Artikelbild

Upphämtning av valp

Uppdaterad för 2 månader sedan ·

Att tänka på vid upphämtning

När du hämtar din nya hundvalp hos uppfödaren så finns det några saker som du bör tänka på. Alla uppfödare som är registrerade hos Svenska Kennelklubben vet vad du som köpare ska få med dig när du hämtar valpen.

En valp får inte lämna sin uppfödare förrän den är 8 veckor. Om någon annan erbjuder något annat så är det en väldigt oseriös säljare, vilket är emot SKK:s regler.

Bevis, intyg, vaccinering, id-märkning, köpeavtal, blankett till Jordbruksverket och tipsinformation

När du hämtar valpen så ska du få med dig ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktningsintyg, vilket inte skall vara äldre än en vecka. Om valpen är vaccinerad så ska du också få ett vaccinationsintyg och uppfödaren ska ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning (avmaskad minst två gånger). Dessutom ska den vara grundvaccinerad mot parvo. När valpen är 12 v ska den vaccineras valpsjuka och smittsam leverinflammation samt parvo igen.

Valpen ska vara id-märkt med tatuering eller chip. Du ska också få en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda som du senare skickar in till Jordbruksverket.

Du skall också få ett köpeavtal som är underskrivet av båda parter och kvitto på betalningen - i samband med köpet eller efteråt.

En del uppfödare lämnar med information om vad du ska tänka på när du får hem din valp. Det kan t.ex. vara vad valpen ska äta, när det är dags för avmaskning och vaccinering, tips på hur du får den rumsren och koppelvan, förslag på kurser etc.

Valp

Träffa uppfödare på hemmaplan

Tyvärr ökar bedrägerier och smuggling av hundar inom Sverige och hela Europa mer och mer för varje år. I Sverige ökade smugglingsärendena med nästan 50 procent under 2016 till totalt 525 hundar, vilka nådde Sverige utan rätt dokumentation och vaccinering.

Därför anser vi att det är viktigt att du försöker träffa hunden på plats hos uppfödaren efter att du har varit i kontakt med säljaren.

Skaffa Hund minskar risken för bedrägerier och smuggelhundar

När du köper hund hos oss på Skaffa Hund så gör vi vårt bästa för att se till att allt går rätt till. För att minska risken för bedrägerier vid försäljningen måste säljaren identifiera sig via Mobilt BankID och verifiera sin identitet. Därmed säkerställer vi att säljaren är svensk medborgare och minskar risken för att du skall bli bedragen. Dessutom använder vi ett system för att verifiera att det inte är en smuggelhund genom att vi kontrollerar hundens officiella chipnummer.

Teckna försäkring

Tänk på att teckna en försäkring för valpen innan eller i samband med att du hämtar den. Uppfödarens försäkring gäller bara en dag efter leverans och hämtar du valpen på en fredag är den oförsäkrad from söndag. Det finns alltför många exempel på otur när olyckan varit framme när man minst anar det. För att underlätta för dig så har vi ett samarbete med ICA Försäkring.

ICA Försäkring


Senast redigerad för 2 månader sedan
Skriven av André Andersson