Labrador retriever

Labrador retriever

Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Vikt
29 - 36 kg
25 - 32 kg
Mankhöjd
56 - 57 cm
55 - 56 cm
Livslängd
10 - 12 år
 

Introduktion

Labrador Retrievers har länge varit en av de mest populära hundraserna i Sverige och hela världen tack vare att de är så pålitliga. Labradorer är vänliga och alltid ivriga att behaga, vilket kort sagt gör dem mycket till en mycket bra hundras att använda för jakt, träning m.m. De är väldigt intelligenta och trivs bra i hemmamiljö eller som en brukshund.

Labradorer är ursprungligen uppfödda för att hämta nät för fiskare samt vilt och fågel för jägare. De är speciellt lämpade att arbeta i och runt vatten eftersom de är väldigt uppmärksamma och snabba simmare.

De älskar att delta i hundsporter och tävlingar. De är också utmärkta för andra aktiviteter som inkluderar att arbeta som en guide- och assistanshund.

Snabba fakta om rasen

  • Den första gula Labradoren var en hund med namnet Ben of Hyde
  • Bruna labradorer blev populära på 1930-talet
  • I hela 24 år på rad har labradorer varit den mest populära ras världen över
  • Rasen är minst sagt känd för deras snabbhet – på bara tre sekunder kan de utan problem accelerera till 20 km/h
  • Hundrasen i fråga är oerhört social, men vad du kanske inte visste är att den totalt vantrivs av att vara själv. Lämna inte din labrador själv under långa perioder

Historia

Labrador Retriever föddes ursprungligen upp för ett specifikt syfte som var att hämta nät för fiskare och det faktum att de har simhud gör dem extremt starka och snabba simmare.

Rasen kommer från kustregionerna i Newfoundland och tros ha skapats genom att korsa St John's Water Dogs med andra mindre raser av vattenhundar och eventuellt Mastiffs, en ras som introducerades till landet av portugisiska fiskare på 1500 och 1600-talet. St John's Water-hunden är också en förfader till Newfoundland, en hund som är nära besläktad med Labrador. Newfoundland är den större hunden och en som användes för att dra vagnar.

Utseende

Rasen är starkt byggd är kompakt och mycket rörlig. Den har en bred skalle, bred och djup bröstkorg och starka bakben. Pälsen ska vara kort och tät utan fransar, vågor. Deras päls ska ha ett vattenavvisande pälslager. Svansen ska vara mycket tjock vid ansättningen och smalna gradvis mot spetsen. Färgen är enfärgat svart, gul eller leverbrun. Gult får variera från ljust gräddfärgat till rävrött.

Deras breda mun innehåller starka tänder. De har bra kontroll över tänderna och kan enkelt hålla fast vilt men ändå försiktigt utan att skada djur eller fåglar som den blir ombedd att hämta.

Karaktär

Labradorer är kända för att vara lättsamma men ändå lekfulla och intelligenta. De visar ofta samma temperament hemma, vid jakt, vid utställning eller tävlingar. Genom att sällan visa aggression gör det dem till en oerhört bra hundras att ha som husdjur eller som hjälp och arbetshund. De trivs i en hemmiljö där de får massvis med uppmärksamhet, träning och mental stimulans.

Labradorer behöver ganska mycket omsorg och uppmärksamhet, men de är ett av de bästa valen för förstagångsägare på grund av deras kärleksfulla och lojala natur.

Labrador Retrievers är i allmänhet mycket bra med främlingar och människor som de inte känner till. De är också mycket anpassningsbara karaktärer och kommer att bosätta sig snabbt när de har tränats väl i de flesta miljöer som de befinner sig i. Det är möjligt att ha en labrador i en lägenhet under förutsättning att de får massor av daglig träning och inte lämnas ensamma under långa perioder under dagen.

Labrador Retrievers är kända för att vara vänliga och att vilja lära sig saker, vilket kort sagt betyder att de är relativt enkla att träna, därför är de ett så populärt val av jakthund. De utmärker sig vid många hundsporter och lydnadstävlingar.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Under åren och genom försiktig och selektiv uppfödning har Labrador Retrievers visat sig vara pålitliga hundar både i fältet och i en hemmiljö som kort sagt betyder att de är det en bra hundras för förstagångsägare.

Hur lekfulla är de?

Labrador retrievers mognar långsamt och därför är de lekfulla mycket längre än många andra raser. De mognar helt när de är 3 år gamla, men de förblir lekfulla i många år efter det.

Skäller de mycket?

Labradorer är inte kända för att skälla mycket, men de skäller vanligtvis bara i vissa situationer när det innehåller mycket lek eller dylikt.

Hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en Labrador är 10 - 12 år när de hanteras korrekt och matas med en lämplig kost av god kvalitet som passar deras ålder.

De flesta Labradorer är kända för att ha goda aptit och kommer att äta för om man tillåter det. På grund av detta kan en hund bli alltför lätt överviktig. En överviktig labrador kan leda till att deras livslängd blir kortare.

Skötsel

Som med alla andra raser måste Labrador Retrievers regelbundet rengöras för att se till att deras päls och hud hålls i toppskick. De måste också ges regelbunden daglig träning för att se till att de förblir friska. Dessutom måste Labrador Retrievers matas med god kvalitet under hela livet för att säkerställa att alla deras näringsbehov uppfylls.