Chihuahua

Chihuahua

Sällskapshundar
Vikt
1 - 3 kg
1 - 3 kg
Mankhöjd
15 - 25 cm
15 - 25 cm
Livslängd
10 - 18 år
 

Introduktion

Under åren har Chihuahuan hittat vägen till människors hjärtan runt om i världen. Rasen kommer från Mexiko där de alltid har varit mycket uppskattade för sin söthet, deras intelligens och det faktum att dessa små karaktärer tror att de är större än de egentligen är. Dessa små hundar har mycket energi och en stor karaktär som är jättekul att dela sitt hem med. De är modiga och kommer att stå fast vid sina “åsikter”. De är lojala och kärleksfulla karaktärer som inte gillar något mer än att spendera så mycket tid med sina ägare som möjligt, vilket betyder att Chihuahuas inte tolererar att bli lämnad ensam under någon längre tid.

Snabba fakta om rasen

  • 1948 ville en senator i staten Texas i USA godkänna en statlig lagstiftning som skulle göra Chihuahuan till den officiella statshunden eftersom han älskade rasen så mycket
  • Den är tåligare än många tror, men givetvis är den ömtåligare än en stor hund.
  • Den kan leva i 15 år eller mer
  • Chihuahuan tros vara den enda inhemska hundrasen som är infödd på kontinenten i Amerika
  • Rasen är en renodlad sällskapshund

Historia

Även om det fortfarande diskuteras hur Chihuahua först uppstod, oavsett om de först uppträdde i Europa, Afrika eller Mexiko så verkar det som om det senare är det mest troliga tack vare arkeologiska fynd och den lokala mexikanska folksagan. Det finns en viss övertygelse om att rasen är en ättling till hundar som fanns i en forntida civilisation som kallades Toltecs.

Med detta sagt finns det andra människor som tror att rasen först dök upp i antingen Spanien eller Malta med mycket liknande hundar som visats i den tidens målningar.

De första anteckningarna från den moderna Chihuahuan går tillbaka till 1800-talet då mexikaner började sälja dessa små hundar till turister som besökte landet. Den första Chihuahuan, med namnet "Midget", registrerades i USA 1904 och rasens popularitet började från och med då. De var särskilt populära bland kvinnor som ville ha små hundar.

Utseende

Chihuahuas beskrivs bäst som kompakta små hundar med stolta personligheter. Chihuahuan är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är huvudet som har en äppelform. Rasen finns i två varianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga allt från 500 g till 3 kg, men de allra minsta exemplaren är både ovanliga och ofta osunda.

Karaktär

Chihuahuas bör definitivt inte betraktas som bara knähundar, de är vaksamma, snabba och ganska lättretade små hundar som gärna står upp för sig själva när de känner att de måste. De är en "stor" hund i en liten kropp och kommer att ta på sig världen utan att tveka. De är inte tillbakadragna, utan snarare snälla och mycket intelligenta vilket är några av anledningarna till att de har förblivit så populära sällskapshundar.

De är ganska försiktiga och försiktiga av naturen, men när de lär känna en person har de det bra med dem. De är också kända för att vara lite envisa. Men när de är väl socialiserade och korrekt tränade, blir dessa små hundar lojala och kärleksfulla kamrater som är en glädje att ha runt sig.

En sak att tänka på är att om de inte hanteras väl och tränas från en ung ålder kan Chihuahuas bli lite dominerande och därför bli svårare att hantera. Alltför ofta om de är bortskämda kan dessa små hundar bli lite defensiva och skyddande för sina ägare.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Chihuahuas kanske inte är det bästa valet för förstagångsägare, men om man har tidigare erfarenhet av hundar så kan man nog klara av utmaningen. De kan vara svårare att få helt rumsrena än andra små raser eftersom att de gärna tänker själva och gör lite vad dom känner för. Men självklart med rätt träning så blir även Chihuahuor rumsrena.

Hur lekfulla är de?

Chihuahuor är från ung ålder självsäkra, utåtgående och lekfulla vanligtvis. Det är viktigt att komma ihåg att dessa små hundar kan behöva tid för att känna sig hundra procent säkra med nya människor, och de vill också gärna anpassa sig med miljöer och situationer så att de känner sig bekväma. Men när de väl trivs, så kan de vara riktigt roliga och ge väldigt mycket kärlek till hela familjen.

Skäller de mycket?

Chihuahuas är smarta små hundar, men ändå kan de skälla mer än andra hundar, men med rätt träning så kan man lära de att inte skälla i onödan. Nyckeln till en självsäker och icke skällande Chihuahua är att börja träna i tidig ålder och försiktigt begränsa deras behov av att skälla direkt när de kan vilja det.

Hälsa

Den genomsnittliga förväntade livslängden för en Chihuahua är mellan 10 och 18 år när de sköts korrekt och matas med en lämplig kost av god kvalitet som passar deras ålder. Rasens dvärgväxt kan medföra risker, t ex bett-, käk- och tungproblem. Utstående ögon ökar risken för ögonskador.

Skötsel

Chihuahuor kräver ingen särskild pälsvård, de kan badas när de blir smutsiga. Den långhåriga varianten bör kammas någon gång i veckan för att undvika tovor.