Rottweiler

Rottweiler

Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Vikt
50 - 60 kg
35 - 48 kg
Mankhöjd
61 - 68 cm
56 - 63 cm
Livslängd
8 - 10 år
 

Introduktion

Rottweilers har länge varit ett populärt val av husdjur i Sverige och i resten av världen. De är kraftfulla och imponerande hundar med elegant svart brun päls. Det är i en Rottweilers natur att “skydda och vakta” men de är ändå inte kända för att vara aggressiva vanligtvis, även om de fick ett orättvist rykte under ett flertal år för att vara en av de mest aggressiva raserna i världen. De är en väldigt lojal ras vilket innebär att en Rottweiler inte kommer att tveka på att skydda sina ägare eller deras egendom.

De är ett utmärkt val för människor som har tid och hängivenhet för att träna dem, med rätt träning så kommer Rottweilern att bli en bra medlem i familjen.

Snabba fakta om rasen

  • Rottweilers var förr i tiden det populära valet hos tyska slaktare och var kända som "slaktarhunden"
  • Rottweilers tros vara en av de mest forntida raserna som funnits redan vid romarnas tid
  • Rottweiler tillhör molessertypen och har fått sin namn från den tyska staden Rottweil, där de ofta användes inom boskapsdrivande förr
  • Rottweilers har tidigare använts som polishundar
  • I allmänhet är Rottweilers relativt tystlåtna, som sällan skäller med rätt uppfostran

Historia

Det faktiska ursprunget till Rottweiler förblir lite oklart, även om man tror att de har en intressant härkomst. Många spekulerar i att rasen uppstod när romarna korsade infödda romerska hundar, som till exempel Entlebucher sennenhund, Berner sennenhund och några andra som alla tros vara ättlingar till samma romerska hundar.

Det fanns många Rottweilers i södra Tyskland och Schweiz. Rasen fick sitt namn eftersom så många av dem var kvar i staden Rottweil i Tyskland. Deras huvudsakliga jobb då var att besätta och skydda boskapen.

Dessa stora och imponerande hundar blev populära bland slaktare och sågs ofta dra vagnar. På den tiden var de kända som Rottweiler Metzgerhunds, som översatt betyder “Rottweiler Slaktarhund” och de tros inte vara så annorlunda än de Rottweilers vi ser idag.

Utseende

Rottweiler är en medelstor till stor, kraftig hund. Käkarna är kraftiga och breda. Bröstet är djupt och bör räcka ner till rottweilerns armbågar, vilket ger hunden god lungkapacitet. Ryggen är slät och skall aldrig vara sluttande. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken

Pälsen är så kallad dubbelpäls, det vill säga att den består av täckhår och underull. Färgen är svart med väl avgränsade fläckar i ljusbrun nyans på kinder, nos, halsens undersida, bröst och ben samt över ögonen och undre svansroten. Läpparna är svarta, ögonen är bruna, nosen är svart och öronen är hängande och trekantiga.

Karaktär

Rottweilers är kända för att vara en aktiv hundras och som behöver massor av träning och mental stimulans för att de ska bli riktigt glada, välbalanserade karaktärer. De måste hanteras av någon som har rätt sorts erfarenhet av att hantera och träna en så intelligent, imponerande och kraftfull hundras.

Det är viktigt att börja träningen i tidig ålder för att de ska vara väl socialiserade från en ung ålder och för att de ska växa upp för att bli mer självsäkra och avslappnade vuxna hundar. Det är viktigt att dessa hundar behandlas med mycket respekt och att använda positiv förstärkning när man tränar dem. Rottweilers är kända för att vara självsäkra och mycket intelligenta vilket innebär att de snabbt lär sig nya saker, men det inkluderar det goda och det dåliga.

Utan uppfostran kan de bli skälliga och börja gräva och eftersom de är så stora kan de göra ordentligt med skada. Rottweiler som är framavlade för att arbeta mår bäst av att ha en uppgift.

Även om en Rottweilers är ett bra val av familjehund så är de en stor ras och bör ses över med yngre barn. De är ett mycket bra val för människor som arbetar hemifrån eller för familjer där en person vanligtvis stannar hemma när alla andra är utanför huset eftersom de inte gillar att vara kvar på egen hand under långa perioder.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Rottweilers är en krävande ras och är därför bättre lämpade för människor som är bekanta med deras behov och som har tillräckligt med tid att ägna sig åt att utbilda sina hundar. Därför, om du aldrig har haft en hund tidigare eller är oerfaren med rasen så kanske det inte är den bästa hundrasen för dig som förstagångsägare.

Hur lekfulla är de?

Rottweilers mognar långsamt och förblir därför väldigt lekfulla fram till när de är allt från 2 till 3 år gamla. De tycker om att lek alla typer av interaktiva lekar som inkluderar aktiviteter som apport och annat.

Skäller de mycket?

Rottweilers brukar inte skälla mycket utan anledning med rätt uppfostran. De låter dig veta om det finns främlingar eller om de inte något i deras miljö. De är bra vakthundar, så därför kan de skälla vid tillfällen där de tycker att det krävs.

Hälsa

Rottweiler kan drabbas av flera vanliga sjukdomar och det är viktigt att man undersöker hälsan hos föräldrarna till den valp man är intresserad av. Rottweiler har precis som andra storvuxna raser problem med höfter, knän och ben. Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi förekommer. Rottweilers är inte värmetåliga.

Skötsel

Rottweilers päls är lättskött och kräver inte mycket omsorg. Det kan vara bra med bad och borstning när man märker att den fäller.