Malteser

Malteser

Sällskapshundar
Vikt
3 - 4 kg
3 - 4 kg
Mankhöjd
21 - 25 cm
20 - 23 cm
Livslängd
12 - 15 år
 

Introduktion

Malteser härstammar från Malta, där har de varit mycket uppskattade för sitt charmiga utseende. Under åren har de hittat vägen in i många människors hjärtan och hem överallt under hela världen. En malteser är en lojal och kärleksfull hundras. Trots sin lilla storlek så har de en stor karaktär som gör att det blir ett riktigt nöje att ha att göra med.

Snabba fakta om rasen

  • Maltesern är en av de äldsta raserna i världen
  • Under väldigt många år så har adelsmän och kungligheter ägt en malteser
  • De lider ofta av "omvänd nysning", vilket kan vara oroande men aldrig livshotande
  • Malteser är kända för att vara underbara terapihundar

Historia

Malteserna anses vara en av de mest forntida raserna. De har hittat verk och skrifter som kan visa att de kan ha funnits för 8000 år sedan.

När det gäller hur rasen blev känd som “malteser”, så diskuteras det mycket om hur detta skapades bland forskare och ras entusiaster. Det finns register över en stad i Sicilien känd som Melita som fanns år 25 där man hade just denna hunden registrerad. G

Eftersom register finns så tidigt på Malta så trodde de antika grekerna och romarna att hunden härstammar från Malta. Men det finns inga verkliga bevis på att detta är sant. Det finns dock vissa bevis för att en romersk guvernör på Malta med namnet Publius ägde en malteser och att kejsaren Claudius tog den första maltesiska någonsin till de brittiska stränderna.

Men det finns de som tror rasen är en ättling till en hund av Spetz typ som föddes upp av människor som bodde i Centraleuropa. Eftersom Malta har en central handelsplats, hittade rasen vägen till andra delar av världen, inklusive så långt borta som Kina och i Sydostasien, där de såldes till adelsmän och kungligheter av handlare som anlände till sjöss i sina länder.

I mitten av 1800-talet och början av 1900-talet trodde uppfödare här i Storbritannien att malteserna borde tillhöra Terrier-gruppen. Faktum var att malteserna var en mycket skicklig på att fånga råttor vilket påminde många om en terrier. Men alla var inte överens så de fortsatte att kalla malteserna för en “maltesisk hund” därifrån.

Utseende

Malteser kan skryta med en utmärkt vit päls. Deras päls är långt och lyxigt vilket innebär att det krävs en hel del underhåll och skötsel för att hålla pälsen i toppskick. De har ingen underpäls så de tappar inte lika mycket päls som många andra raser, vilket gör dem till ett bra val för människor som lider av allergier även om det är mer än just pälsen som orsakar allergi problemen.

Malteser förblir väldigt valpliknande i sitt utseende under större delen av deras liv, vilket är en annan anledning till att dessa hundar är så populära bland människor över hela världen. Deras huvuden är rundade utan att vara kopuliga. De har ett brett munstycke och en svart näsa. Ögonen är ovala och mörkbruna.

Malteser har långa öron som hänger nära huvudet så håret smälter in i hundpälsen vid axeln. De har starka käftar och ett bra saxbett. De har korta, raka ben och väl lutande axlar och bidrar till deras välbalanserade utseende.

Maltesiska hundar förblir mycket valpliknande i sitt utseende under större delen av deras liv, vilket är en annan anledning till att dessa hundar är så hjärtsamma och populära bland människor över hela världen. Deras huvuden är rundade utan att vara kupoliga och de har ett väl definierat stopp med ett brett munstycke och slående svart näsa. Ögonen är ovala och mörkbruna i färg med svarta fälgar vilket bidrar till deras söta appell. Malteserna har korta, välvinklade bakben och deras fötter är runda med svarta tass underlag. Deras svansar är snyggt fjädrade och de bär dem välvda över ryggen.

Karaktär

Malteser kallas ofta felaktigt för en terrier, vilket de inte är och därför har de inte en terrier-mentalitet. De kanske verkar känsliga men i själva verket så är malteser en bestämd och robust liten hund. De är orädda och de är visar gärna sina känslor. De är intelligenta och lär sig snabbt hur man behagar sina ägare och familjer.

De är livliga och ändå kärleksfulla och eftersom de trivs med att få så mycket uppmärksamhet från människor så hatar malteser att vara ensamma under en längre tid. Även när en malteser blir äldre förblir deras energinivåer höga vilket innebär att dessa små hundar förblir livliga och lekfulla fram till sina sista år.

De kan lida av separationsångest vilket kan leda till att de utvecklar oönskade beteendeproblem som till exempel ylande, skällande, tuggande på möbler och repor vid dörrar och golv. De är det perfekta valet för människor som arbetar hemifrån eller som tillbringar mycket tid i huset, men malteser är inte ett bra val för människor som sällan är hemma eftersom det skulle betyda med en olycklig hund som kan ställa till med mycket problem.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Malteser är ett bra val för förstagångsägare ifall man har mycket tid över och inte lämnar hunden ensam under en lång tid. De är ett bra val för pensionärer med mycket tid över, eller för ägare som jobbar hemifrån eller kan ta med de till sitt arbete. De är lätta att träna så med lite tålamod är de ett bra val.

Hur lekfulla är de?

En malteser behåller sitt valpiga beteende under väldigt många år, de leker mer än gärna med andra hundar eller med sina ägare så länge som de bara orkar.

Skäller de mycket?

En malteser kan skälla mycket, eftersom de gillar sitt eget skall. Därför är det viktigt att från tidig ålder lära den att endast skälla när du tycker att det är okej. Om en malteser lämnas ensam under längre perioder så kan de bli olyckliga och skälla mer än vanligt.

Hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en malteser är mellan 12 och 15 år när den sköts korrekt.

Maltesare är kända för att vara friska små hundar.

De drabbas dock ofta av en tillstånd som kallas “omvänd nysning”, vilket låter värrde än vad det är. Det kan låta som att de håller på att kvävas, men de återhämtar sig snabbt och det finns vanligtvis ingen anledning till att oroa sig över det. Om omvänd nyset blir vanligt förekommande, är det bäst att planera ett möte med din veterinär för utvärdering. De kan eventuellt begränsa eventuella orsaker för att se om situationen förbättras. Ett veterinärbesök ska ske så snart som möjligt om du märker långvariga anfall av omvänd nysning eller blodig eller gul näsanladdning.

Skötsel

Precis som med många andra långhåriga hundraser så måste en maltesers päls tas hand om för att hålla pälsen i toppskick. Pälsvården är mycket krävande, och bör kammas och borstas varje dag eller minst varannan dag. Den vita pälsen kräver också regelbundna bad. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår. De måste också ges regelbunden daglig träning för att se till att de förblir pigga och friska. Dessutom måste de matas av god kvalitet som uppfyller alla deras näringsbehov under hela livet.