Cocker spaniel

Cocker spaniel

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Vikt
13 - 15 kg
13 - 15 kg
Mankhöjd
39 - 41 cm
38 - 39 cm
Livslängd
11 - 15 år
 

Introduktion

Ursprungligen föddes Cocker Spaniel upp som jakthund, men den har konsekvent varit en av de mest populära familjehundar i årtionden. De är glada och energirika hundar som anpassar sig väl till de flesta livsstilar. Cocker Spaniels är mycket intelligenta, vänliga, tålmodiga och lojala. De älskar att behaga sina ägare, vilket innebär att de är mycket träningsvilliga.

De är som lyckligast när de får utforska trädgården eller naturen med sina näsorna limmade mot marken. Cocker Spanieln känner sig lika hemma i bostadsmiljön som ute i naturen och tar gärna med saker till hemmet som de har hittat.

Det finns två typer av Cocker Spaniels. Den ena används som jakthund (stötande, apporterande eller spårhund) och är lite lättare, medan den andra är en uppvisningshund vilken är lite tyngre och kraftigare byggd. Cocker Spaniels behöver veta vem som bestämmer och måste ibland påminnas om dett,a eftersom de blir mycket gladare när de vet sin plats och vem de ska titta på när de behöver någon form av vägledning och instruktioner.

Snabba fakta om rasen

 • Kupering av svansen har utförts på Cocker Spanieln i århundraden. Men detta har förbjudits för hundens välbefinnande
 • Det finns 2 typer av Cocker Spaniels - en uppvisningshund och en jakthund
 • Engelska Cocker Spaniels ser helt annorlunda ut än den amerikanska Cocker Spanieln
 • Rasen är vänlig och tillgiven, fylld av energi och livsglädje

Historia

Cocker Spaniels har en fascinerande härkomst som ättlingar till en av de äldsta raserna, nämligen spaniel. Det finns register över spaniels som går tillbaka till 1300-talet samt nämns även under 1500- och 1600-talen.

Men det finns de som tror att dessa charmiga hundar introducerades till Storbritannien långt tidigare vid den romerska invasionen under 54 och 55 f.Kr. Det finns också de som tror att spaniels har sitt ursprung från Spanien på grund av att namnet "spaniel" kan komma från ordet Hispania, vilket är detsamma som Spanien. Andra tror att namnet kommer från den franska frasen Chiens de l'Espagnol, vilket betyder spanska hundar.

Genom alla år har Cocker Spaniels blivit uppfödda specifikt för att arbeta, jaga ut vilt i utmanande terräng åt jägare. De var mycket uppskattade i slutet av 1500-talet - oavsett om det gällde på land, i träsk eller vatten.

Rasen har fått sitt namn efter woodcock, det engelska namnet för morkulla. Under tidigt 1800-tal blev det populärt att jaga morkulla med små spaniels som kallades cocking spaniels. Uppdelningen av de stötande spanielarna i springer spaniel och cocker spaniel gjordes första gången av Thomas Bewick i en bok 1790. Från de första hundutställningarna 1859 till 1901 var det vikten som avgjorde om en landspaniel (eller fältspaniel) skulle räknas som springer eller cocker spaniel (under 11 kg). 1883 infördes separata klasser på utställningarna och 1893 började separata stamböcker föras av the Kennel Club. Den brittiska rasklubben för cocker spaniel bildades 1902, det var även då som rasstandarden skrevs.

Med tiden har Cocker Spaniel blivit en konsekvent vinnare - inte bara på hundutställningar - utan också hos familjer på grund av deras charmiga utseende och trevliga karaktär.

Utseende

Höjden i manken: Hannar 39 - 41 cm; honor 38 - 38 cm

Medelvikt: Hane 13 - 14,5 kg; Hona 13 - 14,5 kg

En sak som är förtjusande med Cocker Spaniels är deras glada och vänliga personligheter - alltid redo att vifta på svansen och ivriga att behaga. De är robusta, kompakta små hundar som är som lyckligast när de hålls upptagna. Det finns en tydlig skillnad i utseendet mellan en jakt-Cocker Spaniel och en utställnings-Cocker Spaniel, där de förstnämnda är lättare och har finare samt kortare päls än utställningshundar.

