Pomeranian

Pomeranian

Spetsar och raser av urhundstyp
Vikt
1.8 - 2 kg
2 - 2.5 kg
Mankhöjd
18 - 23 cm
18 - 23 cm
Livslängd
12 - 16 år
 

Introduktion

Pomeranian är en liten hundras, men de är verkligen mycket vänliga och kärleksfulla. De är de minsta av Spets-raserna och har ett mini rävliknande utseende med mycket päls. De har sin härkomst från den tyska spetsen. Idag är Pomeranian en väldigt populär hundras i Sverige och runtom i världen tack vare deras söta karaktär tillsammans med att de är intelligenta och älskar att behaga sina ägare. De bildar ett starkt band med en person i hushållet, men de är vänliga mot andra familjemedlemmar och människor som de träffar ofta.

Snabba fakta om rasen

  • Pomeranian är en del av Spets-hundraserna
  • De finns i massvis av olika färger
  • Den amerikanska presidenten Theodore Roosevelt hade en Pomeranian som hette Gem
  • Två stycken Pomeranian hundar överlevde Titanic
  • Pomeranian anses vara en av de sötaste hundraserna i världen

Historia

Pomeranian fick sitt namn efter en region mellan Polen och Tyskland som heter Pommern där de först föddes. Deras förfäder är större hundar av Spets typer som kommer från länder längre bort, som till exempel Ryssland, Sibirien och andra arktiska regioner. Spetshundar var på den tiden vanligtvis mycket större än den moderna Pomeranian som vi ser idag. Detta har man kunnat bekräfta från målningar man målade på 1700 och 1800-talet som visar hur deras föregångare såg ut, och de var mycket större.

Deras exakta ursprung för de olika raserna av den moderna Pomeranian vi ser idag är och förbli okänt. När drottning Victoria i England fick ett intresse för hundrasen så ökade populariteten i Europa.

Drottning Victoria av England etablerade en kennel för att avla från sina favoritraser, och bland dessa raser så var Pomeranian en favorit.

Hon hade en speciell favorithund som var Pomeranian som hette ”Windsors Marco”. Denna hund var mindre än vanliga Pomeranian och det gillade hon. Så därför valde hon att försöka göra rasen mindre. Det är känt att Pomeranian under drottning Victorias livstid minskade i storlek med nästan hälften, vilket gav upphov till den Pomeranian som vi känner som en populär hund idag.

Utseende

Pomeranians är en liten hundras men en stor, tjock päls. De har ett rävliknande ansikte och de verkar ofta le. Deras huvuden är stora i förhållande till deras munstycke. Deras näsfärg matchar ofta deras päls och detsamma gäller deras ögon som är ovala och som skiljer sig fint på huvudet.

Deras öron är små och ligger inte så långt ifrån varandra. De har starka käftar med ett bra saxbett där deras övre tänder snyggt överlappar de nedre. Halsen är kort men väl inställd i axlarna. Frambenen är fina och raka och måttligt långa i förhållande till resten av en kroppen.

De vanligaste förekommande färgerna är: orange, orange sobel, röd, svart, creme och varg sobel. Andra färger förekommer också. De har dubbelpäls. Deras yttre lager är lång, platt och hårt vid beröring, medans deras underpäls är mjuk och fluffig.

Karaktär

En Pomeranian bildar ofta ett starkt band till en person. De är ett perfekt hundval för någon som är bekant med rasen eller om man har tidigare erfarenheter av små hundar som är extremt lojala. Pomeranian är små men de har stora egon och är intelligenta. Eftersom de har stora personligheter så bör man träna de redan från låg ålder för att de inte ska bli något problem. Det kanske inte är det bästa valet för nybörjare, men om man har tillräckligt med tid så fungerar de även för nybörjare.

Pomeranian är snabba på att lära sig nya saker, och det inkluderar det bra och det dåliga. Det är viktigt att ens valp eller valpar socialiserar sig från en ung ålder för att de ska växa upp till att vara glada karaktärer. De har ingen aning om deras storlek som kan vara ett problem när de träffar andra hundar och därför bör man se över detta då de kanske är lite väl framfusiga.

De gillar inte att bli kvar på egen hand under korta eller långa perioder och är kända för att drabbas av separationsångest vilket innebär att de inte är ett bra val för människor som tillbringar mycket av sin tid utanför hemmet. De är ett mycket bra val för människor som tillbringar större delen av sin tid i hemmet.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

En Pomeranian är ett bra val för förstagångsägare, förutsatt att man har mycket tid att spendera på sin hund, med tanke på att dessa små hundar bildar ett mycket starkt band med en familjemedlem som vanligtvis är personen som tar mest vård av dem och vem tillbringar mest tid med dem.

Hur lekfulla är de?

Pomeranian har en bra känsla för humor. De älskar att vara i centrum, de gillar att underhålla sina ägare på alla sätt och vis. De förblir väldigt valp liknande in i sina äldre år, vilket är en av anledningarna till att de är så populära för familjer.

Skäller de mycket?

Om de inte lär sig från en tidig ålder så kan vissa Pomeranians skälla väldigt mycket. Även med rätt träning så gillar de sina röster, och då kan de skälla mer än andra hundraser. Men eftersom de är lättlärda så kan man lära de kommandon för att försöka tysta dem när de börjar skälla.

Hälsa

Hundrasen ligger på en medelnivå när det gäller skadestatistik. Hos rasen så förekommer det patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls. Den genomsnittliga livslängden för en Pomeranian är mellan 12 och 16 år när den hanteras korrekt och matas med en lämplig kost av god kvalitet som passar deras ålder.

Skötsel

Pälsen är lättskött och tovar sällan sig. Pälsen behöver borstas varannan vecka och varje vecka den den fäller.