Golden retriever

Golden retriever

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Vikt
29 - 34 kg
25 - 29 kg
Mankhöjd
56 - 61 cm
51 - 56 cm
Livslängd
10 - 12 år
 

Introduktion

Golden Retrievers har under många år och av goda skäl förblivit en av de mest populära valen av hundraser både i Sverige och över hela världen. Dessa hundar kan skryta med att de är naturligt lugna. Deras intelligens och utbildning förmåga gör de till det perfekta valet som husdjur. Men det är i hemmet och på arbetsplatsen som Golden Retrievers verkligen lyser, de är fantastiska med barn och andra husdjur. De är kända för att vara en av de bästa raserna som används som en guidehund. De utmärker sig vid andra jobb som de uppmanas att göra, bland annat upptäcka sprängmedel, spåra och tävla i lydnad. De är ett av de bästa valen av hundraser som används i sök- och räddningssituationer. De är stolta, lojala och kärleksfulla oavsett om de är arbetande hundar eller familjens sällskap, tack vare deras lojala och pålitliga personligheter.

Snabba fakta om rasen

  • Deras dubbla lager päls är extremt vattenavvisande
  • De är en av de bästa terapi hundarna i världen
  • Golden Retrievers älskar ofta simning
  • Golden Retrievers har en enorm lukt känsla och är kända för att vara lysande spårhundar
  • De är en av de smartaste hundarna på planeten

Historia

Under en lång tid var rasens ursprung lite förvirrande, men idag tror de flesta entusiaster att dessa vackra "gyllene" hundar kom till allt tack vare Lord Tweedmouth som började producera en fågelhund som kunde hämta allt från vilt till vatten och träsk. Det finns en del åsikter om att förfäderna till Golden Retrievers först sågs när de uppträdde i en Rysk Cirkus och att det var Lord Tweedmouth som först såg dem när cirkusen var i stan i Brighton under mitten av 1800-talet. Tweedmouth gillade utseendet på dem så mycket så att han köpte hundarna. Han tog de sedan till sin egendom i Skottland där han använde sina hundar för att spåra rådjur och annat vilt.

Senare, i början av 1950-talet, hävdade Tweedmouths brorson, den 6: e jarlen av Ilchester att dessa hundar inte härstammar från en rysk cirkus och tillhandahöll en stambok som hade hållits sedan 1835, vilket bevisar att dessa hundar hade använts på gården sedan det datumet och att den första "gula" hunden hade köpts i Brighton 1864 av en skomakare. Valpen var en av ett kull som producerades av svarta våg belagda retrievers och kallades "Nous".

Första gången Golden Retrievers någonsin visades på Crystal Palace var 1908 av Viscount Harcourt och sedan ett år senare på Crufts. Han startade "Culham"-linjen med hundar uppfödda av Earl of Portsmouth. Hundarna som ställdes ut kallades "Flat Coat (Golden)", ett namn som de behöll ända fram till 1913 och kallades bara Golden Retrievers 1920, men de erkändes officiellt som en ras av Engelska Kennelklubben 1903.

Utseende

Golden Retrievers är välbalanserade och kraftfulla hundar som har bra intelligens. Deras huvuden är väl proportionerade i förhållande till deras kroppar. De har starka munnar som är djupa och breda med en svart näsa. Deras ögon är djupt inställda och mörkbruna. Deras öron är medelstora som hundar håller i nivå med ögonen och ger dem det snälla och intelligenta uttrycket rasen är så välkänd för.

De har starka, muskulösa halsar och fint utformade fördelar med axlar som är väl avslappnade. En Golden Retrievers kropp är välbalanserad och snyggt proportionerad och har en djup, väl fjädrad bröstkorg och snygg slät topplinje. Bakben är starka och muskulösa med kraftfulla bakben och fötter som är väldigt kattliknande.

Karaktär

För att beskriva en Golden Retriever i ett nötskal så är dessa hundar självsäkra och är extremt vänliga och kärleksfulla, därför har de blivit en av de bästa valen för familjens husdjur över hela världen efter att ha varit överst på listan när det kommer till popularitet både i ett hem och arbetsmiljö. De är inte kända för att vara de bästa vakthundarna helt enkelt för att de är för snälla och sällan skulle en Golden Retriever visa någon form av aggression mot människor eller andra djur. Golden Retrievers är kända för att vara mycket intelligenta, de är lätta att träna och de älskar att arbeta och få "jobb”, oavsett om det är i en hemmamiljö, som en arbetande hund eller ute i fältet. Men de är mer avslappnade än Border Collies och är ganska nöjda med att ta det lugnt också. Deras vänliga natur och temperament lyser igenom oavsett var de är, vad de tränas eller ombeds att göra.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Golden Retrievers är ett utmärkt val för första ägare eftersom de är så lydiga och lättsamma naturligt vilket gör dem lätta att träna. Men de hatar att vara ensamma under långa perioder vilket innebär att ägarna måste ha tillräckligt med tid att ägna med sina hundkamrater för att de ska bli riktigt glada i en hemmiljö.

Hur lekfulla är de?

Golden Retrievers förblir väldigt valpliknande i sina äldre år och tycker om att leka lekar. De är intelligenta, de lär sig nya tricks väldigt snabbt. De är bra på många hundsporter, inklusive agility, som är en aktivitet som de är kända för att utmärka sig och som de verkligen tycker om.

Skäller de mycket?

Golden Retrievers är inte kända för att skälla jättemycket men alla hundar som lämnas ensamma under långa perioder skulle visa sin nöd genom att skälla. Eftersom Goldens är kända för att drabbas av separationsångest när de lämnas obevakade i mer än några timmar, skulle de inte bara drabbas av depression, utan de kan börja skälla oavbrutet för att få någons uppmärksamhet. Det skulle vara deras sätt att visa hur missnöjda de är med situationen.

Hälsa

Rasen räknas allmänt som en frisk och sund ras. Många individer blir över 10 år, enligt statistik. Visserligen förekommer ett antal ärftliga sjukdomar i rasen, men de flesta med låg frekvens. Den främsta dödsorsaken för rasen har dock visat sig vara cancer. Enligt en undersökning som genomfördes i Amerika 1998 så kunde man notera att hela 61,4% av dödsorsakerna det året utgjordes av cancer.

Skötsel

Precis som med alla andra raser måste Golden Retrievers trimmas regelbundet för att se till att deras päls och hud hålls i toppskick. Med tanke på att de fäller stora mängder hår året runt och mest under våren och hösten. De måste också ges regelbunden daglig träning för att se till att de förblir fit och friska. Utöver detta måste de matas med en god, balanserad kost av bra kvalitet som uppfyller alla deras näringsbehov under hela livet.