Cocker Spaniels har charmigt kvadratiska nosar med välutvecklade skallar som är snyggt proportionerade, vilket ger dem deras unika och hjärtliga utseende. Deras ögon är vanligtvis mörka eller bruna och snyggt rundade. Hundar med päls i brunt, brunt med vita stänk samt brun och vita hundar har hasselfärgade ögon, som smälter väl in med deras pälsfärg, vilket är helt acceptabelt som rasstandard. Cocker Spaniels anses ha intelligenta ögon, vilka är snälla och samtidigt alltid mycket vakna.

Öronen är långa och ligger nära hundens huvud. Käken är stark med en perfekt bett, vilket är en viktig fysisk egenskap som dessa hundar behöver när de bär och hämtar fåglar. Hundarna är välproportionerade och kompakta med starka ben och snyggt utformade kroppar, som lutar något från manken till svansen.

Bröstet är väl utvecklat - varken för smalt eller för brett. Deras bakkropp är snyggt rundad och muskulös. De har kattliknande tassar som är väl vadderade. Ett av deras förtjusande drag är deras medfödda gladlynthet och ständigt viftande svans - inte bara när de är glada, utan också när de också spårar.

Enligt rasstandarden bör Cocker Spaniels ha "platt, silkeslen päls som aldrig ska vara stripig eller vågig, inte heller bör deras päls vara för lockig eller riklig". Deras främre och bakre ben samt deras kroppar bör vara välpälsade.

Utställningshundarna har vackra platta och silkeslena samt trimmade pälsar . En av de mest attraktiva fysiska egenskaperna som Cocker Spaniel har är deras fantastiska variation av acceptabla färger, vilka är:

 • Svart
 • Svart & gyllene
 • Svart & vit
 • Svartvit & gyllene
 • Blå & roströd
 • Blå, roströd & gyllene
 • Choklad
 • Choklad & gyllene
 • Choklad & vit
 • Choklad & roströd
 • Choklad, roströd & gyllene
 • Choklad, vit & gyllene
 • Gyllene
 • Citrongul & vit
 • Citrongul & roströd
 • Brun
 • Brun & vit
 • Brun & roströd
 • Brun, roströd & gyllene
 • Brun, vit & gyllene
 • Orange & vit
 • Orange & roströd
 • Röd

Hundar med solida färger kan ha vita märken på sina bröst, vilka kan variera i storlek. När valpar med solida färger först föds kan de ha vita märken runt nosen och/eller tassarna, vilket vanligtvis försvinner helt och hållet när de växer upp. Svarta Cocker Spaniels kan ha olika nyanser av svart, men de genetiskt rena svarta Cocker Spaniels har pälsar som vanligtvis är korpsvarta.

Karaktär

Cocker Spaniels är kända för sin milda och kärleksfulla natur. De är fulla av liv och är alltid redo och ivriga att behaga. Deras viftande svansar är vanligtvis det enda bevis man behöver för att se hur "glada" dessa hundar är. Av bl.a. detta skäl är de konsekvent en av de populäraste hundraserna. En sak att tänka på är att hunden får ett starkare band till den som ger dem mat. Det är otroligt lojala samt visar beslutsamhet och motståndskraft när de behöver det.

Cocker Spaniels måste dock veta vem som är alfahannen. Annars kan de börja visa en mer dominerande sida av sin karaktär. De är ganska känsliga för höga ljud, vilka kan stressa dem, liksom om de blir bryskt hanterade, vilket kan leda till en nervös och blyg hund. Cocker Spaniels utvecklas genom positiv förstärkningsträning och behöver hanteras med en fast hand - men ändå väldigt försiktigt för att de stegvis ska lära sig. De måste också ges mycket mental stimulans för att bli riktigt lyckliga och friska hundar.

Som regel blir Cocker Spaniels bra husdjur när de får rätt träning, motion samt styrning och kan bilda nära relationer med familjemedlemmarna. Det är få hundar som kan jämföra sig med deras arbetsförmåga och täcka alla typer av mark och terräng, inklusive att arbeta i taggiga och tjocka buskar och häckar. Och alla vet att de älskar vatten, vilket är något man bör tänka på när man går i närheten av vatten - särskilt när tunn is kan vara ett problem.

