Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Sällskapshundar
Vikt
8 - 14 kg
8 - 14 kg
Mankhöjd
29 - 30 cm
29 - 30 cm
Livslängd
10 - 14 år
 

Introduktion

Den franska bulldoggen är mindre i storlek än både den amerikanska bulldoggen och den engelska bulldoggen, den är väldigt lekfull och har en god karaktär som passar de flesta olika livsstilar och hemmamiljöer. På grund av detta så har rasen blivit en väldigt populär ras i Sverige och i hela världen. Den franska bulldoggen vill ha mycket uppmärksamhet och gillar ingenting mer än att spendera tid med sina ägare. Ett av deras mest förtjusande drag är deras villighet att behaga och även om de kan vara envisa kan man lära de att göra fantastiska saker.

Franska bulldogs är kända för att vara “clowner” i hundvärlden. De är intelligenta och lekfulla små djur. De är i allmänhet väldigt bra runt barn, men det är alltid bäst att ha lite koll när de leker för deras säkerhet eftersom att det är en liten hund.

Snabba fakta om rasen

  • De tros vara från antika Grekland
  • Franska bulldogs är inte byggda för att vara bra simmare och man bör alltid vara försiktig när de är runt vatten
  • Franska bulldogs brukar inte skälla jättemycket, men de är en pratsam ras av naturen och har gärna långa “samtal” med sina ägare
  • Franska bulldogs är en favorit bland många kändisar över hela världen

Historia

Det finns många spekulationer var den franska bulldoggen faktiskt härstammar från, men det är högst troligt att rasen härstammar från miniatyr eller toy bulldoggen som är en korsning av engelska bulldogs och hundar av typen terrier. Dessa hundarna fördes till Frankrike av Nottinghams arbetare under den industriella revolutionen som ägde rum i England under 1800-talet. Andra människor tror att den franska bulldoggen härstammar från Chincha Bulldog. Det är en ras som är infödd i forntida Peru och som inte längre finns i dag.

Väl i Frankrike så vann rasen snart mark hos societeten och i konstnärliga kretsar tack vare sitt säregna utseende och karaktär. Den första franska bulldog rasklubben grundades i Paris 1880. Den första registreringen är daterad 1885 och den första standarden etablerades 1898. Samma år erkände den Franska Kennelklubben fransk bulldogg som ras. I Sverige registrerades den första franska bulldoggen år 1913 och rasklubben bildades 1982.

Utseende

Franska bulldogs är små men ändå muskulösa starka hundar. De har tunga ben med en slät päls. De är kompakt och kraftfullt byggda. Huvudet ska vara stort och fyrkantigt med ett lätt rundat huvud. Näsan bör vara kort och svart i färg, utom när det gäller ljusare hundar, då är en ljusare färg är acceptabel. Ögonen är breda från varandra, placerade långt ner på huvudet, så långt från öronen som möjligt. De är runda och måttliga i storlek. En fransk bulldogs öron är en distinkt form som ofta kallas "fladdermusöron", de är breda vid basen, långsträckta, rundade i topparna och ligger högt på hundens huvud.

Karaktär

Franska bulldogs är den perfekta sällskapshunden som föredrar att vara runt människor. De längtar efter mänsklig kontakt. De anses vara av något lägre arbets intelligens än genomsnittet baserat på Stanley Corens lista över hundraser rangordnade efter deras arbets intelligens, men de är kända för att vara lättsamma och lojala följeslagare att leva med tack vare deras söta och kärleksfulla natur.

De är ett bra val för människor som bor i mindre hus eller lägenheter, ett plus är också att de inte skäller så mycket, även om det finns undantag ifall de inte gillar att bli hemma ensam.

Den franska bulldoggen är ett bra val av husdjur för människor som lever tystare liv eftersom de ganska lyckligt kommer att sitta på soffan med sin ägare. Franska bulldogs måste ges regelbunden daglig träning, helst 1 timme eller mer om dagen för att inte utveckla någon form av överviktighet. Fetma är ett verkligt problem för rasen vilket leder till att den kan utveckla alla typer av hälsoproblem och dessa kan förkorta deras livslängd avsevärt.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Franska bulldogs är ett bra val för förstagångsägare eftersom de alltid är så mottagliga och ivriga att behaga. De är underbara sällskapsdjur eftersom de trivs i en hemmiljö och inte älskar mer än att vara involverade i allt som händer i deras omgivningar.

Hur lekfulla är de?

Franska bulldogs är kända för att vara clownen i familjen och de älskar att underhålla sina familjemedlemmar. De förblir väldigt valp liknande in i sina äldre år, vilket betyder att det alltid ger glädje att äga en fransk bulldogg.

Skäller de mycket?

Franska bulldogs är inte kända för att skälla mycket, men om de känner att de inte får någon uppmärksamhet eller lämnas ensamma så kan de börja skälla. Detsamma gäller om de är bortskämda och därför blir mer krävande. De bör läras från en tidig ålder att man inte får skälla i onödan.

Hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en fransk bulldogg är mellan 10 och 14 år när de sköts ordentligt och matas av en god kvalitet som är lämplig för deras ålder. Allergier och hudbesvär är hälsoproblem som är vanligt förekommande hos den franska bulldoggen. De kan också drabbas av ryggproblem. Om nosen är överdrivet kort eller om näsborrarna är för trånga så kan de påverkas av en nedsatt andningsförmåga och förmågan att temperaturreglera.

Skötsel

Franska bulldogs kräver minimal pälsvård, men det är viktigt att torka rynkorna de har i ansiktet regelbundet. Deras ögon bör också torkas och tvättas regelbundet.