Tysk Schäferhund

Tysk Schäferhund

Vall-, boskaps- och herdehundar
Vikt
33 - 37 kg
33 - 37 kg
Mankhöjd
61 - 65 cm
61 - 65 cm
Livslängd
9 - 13 år
 

Introduktion

Tysk schäferhund har under många år och av goda skäl förblivit en av de mest populära valen av hundraser både i Sverige och över hela världen. Schäfern är extremt lojal och intelligent och är inte bara ett bra val som familjens husdjur, utan de är extremt mångsidiga i en arbetsmiljö också. Under åren har rasen använts av polisstyrkor i många länder, de spelar en viktig roll i armén tack vare deras intelligens, uppmärksamhet, motståndskraft, uthållighet, tillförlitlighet och extraordinära doft färdigheter.

Den tyska schäferhunden är en elegant och stolt hund som tidigt låter en ägare veta när främlingar är i närheten, vilket är en av anledningarna till att rasen alltid har varit en mycket uppskattad vakthund i hela världen. Eftersom de är så intelligenta behöver tyska schäfrar massor av mental stimulans och fysisk träning för att vara riktigt lyckliga, välbalanserade hundar. De måste också tränas korrekt och hanteras med en fast och skonsam hand så att de vet vem som är bestämmer i hushållet.

Snabba fakta om rasen

  • Tyska schäferhundar är bland de mest populära hundarna i världen och rankade de som 5:e mest vanliga i Sverige
  • Tysk schäferhund bevisade att de var pålitliga och pålitliga hundar under världskriget när de användes som budbärare och vakthundar
  • Den Tyska schäferhund är en av de få raserna som har ordet "hund" i sitt namn
  • Idrotten ”Schutzhunds” skapades på 1900-talet för Tyska schäferhundar
  • Max von Stephanitz är känd som "rasens far"

Historia

Den tyska schäferhund som vi ser idag utvecklades först i Tyskland i slutet av 1800-talet av en kavallerikapten vid namn Max von Stephanitz. Han tillbringade trettiofem år på att utveckla och främja rasen för att producera en pålitlig, modig och stilig hund. Han uppmuntrade polisstyrkan i sitt hemland att använda Tysk schäferhund i sitt arbete och under första världskriget blev tusentals Tyska schäferhundar er en del av den tyska armén.

Tysk schäferhund uppföddes ursprungligen som flockhundar och de jobbade med att skydda stora flockar, men efterfrågan på flockhundar minskade med tiden, vilket är när Max von Stephanitz gick in för att främja rasens andra färdigheter samtidigt som han fäste specifika drag, nämligen en hunds uthållighet, styrka, snabbhet, intelligens, iver att behaga och arbeta.

I slutet av 1800-talet inrättades den första rashundklubben i Tyskland, Phylax Society. Det upprättades av Max von Stephanitz tillsammans med andra ras entusiaster som vidareutvecklade och främjade den Tyska schäferhunden som en brukshund och de användes sedan ofta av den tyska armén och polisstyrkan. Deras mål var att standardisera rasen över hela landet. När den första klubben upplöstes inrättade Stephanitz Society for the German Shepherd Dog och hans egna Tyska schäferhund, en hund som hette Hektor var den första Tysk schäferhunden som registrerades. Han ändrade sedan namnet på sin hund till Horand von Grafrath och använde honom i avelsprogram för att producera välsignade, starka och motståndskraftiga tysk schäferhundar, nämligen förfäderna till många tyska schäferlinjer som vi ser än idag.

Utseende

En tysk schäferhund ska ha en robust och funktionell kroppsbyggnad med välvinklade extremiteter och påtagligt kraftfulla, dynamiska rörelser. Rasen finns i två varianter, långhårig och normalhårig. Färgen är vanligtvis svart eller grå med gula, bruna eller röda tecken. Även helsvart förekommer. En tysk schäferhund har en lång svans som de håller i en kurva när de är i vila och lite högre när de rör sig, de håller sällan svansen högre än nivån på ryggen.

Karaktär

Tyska schäferhundar är kända för sin intelligens, uppmärksamhet och lojalitet. De är inte det bästa valet för en förstagångsägare, eftersom de måste hanteras på ett sakkunnigt och lugnt sätt med en fast men mild hand. Dessa hundar måste veta sin plats och att deras ägare är den som bestämmer annars så kan de börja visa dominerande beteenden som kan leda till alla möjliga problem som kan göra att det blir svårt att kontrollera rasen. De är vanligtvis en brukshund, tyska schäferhundar behöver massor av mental stimulans samt tillräckligt med daglig träning för att vara riktigt glada och välbalanserade hundar när de är i en hemmiljö. Eftersom de är så intelligenta så är de snabba att lära sig nya saker och det inkluderar att ta upp "dåliga vanor" alltför lätt. Man behöver inte använda schäferhunden till bruks, de fungerar också utmärkt som sällskaps utsett att de får tillräckligt med mental och fysisk träning.

Är de ett bra val för förstagångsägare?

Tyska schäferhundar är inte det bästa valet för hundägare som inte haft hund tidigare, även om de är mycket intelligenta och därför enkla att träna så är de bättre lämpade för människor som är bekanta med rasens specifika behov och som därför vet hur de ska hantera och träna dem.

Hur lekfulla är de?

Tyska schäferhundar har en lekfull sida och tycker om att spela interaktiva spel. De är utmärkta i många hundsporter och kan njuta av att delta i träningspass och tävlingar. Det man måste tänka på är att med raser som Tysk schäferhund så är det viktigt att skilja mellan en hund som är lekfull och när de hävdar sin dominans, vilket är något som ska undvikas till varje pris.

Skäller de mycket?

Tysk schäferhund är intelligenta och kan lära sig att inte skälla i onödan. Men om en hund är olycklig av någon anledning eller om de lämnas ensamma på egen hand för länge så kan även Tyska schäferhundar skälla för att få uppmärksamhet. En schäferhund är en bra vakthund och kommer att skälla ifall det finns främlingar eller något som de inte gillar händer i deras miljö.

Hälsa

Eftersom tyska schäferhundar är kända för att drabbas av en hel del hälsoproblem så är det viktigt att hålla ett extra öga på hunden. Är den inte intresserad av maten eller att gå ut på promenad är det dags att åka till veterinären för en grundlig kontroll. Ju tidigare ett tillstånd diagnostiseras och behandlas, desto bättre blir resultatet och desto snabbare kommer hunden att återhämta sig. Enligt en av Sveriges största försäkringsbolags veterinärvårdstatistik 2015 så ligger sjukdomsrisken för tysk schäferhund på en nivå strax över genomsnittet för alla raser.

Skötsel

Som med alla andra raser behöver tyska schäferhundar regelbundet tas hand om för att deras päls och hud ska hållas i toppskick. De måste också ha regelbunden daglig träning så att de förblir friska. Dessutom måste tyska schäferhundar få en bra kost av god kvalitet för att säkerställa att alla deras näringsbehov uppfylls.