Jack russell terrier

Jack russell terrier

Terrier
Vikt
5 - 6 kg
5 - 6 kg
Mankhöjd
25 - 30 cm
25 - 30 cm
Livslängd
13 - 16 år
 

Introduktion

Jack Russel är en av de mest populära hundraserna i Sverige. De är djärva, glada och högenergiska hundar som trivs med att vara runt människor. Men eftersom de har så mycket energi, behöver de rätt mängd träning och mental stimulans för att de ska bli lyckliga.

Även om Jack Russel är ett bra val som familjehund så måste de hållas i rätt sorts miljö där de aldrig är ensamma under en längre tid. De är ett bra lämpat val av ras för hushåll där någon arbetar hemifrån eller där en person stannar hemma, så en Jack Russell Terrier har något att göra hela tiden så att den inte kan förstöra något i hemmet eller känna sig olycklig.

Snabba fakta om rasen

  • Jack Russell fick sitt namn efter en pastor som skapade rasen
  • Jack Russell är nära besläktad med Parson Russel Terrier
  • Jack Russell utmärker sig vid alla typer av hundsporter som inkluderar smidighet
  • De är mycket skickliga jägare.

Historia

Jack Russell rasen skapades i Storbritannien men togs tidigt till Australien. Dessa hårt arbetande och energiska terrier jobb var att hålla skadedjur under kontroll på sina gårdar och i hemmet.

Som tidigare nämnts är Jack Russell Terrier ursprungligen från Storbritannien och de dök först upp i början av 1800-talet när de föddes upp av pastorn John Russell som var väldigt jaktintresserad. Han använde en specifik vit belagd Fox Terrier i sitt avelsprogram och genom noggrant urval och avel uppstod en distinkt ras i sig. Pastorns mål var att producera en omedelbart igenkännbar terrier och en som hade tillräckligt med uthållighet och mod för att hantera de mer utmanande markerna och förhållanden som hundar ofta ombads att arbeta vid den tiden.

Efter pastorn Russells död fortsatte en grupp entusiaster att arbeta och ville avla små terrier under 6,5 kg i vikt. Rasantalet minskade under andra världskriget, varefter dessa charmiga, små hundar blev mer populära som husdjur snarare än som arbetshundar. Man trodde att hundarna vi ser idag är ättlingar till de terrier som skapats och utvecklats av pastorn under 1800-talet, även om de Jack Russell Terriers som är uppfödda i Australien är helt annorlunda.

Utseende

Jack Russell Terrier beskrivs ofta som ”små och perfekt sammansatta” vilket är förståeligt eftersom dessa små terrier är så välproportionerade och fint balanserade. Deras huvud är ganska plana och måttligt breda och är smalare runt hundens ögon innan de avsmalnar till munnen. Deras näsor är svarta och deras läppar är snäva och svarta också.

De har mandelformade ögon som är ganska små och mörka i färg. De har en stark käke med ett bra saxbett där deras övre tänder överlappar de nedre. Halsarna är tillräckligt långa för att de ska bära huvudet stolt.

Deras axlar är väl avslappnade. Frambenen är kraftfulla och visar en god mängd ben. De har kompakta, kraftfulla och robusta kroppar och jämna ryggar. Bröstkorgen är ganska djup och bred. Bakbenen är muskulösa och starka. Fötterna är runda till ovala och ganska små.

Karaktär

Jack Russell Terrier är livliga, angelägna och alltid redo att ta fart efter sitt byte. Med detta sagt kan de vara ganska destruktiva om de inte hanteras och tränas korrekt från en tillräckligt ung ålder.

Förutom att vara säker och djärv är Jack Russell Terriern vänlig och lojal gentemot sina ägare och bildar extremt starka band med de som tar hand om den.

Eftersom de är så mycket energi så utmärker sig Jack Russell Terriern på många hundsporter som innefattar mycket smidighet. Tack vare sin intelligens förblir de fokuserade när de tränas och de tycker om att tävla grundligt eftersom de gillar att synas. Utan rätt mängd mental stimulans och tillräckligt med daglig träning så skulle en Jack Russell snabbt bli uttråkad och detta skulle leda till att en hund utvecklar vissa destruktiva beteenden runt hemmet. De kan till och med utveckla ångest som gör att hundar blir stressade, nervösa och mycket svårare att leva med.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Jack Russel Terriern är ett bra val för förstagångsägare förutsatt att de har tillräckligt med tid och energi att ägna sig åt en energisk, intelligent och ivrig livskamrat som inte gillar att spendera mycket tid på egen hand.

Hur lekfulla är de?

Jack Russell Terrier älskar att leka, alltför ofta vet de bara inte när de ska sluta och kommer lätt att trötta ut en ägare. Den goda nyheten är att med rätt mängd träning och tidig socialisering, förstår dessa små energiska terrier snabbt sina ägares gränser och mängden energi de har.

Skäller de mycket?

Jack Russel Terriern är känd för att skälla mycket, de älskar ljudet från sina egna röster. Det bästa sättet att förhindra en Jack Russell från att skälla oavbrutet, är att visa dem rätt typ av lugnt ledarskap. Detsamma gäller när Jack Russell Terriern oavbrutet gnäller vilket kan förekomma.

Hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en Jack Russell är mellan 13 och 16 år. Jack Russell Terrier är känd för att vara en frisk liten hund tack vare sin stora genpool. Den har inga kända sjukdomar. Däremot är det viktigt att hålla ett öga på hundens allmänna hälsa, speciellt eftersom de är så aktiva och energiska.

Skötsel

Som med alla andra raser måste Jack Russell Terriern regelbundet tas hand om så att deras päls och hud behåller ett bra skick. De måste också ges regelbunden daglig träning för att se till att de håller sin form och förblir friska. Utöver detta måste hundar matas av god kvalitet som uppfyller alla deras näringsbehov under hela livet. Den släthåriga varianten har en tät slät päls som inte behöver trimmas. Den strävhåriga är i två lager, en mjuk underull och en sträv ytterpäls, som behöver trimmas. En raggig päls är nästan som ett mellanting mellan slät och sträv. Den är också i två lager, men den har inte den mjuka underullen som en strävhårig har. Den behöver också trimmas. Man ska inte klippa rasen.