En annan sak värd att notera är att många utställningshundar har behållit sin naturliga instinkt att "arbeta", vilket är ytterligare en anledning till att dessa hundar är så intressanta och trevliga att ha runt sig och anledningen till varför de mår bättre av att hållas sysselsatta.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Cocker Spaniels har förblivit en av de mest populära husdjuren världen över tack vare deras milda och vänliga natur. Eftersom de är så älskvärda är de ett utmärkt val för förstagångsägare.

Hur lekfulla är de?

Cocker Spaniels är kända för att vara lekfulla och roliga. De tycker om interaktiva lekar och gillar ingenting mer än att underhålla sin ägare, vilket de gör långt upp i åldern.

Skäller de mycket?

En uttråkad Cocker Spaniel kan mycket väl börja skälla överdrivet, varför det är viktigt att de tränas väl varje dag, vilket alltid bör innehålla massor av mental stimulans. Med detta sagt är en trött Cocker en väluppfostrad hund och en uttråkad Cocker som inte ges tillräckligt att göra utvecklar snabbt beteendeproblem, inklusive överdrivet skällande.

Hälsa

Rasen är relativt frisk. Den genomsnittliga livslängden för en Cocker Spaniel är mellan 11 och 12 år. Den kan bli ännu äldre om den sköts korrekt och ges en lämplig kost av god kvalitet som passar deras ålder och de hälsoproblem vilket en hund kan drabbas av.

Dock är rasen känd för att drabbas av och utveckla vissa ärftliga och medfödda hälsoproblem som är värda att känna till om du ska dela ditt hem med en Cocker Spaniel.

Enligt en undersökning som utförts av Kennelklubben i Storbritannien är cancer en av de vanligaste dödsorsakerna och drabbar cirka 30% av Cocker Spaniels. Andra vanligt förekommande sjukdomar inkluderar följande:

 • Hudallergier
 • Höftdysplasi
 • Armbågsdysplasi
 • Progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet)
 • Godartade tumörer
 • Dövhet och öronproblem, men dessa är oftast bara en skötselfråga
 • Ögonproblem
 • Bitproblem

Skötsel

Som med alla andra raser måste Cocker Spaniels regelbundet skötas om för att se till att deras pälsar och särskilt deras hud hålls i toppskick. Det är också bra om de blir professionellt omskötta minst 3 gånger om året. Eftersom Cocker Spaniels är hundar med mycket energi måste de ges regelbunden daglig motion så att de förblir i god form och friska. Dessutom måste de få kost av god kvalitet under hela livet för att säkerställa att alla deras näringsbehov uppfylls.

Cocker Spaniel valpar har massor av energi och leken kan bli stormiga. Det är viktigt att deras träning börjar direkt på första dagen de anländer till hemmet. Det gäller att sätta fasta regler och gränser när de fortfarande är unga för att valpen ska kunna bosätta sig i sin nya miljö och förstå vad deras ägare förväntar sig av dem. Det är också viktigt att se till att valpen inte lämnas ensam när den kommer till det nya hemmet, varför det är bäst att de kommer när det finns människor hemma hela tiden de första dagarna.

Valpar ska avmaskas av uppfödaren, vilket de ska informera om och dokumenteras tillsammans med detaljer om chipnummer. Men det är viktigt att de avmaskas igen när de kommer till sitt nya hem. Det är viktigt att valparna avmaskas återigen och följer ett schema som är följande:

 • Valpar ska maskas vid 6 månader
 • De måste maskas igen när de är 8 månader gamla
 • Sedan ska den avmaskas när de är tio månader gamla
 • Till slut måste de maskas när de är 12 månader gamla

Det är också bra att arrangera en trevlig och lugn plats där valpen kan dra sig tillbaka för att vila och sova. Tänk på att valpar kan sova i upp till 21 timmar om dagen mellan sina aktiviteter. Men det bör vara en plats där du kan hålla ett öga på dem så det ska inte vara alltför långt bort. Det känns också bra för valpen att veta att det är någon i närheten, utan att de för den skull har en massa spring runt sig som stör deras tupplur.