Artikelbild

Vid upphämtning

Uppdaterad för 3 månader sedan ·

Upphämtning av valp

När du hämtar din nya hundvalp hos uppfödaren så finns det några saker som du bör tänka på. Alla uppfödare som är registrerade hos Svenska Kennelklubben vet vad du som köpare ska få med dig när du hämtar valpen.

Det viktigaste att veta är att valpen inte får lämna sin mamma före 8 veckors ålder. Om någon annan erbjuder något annat så är det en väldigt oseriös säljare, vilket är emot SKK:s regler.

När du hämtar valpen så ska du få med dig ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktningsintyg, vilket inte skall vara äldre än en vecka. Om valpen är vaccinerad så ska du också få ett vaccinationsintyg och uppfödaren ska ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning.

Valpen ska vara id-märkt med tatuering eller chip. Du ska också få en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda som du senare skickar in till jordbruksverket.

Träffa uppfödare på hemmaplan

Tyvärr ökar smuggling av hundar inom Sverige och hela Europa mer och mer för varje år. I Sverige ökade smugglingsärendena med nästan 50 procent under 2016 till totalt 525 hundar, vilka nådde Sverige utan rätt dokumentation.

Därför anser vi att det är viktigt att du försöker träffa hunden på plats hos uppfödaren efter att du har varit i kontakt med säljaren.

När du köper hund hos oss på Skaffa Hund så gör vi vårt bästa för att se till att allt går rätt till. För att minska risken med försäljning av smuggelhundar har vi verifiering av personer via Mobilt BankID, vilket säkerställer att säljaren är svensk medborgare.


Senast redigerad för 3 månader sedan
Skriven av André Andersson