problem, medan hundar med tunn päls kan behöva täcke på höst och vinterhalvåret. Men en sak har alla raser gemensamt och det är att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den kan hålla sig i rörelse. En hund som klarar promenader i -15°C utan problem kan därför få problem i en kall bil även om temperaturen där är betydligt högre.

Regler för hund i bil

  • Du får inte lämna hunden i fordonet utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller om den går under -5°C
  • Om man reser med bil och hunden är med så måste hunden få rastas och få vatten minst var sjätte timme
  • Hunden måste vara säkrad ifall du måste bromsa in. Därför finns en regel på att du måste använda en transportbur eller ett speciellt säkerhetsbälte som är gjort för hundar, annars kan man få böter.
  • Det är viktigt att veta – att om din hund blir sjuk och du måste transportera hunden till veterinär och om det är brådskande – så gäller inte dessa krav.
  • Vissa hundar tycker om att sticka ut nosen medan man kör för att känna alla dofter och för att känna vinden i ansiktet. Det går bra så länge hunden är fastspänd.

Hund i bil

Torrt underlag och täcke

Hunden bör inte sitta på något kallt eller fuktigt underlag när det är kallt ute. Det är enkelt att undgå genom att använda filtar eller fällar som inte drar åt sig fukt. Om du har en frusen hund kan det också vara en bra idé att låta hunden ha täcke på sig i bilen. Det är speciellt viktigt – om du har hunden sittande i bilen i väntan på sin tur under träning – musklerna inte blir kalla på grund av skaderisken.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson