Artikelbild
Upphämtning och köp
Vid upphämtning
Upphämtning av valp

När du hämtar din nya hundvalp hos uppfödaren så finns det några saker som du bör tänka på. Alla uppfödare som är registrerade hos Svenska Kennelklubben vet vad du som köpare ska få med dig när du hämtar valpen.

Det viktigaste att veta är att valpen inte får lämna sin mamma före 8 veckors ålder. Om någon annan erbjuder något annat så är det en väldigt oseriös säljare eftersom det är emot SKK:s regler. 

När du hämtar valpen så ska du få med dig ett registreringsbevis, ett köpavtal och ett valpbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka. Om valpen är vaccinerad så ska du också få ett vaccinationsintyg och uppfödaren ska ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning. 

Valpen ska vara id-märkt med tatuering eller chip. Du ska också få en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda som du senare skickar in till jordbruksverket.

Träffa uppfödare på hemmaplan

När du har varit i kontakt med en säljare, se till att boka ett möte, men se till att alltid försöka åka hem till uppfödaren, tyvärr så ökar det med smuggling av hundar inom Sverige och hela Europa mer för varje år. I Sverige så ökade smuggling ärendena med nästan 50 procent under 2016, till totalt 525 hundar som nådde Sverige utan rätt dokumentation. När du köper hund hos oss på Skaffa Hund, vi gör vårt absolut bästa för att se till att allt går rätt till, och därför har vi verifiering via Mobilt BankID, för att säljare måste vara svenska medborgare, och för att försöka förhindra försäljning av smuggelhundar.


Redigerad
Skriven av André Andersson för